Τι σκέφτονται περισσότερο οι γάτες;

Τι σκέφτονται περισσότερο οι γάτες;

Όσοι έχουν την τύχη να ζουν με μία ή περισσότερες γάτες, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει μαζί τους, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον τρόπο που σκέφτονται. Εδώ, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε τους συνανθρώπους μας, θα τα καταφέρναμε με τα κατοικίδιά μας; Και δίκιο θα έχει.

Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε απάντηση στο τι σκέφτονται και για ποιο λόγο, κάνουμε εικασίες, διαβάζουμε έρευνες και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την συμπεριφορά τους. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν και με αυτό το άρθρο να κάνουμε μια προσέγγιση για το πώς και τι σκέφτονται οι γάτες.

Είναι δεδομένο ότι το μυαλό της γάτας είναι κοφτερό, κάτι που αποδεικνύεται από την γενικότερη συμπεριφορά της. Όμως ο τρόπος που το χρησιμοποιεί είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε. Στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε κάποιες αντιδράσεις της, ενδέχεται να βγάζουμε αυθαίρετα και λανθασμένα συμπεράσματα, κυρίως επειδή θέλουμε να προσδίδουμε στα κατοικίδιά μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, το ότι δεν τους αρέσει το ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν οφείλεται στο ότι δεν θέλουν να μας ακολουθήσουν στις διακοπές, αλλά επειδή νιώθουν αναστάτωση και ανασφάλεια. Είδε η γάτα μας ότι ετοιμάσαμε τα πράγματά μας, τα δικά της, την κλείσαμε στο κλουβί και την πήραμε από το μέρος που νιώθει ασφάλεια, δηλαδή το σπίτι της. Όλη αυτή η διαδικασία της δημιουργεί δυσφορία και όχι χαρά για όσα έρχονται, όπως ίσως να συνέβαινε με έναν σκύλο, ο οποίος απλά θέλει να είναι μαζί με τον κηδεμόνα του, όπου κι αν πάει.

Επίσης, στο μυαλό της γάτας δεν υπάρχει η λέξη εκδίκηση. Ούτε κρατάει μούτρα. Απλά όταν δεν είναι σίγουρη για τις προθέσεις σας και κάνετε κάτι που περνάει τα όριά της, επιλέγει να πάρει απόσταση από εσάς. Μια άλλη λέξη που έχει εδραιωθεί στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι η “ζηλιαρόγατα”, κάτι που υποδηλώνει ότι οι γάτες ζηλεύουν. Αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον όπως καταλαβαίνουμε και εκφράζουμε εμείς τη ζήλια. Έχει περισσότερο να κάνει με την ανασφάλεια και την αίσθηση της ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι όπου μια γάτα έχει συνηθίσει να είναι μόνη της, αν έρθει ένα ή παραπάνω νέα κατοικίδια, θα πρέπει να μοιράζεται τον κηδεμόνα της από τον οποίο ως τώρα απολάμβανε την αποκλειστική προσοχή του. Αυτό αλλάζει τις ισορροπίες και δημιουργεί ανασφάλεια στο αιλουροειδές.

Όσο για το άγχος, δεν εμφανίζει η γάτα κάτι αντίστοιχο όπως ο σκύλος, λόγω αποχωρισμού. Η ζήλια επίσης εμφανίζεται όταν είναι δυσαρεστημένη, όταν κάτι της χαλάει τη ρουτίνα. Αυτό μπορεί να είναι η αλλαγή της ώρας στο φαγητό, όταν νιώθει παραμελημένη, όταν συνειδητοποιεί ότι έχει έρθει η ώρα για βούρτσισμα. Αντίθετα, όταν καλύπτονται όλες οι ανάγκες της, δείχνει ικανοποίηση, είναι ήρεμη, κάτι που οι άνθρωποι εκλαμβάνουν σαν χαρά.

Τι σκέφτονται οι γάτες

Φαγητό: Οι γάτες έχουν μεγάλη αντίληψη και, όπως μπορούν να παρακολουθήσουν το θήραμά τους, έτσι μπορούν να κάνουν και μέσα στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, αν δουν ότι ο κηδεμόνας τους τρώει ή κρύβει φαγητό κάπου, θα ψάξουν να το βρουν όταν βρουν την ευκαιρία. Σκέφτονται πολύ συχνά το φαγητό, αφού είναι κάτι που τους αρέσει πολύ. Όταν μπορούν να το βρουν, έτοιμο και σερβιρισμένο, θα νιαουρίσουν για να το διεκδικήσουν. Αν είναι έξω στη φύση, θα το ψάξουν σε κάδους, σε κήπους, σε χωράφια. Αυτό είναι μια διαδικασία που την επαναλαμβάνουν συνέχεια, αφού είναι εκ φύσεως αρπακτικά ζώα καθώς έχει ριζώσει μέσα τους το αίσθημα της επιβίωσης, άσχετα αν το θήραμα θα είναι ένα έντομο ή μια λαχταριστή κονσέρβα.

Το παρελθόν: Αρνητικές ή θετικές αναμνήσεις μιας γάτας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, κάποιο φαγητό ή μια εμπειρία που έζησαν και ήταν αρκετά δυνατή. Οι γάτες έχουν αναμνήσεις, καθώς όλες τους οι αισθήσεις είναι πολύ δυνατές. Ένα φαγητό που τους αρέσει και το φτιάχνετε σπάνια, θα το θυμηθούν και θα το διεκδικήσουν. Έναν άνθρωπο που δεν συμπαθούν επίσης θα τον κοιτούν επιφυλακτικά κάθε φορά που τον βλέπουν ή μπορεί να παραμένουν κρυμμένες μέχρι να φύγει. Μετά από έναν καβγά ή ένα κυνηγητό, ίσως να κοιτάνε στο κενό για αρκετή ώρα. Είναι ο τρόπος τους να αποφορτιστούν από αυτό που έγινε και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

Τους ανθρώπους: Στο μυαλό της γάτας υπάρχουν εκείνοι που την αγαπούν, τη φροντίζουν, της κάνουν όλα τα χατίρια. Αυτοί είστε εσείς, οι κηδεμόνες της, που σε κάποιες περιπτώσεις σας βλέπει σαν την μητέρα της, λόγω της στοργής που δείχνετε. Γι’ αυτό εξάλλου και σας σκέφτεται όταν σας φέρνει τα ξεχωριστά “δώρα” που κερδίζει, όπως ένα νεκρό έντομο. Σας δείχνει το κατόρθωμά της και θέλει να την επιβραβεύσετε.

Πηγή: topetmou.gr

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ