Στις 10 η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Εκτιμώ ότι ο μέσος μισθός το 2027 θα είναι πάνω από 1.500...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την εθνική τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών, η Ολομέλεια της Βουλής προχωρεί σήμερα στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία ψηφοφορία η οποία, όπως αυτές της 25ης Ιανουαρίου και της 31ης Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα αποδειχθεί άγονη, καθώς κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους (με βάση την ήδη καταγραμμένη εικόνα) δε θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Κι αυτό, γιατί:

-Ο προτεινόμενος από την κυβερνητική παράταξη, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναμένεται να συγκεντρώσει 160 ψήφους. Θα έχει τη στήριξη σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στα…γαλάζια ναι αναμένεται ότι θα προστεθούν (και αυτήν τη φορά) ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Μάριος Σαλμάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση, Γιάννης Σαράκης.

-Ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, αναμένεται να λάβει, εκ νέου, 34 ψήφους. Θα τον στηρίξουν τα 31 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ) και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).

-Η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη, αναμένεται να λάβει 40 ψήφους. Θα την στηρίξουν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς, η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας, Αθηνά Παπαϊωάννου.

-Ο προτεινόμενος από την Νίκη, Κώστας Κυριακού, αναμένεται να λάβει 14 ψήφους. Θα τον στηρίξουν οι δέκα βουλευτές της Νίκης, καθώς και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης και Κώστας Φλώρος.

Στη σημερινή διαδικασία “παρών” αναμένεται ότι θα δηλώσουν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (έντεκα βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (έξι βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (πέντε βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης) ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας) και ο Θανάσης Χαλκιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες). Στα “παρών”, επίσης, αναμένεται να μετρηθούν και πάλι οι τρεις βουλευτές που απουσίαζαν στην πρώτη ψηφοφορία της 25ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για τους προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες Γιώργο Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη και για την Γιώτα Πούλου, η οποία πρόσκειται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ατζέντα καθημερινότητας

Μετά τα μηνύματα περί της ανάγκης επίσπευσης των ρυθμών γύρω από την παραγωγή απτού έργου για την καθημερινότητα των πολιτών, τα οποία εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι εμφανής η πρόθεση της κυβερνητικής έδρας να κρατήσει στην πρώτη γραμμή των αφηγημάτων της την επικοινωνία μεταρρυθμίσεων, με κοινωνικό πρόσημο. “Καλούμαστε να κάνουμε, ουσιαστικά, ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά και αυτό είναι πάντα που πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας. Αυτό θα είναι το τελικό κριτήριο αξιολόγησης της δουλειάς μας…Η δική μας απάντηση θα δοθεί στο πεδίο με μέτρα που θα βελτιώνουν συνέχεια την καθημερινότητα του πολίτη. Για εμάς η τρέχουσα συγκυρία ένα καθήκον συνεπάγεται. Την ένταση της δουλειάς μας και την παραγωγή χειροπιαστού έργου και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας τόσο στις αγωνίες των πολιτών, όσο και στα δεδομένα της δεύτερης τετραετίας. Να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα σε κάθε υπουργείο και από κάθε υπουργό ξεχωριστά”, έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέλεξε χθες, μέσω ανάρτησής του, να επαναλάβει την κυβερνητική δέσμευση για συνεχή αύξηση στα εισοδήματα.  

Αφορμή για τη δημόσια παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη αποτέλεσαν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, σύμφωνα με την οποία:

-Ο μέσος μισθός το 2024 ανήλθε στα 1.342 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,2% σε σχέση με το 2023.

-Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ.

 -Στο πεδίο της απασχόλησης έχει καταγραφεί αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 76,4%/ Πρόκειται για ένα ποσοστό που βρίσκεται 1,6% πάνω από το 2023 και συνολικά 7,2% πάνω από το 2019.

-Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2022-2023.

-Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ανήλθε στα 1.478 ευρώ για τον Δεκέμβριο του 2024.

“Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε σίγουροι για την επίτευξη του στόχου που θέσαμε πριν τις εθνικές εκλογές: το 2027 στην Ελλάδα ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην ανάρτησή του. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ