Αν αισθανόμαστε ότι συζητάμε περισσότερο για την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της, όπως τις εξάψεις, αυτό φαίνεται να ισχύει και δεν έχει να κάνει μόνο με την άρση των ταμπού για το θέμα, όπως εξηγεί η Trisha Pasricha, MD, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε μια στήλη συμβουλών που διατηρεί στην Washington Post.
Ναι μεν μιλάμε πιο ανοιχτά γι’ αυτήν, αλλά και τα συμπτώματα φαίνεται να έχουν ενταθεί μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, όπως δείχνει μια μακροχρόνια έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συγκρίθηκαν στοιχεία ανάμεσα σε γυναίκες που γεννήθηκαν την περίοδο 1918-1930 και μεταξύ του 1954 και 1966. Και οι δύο ηλικιακές κατηγορίες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων μετά τα πενήντα χρόνια τους και διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό τους στις νεότερες γενιές που υποφέρει από εξάψεις αγγίζει το 35%, ενώ στις παλαιότερες γενιές κυμαίνεται γύρω στο 24%.
Ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες που συνδέονται με τις εξάψεις, όπως το κάπνισμα και ο ανεβασμένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τα επίπεδα του στρες και η λήψη φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά και οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι παραμένει η στατιστική διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης φαίνεται να έχουν ενταθεί μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, όπως δείχνει μια μακροχρόνια έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συγκρίθηκαν στοιχεία ανάμεσα σε γυναίκες που γεννήθηκαν την περίοδο 1918-1930 και μεταξύ του 1954 και 1966.
Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαίωσε η Susan Reed, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Αποδίδει τη επιδείνωση των εξάψεων σε περιβαλλοντικούw, γενετικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που είναι δύσκολο να απομονώσουμε. Ή όπως το θέτει: «Η εμμηνόπαυση είναι σαν μια μεγάλη ταπισερί που αποτελείται από πολλές κλωστές, όχι μια ευθεία γραμμή που ενώνει δύο διαφορετικά πράγματα».
Ενδεχομένως να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι καθώς έχουμε αρχίσει να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης τα βιώνουμε και πιο έντονα. Άλλοι παράγοντες που συνέδεσε η μελέτη με την ένταση των εξάψεων είναι η φυλή των γυναικών (για παράδειγμα, στις μαύρες γυναίκες η περίοδος των συμπτωμάτων διαρκεί περισσότερα χρόνια, ίσως και δέκα), τα χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης και τα υψηλότερα επίπεδα στρες και άγχους.
Κάποιοι επιστήμονες το αποδίδουν επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στην κλιματική αλλαγή, καθώς μέσα στα τελευταία χρόνια έχει ανεβεί ο μέσος όρος θερμοκρασίας παγκοσμίως.
Ένα λιγότερο προφανές σενάριο έχει να κάνει με την επιγενετική: τις αλλαγές στο DNA μας που μπορεί να πυροδοτούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά μεταβιβάζουμε στις επόμενες γενιές. Με αυτή τη λογική, οι κόρες μας ίσως να υποφέρουν από ακόμα πιο έντονα συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, η Pasricha μάς συμβουλεύει, αν υποφέρουμε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, να μη διστάσουμε να τα συζητήσουμε με τον γιατρό μας και να αναζητήσουμε βοήθεια, και για να προστατεύσουμε συνολικά την υγεία μας. Για παράδειγμα, οι έντονες εξάψεις στην εμμηνόπαυση συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.
Είναι ιδέα μας ή τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έχουν γίνει πιο έντονα μέσα στις τελευταίες δεκαετίες; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr