Wood: Στο 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος

Wood: Στο 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος - Διατηρείται το ισχυρό story,

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σταθερή στο 2% διατηρεί η Wood την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, με στήριξη από την αύξηση των επενδύσεων και την ισχυρή δημοσιονομική πορεία, προβλέποντας πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ευρωζώνης, ενώ θεωρεί πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες έχουν επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα στη διεθνή αγορά, είναι υπερβολικά υψηλές με βάση το δυνατό story της Ελλάδας.

Στη συνέχει ο οίκος αναλύει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει, ο επιχειρηματικές έρευνες του Ιανουαρίου έδειξαν οριακή βελτίωση στο συνολικό δείκτη οικονομικού κλίματος ESI, αν και η υποκείμενη δυναμική ήταν μεικτή.

Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε τον περασμένο μήνα, λόγω της βελτίωσης της προθυμίας για δαπάνες και της αντίληψης για την οικονομία, ενώ οι φόβοι για την ανεργία υποχωρούν.

Ωστόσο, ο αντιληπτός πληθωρισμός υποχωρεί με οδυνηρά αργό ρυθμό, γεγονός που πιθανότατα περιορίζει την κατανάλωση από τη μετάβαση στην επόμενη φάση υψηλότερα, παρά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, τονίζει η Wood. Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, έναντι πτώσης -1,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά το κλίμα στο μέτωπο των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, η συγκράτηση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες ήταν ένα κοινό θέμα, αν και η χαλάρωση ήταν πιο έντονη για το λιανικό εμπόριο.

Τα στοιχεία για τις πιστώσεις και τις καταθέσεις που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν επιβράδυνση στον δανεισμό, προσθέτει η Wood. Τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από 16,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση έναντι -3,8% το Νοέμβριο. 

Στο πλαίσιο του δανεισμού των νοικοκυριών, τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση από αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ η πτώση των στεγαστικών δανείων ήταν εντονότερη από τις προηγούμενες τάσεις, στο -7% σε ετήσια βάση, από -5,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. 

Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση δανείων θα παραμείνει αμετάβλητη για δανεισμό σε επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια, αλλά θα αυξηθεί για τα στεγαστικά δάνεια, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας συνέχισε την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας στο 9,4% τον Δεκέμβριο του 2024, από 10,4% τον Δεκέμβριο του 2023.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν στο 6,1% του ΑΕΠ, σε κυλιόμενη βάση 12μήνου, παραμένοντας σταθερό έναντι του Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έλλειμμα σε αγαθά διευρύνθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 15,1% του ΑΕΠ, αλλά αντισταθμίστηκε περισσότερο από μια αύξηση του δευτερογενούς εισοδήματος κατά +0,% και στο 1,2% του ΑΕΠ. 

Από την πλευρά της χρηματοδότησης, οι εισροές τόσο των άμεσων επενδύσεων όσο και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου αυξήθηκαν στο 1,5% και στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι του ισοσκελισμένου προφίλ για άμεσες επενδύσεις και 1,3% του ΑΕΠ εισροών για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου το Νοέμβριο του 2023. Η τοποθέτηση μειώθηκε για τις λοιπές επενδύσεις σε -1,2% του ΑΕΠ τον Νοέμβριο, από -3% του ΑΕΠ τον Νοέμβριο του 2023.

Με βάση και τα παραπάνω, όπως τονίζει η Wood, η ελληνική οικονομία διατηρεί μια πολύ ισχυρή προοπτική επέκτασης, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ευρωζώνης κατά 1,5-2 μονάδες, κατά μέσο όρο, σε πραγματικούς όρους, αποκαλύπτοντας τη βασική τρέχουσα ισχύ της στις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης των αποθεμάτων, οι οποίες συνέχισαν να βελτιώνονται τα τελευταία τρίμηνα. Οι δαπάνες των νοικοκυριών, σε πραγματικούς όρους, αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2024 κατά 2%, κατά μέσο όρο, καλύτερα από το 1,6% το 2023, αλλά υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περίμενε να δει ο οίκος, δεδομένης της συνεχιζόμενης μείωσης του ποσοστού ανεργίας.

Ο λόγος για αυτό είναι ουσιαστικά αμφίπλευρος, όπως τονίζει η Wood: οι έρευνες των νοικοκυριών δεν αποκαλύπτουν καμία αισθητή βελτίωση στην πραγματική αγοραστική δύναμη από το 2019. Ενώ οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες παραμένουν στη μακρά διαδικασία βελτίωσης των ισολογισμών τους, η οποία αρχίζει να αποφέρει σημαντικά κέρδη, αλλά αυτοί δεν είναι αρκετά εκτεταμένοι ώστε να προσφέρουν σημαντική αύξηση στις προοπτικές των μισθών για τους εργαζόμενους. 

Παράλληλα η Wood υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη συνετή δημοσιονομική πολιτική και την υπεραπόδοση που καταγράφεται και σε αυτό το μέτωπο. Όπως επισημαίνει, η ισχυρή δημοσιονομική εκτέλεση συνεχίζει να συμβάλλει στην ομαλοποίηση του μελλοντικού πιστωτικού κύκλου, μέσω τακτικών εκταμιεύσεων κεφαλαίων της ΕΕ και υψηλότερων δημόσιων επενδύσεων από ό,τι στο παρελθόν, καθώς και με ένα καλά εδραιωμένο χαμηλό δημόσιο κόστος δανεισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία που περιγράφονται παραπάνω, η Wood εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 2% από 2,4% το 2024, ενώ το 2026 θα επιταχυνθεί στο 2,7%. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 156% από 158% πέρυσι και το 2026 θα διαμορφωθεί στο 152%.

Τέλος επισημαίνει πως θεωρεί ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 3,2% πολύ υψηλή, δεδομένων των ελληνικών θεμελιωδών μεγεθών, αλλά βλέπει μια τάση συνεχιζόμενης ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ στη συνέχεια, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μετάδοση για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τους επόμενους τρεις μήνες.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ