Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μία εβδομάδα μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μενού στην ατζέντα των συζητήσεων τα νέα δεδομένα της εποχής Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση των κρατών-μελών, ο πρωθυπουργός κινείται και πάλι σε διεθνές περιβάλλον. Το Παρίσι και η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που οργανώνει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με τον κ. Μητσοτάκη να προβάλλει το συγκροτημένο σχέδιο που διαθέτει η Ελλάδα επάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας κυριαρχεί, αν μη τι άλλο, το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο αποκτά τη δική του ξεχωριστή σημασία. Κι αυτό καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει, εκ νέου, στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας το ζήτημα της πιθανής πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, που συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες στη διάρκεια της συνάντησής τους:
-Θα προχωρήσουν σε μία συνολική επισκόπηση των Ελληνογαλλικών σχέσεων.
-Θα θέσουν επί τάπητος, στον απόηχο του άτυπου ευρωπαϊκού συμβουλίου, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Συρία.
Από την ατζέντα του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας δε μπορεί να απουσιάζει το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στον εξ’ ανατολών γείτονα. Κι αυτό γιατί μία τέτοια κίνηση, εφόσον αποκτούσε, τελικά, σάρκα και οστά θα μπορούσε να αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό ζήτημα θα κυριαρχήσει, όπως είναι αναμενόμενο στο…ραντεβού των δύο ηγετών, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει θέσει το θέμα στον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί εάν πράγματι η γαλλική πρωτεύουσα δρομολογεί την πώληση των Meteor στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μακρόν φέρεται να ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνία της Γαλλίας με την Τουρκία δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, δύο στοιχεία δεν πρέπει να αγνοηθούν:
-Σύμφωνα με δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης της γείτονος, Άγκυρα και Λονδίνο εμφανίζονται να έχουν προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια των αεριωθούμενων Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από μία γερμανική, βρετανική, ιταλική και ισπανική κοινοπραξία. Προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη συμφωνία, απαιτείται ένα παράλληλο deal ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα, για να εξοπλιστούν τα Eurofighter Typhoon με τους γαλλικούς πυραύλους Meteor. Δηλαδή, με τους ίδιους πυραύλους που είναι εξοπλισμένα τα ελληνικά Rafale.
-Από την άλλη, η γαλλική εφημερίδα “Le Canard Enchaîné” σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν τέσσερις ημέρες µε τίτλο “Οι πύραυλοι Meteor τορπιλίζουν τη γαλλοελληνική συµµαχία” θεωρεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεδομένη την απόφαση της Γαλλίας. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, το Παρίσι δεν έχει άµεση σχέση µε τα Eurofighter, αλλά αποτελεί…κομμάτι της MBDA. Μίας κοινοπραξίας έξι χωρών που κατασκευάζουν τους Meteor, οι οποίοι θεωρούνται οι ισχυρότεροι στην κατηγορία τους. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα, το Παρίσι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς εντός της κοινοπραξίας MBDA ήταν η μόνη πρωτεύουσα που είχε αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη πώληση.
Η Αθήνα, στο ανώτατο επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται άμεσα με τις ισορροπίες στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στις 29 Ιανουαρίου, μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε γνωστοποιήσει ότι κάλεσε την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, προκειμένου να την ενημερώσει για την αντίθεση της χώρας μας στο ενδεχόμενο πώλησης Meteor στην Τουρκία. Ο πύραυλος Meteor δίνει τεράστιο πλεονέκτημα σε όποια χώρα τον διαθέτει. Με εμβέλεια που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα, ο Meteor είναι υπερηχητικός και διαθέτει ραντάρ, που επιτρέπει στο βλήμα να εντοπίζει και να ακολουθεί το στόχο ακόμη και στην περίπτωση που αυτός προβαίνει σε σκληρούς ελιγμούς ή χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά αντίμετρα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μάλιστα, πληροφορίες φέρνουν την ελληνική πρωτεύουσα να είναι έτοιμη να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ρώμη για προχωρημένες συζητήσεις που φέρεται να έχει η βιομηχανία Piaggio Aerospace για συμφωνία αμυντικού ενδιαφέροντος με την Άγκυρα.
Η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία (το παρών θα δώσει ο π ρωθυπουργός της Ινδίας. Ναρέντρα Μόντι) αποτελεί το κυρίως μενού του επόμενου διημέρου στο Παρίσι. “Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός διαθέτει πλέον ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα που του παρέδωσε η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, προ δύο μηνών και με αφετηρία αυτή την εξαιρετική δουλειά, η χώρα πλέον εισέρχεται με σταθερά βήματα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης”, σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ήδη δύο από τις προτάσεις της Επιτροπής…τρέχουν:
-Η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory. Τη δημιουργία, δηλαδή, ενός χώρου, στον οποίο θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του Κράτους, με στόχο σταδιακά η χώρα μας να μπορεί να “εξάγει” εφαρμογές και τεχνογνωσία.
-Υλοποιείται το ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη σχέση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ εφέτος το Φόρουμ θα ασχοληθεί με τη χρήση Tεχνητής Νοημοσύνης και τα παιδιά με τη συμμετοχή και του Harvard.
Πηγή: capital.gr