Με την ανακοίνωση επενδύσεων 109 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε απάντηση στην ανακοίνωση του Stargate από τις ΗΠΑ. Το έκανε ήδη από την παραμονή της μεγάλης διοργάνωσης που έφερε από χθες στο Grand Palais του Παρισιού παγκόσμιους ηγέτες και στελέχη τεχνολογίας σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, με την ελπίδα η επανάσταση που πυροδοτεί να είναι περιεκτική και βιώσιμη, να ανακοινωθούν νέες επενδύσεις και να συμφωνηθούν τρόποι για να υιοθετηθεί η AI με ασφάλεια, χωρίς να καταπνίγει την καινοτομία. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πρώτα και κύρια μια τρομερή τεχνολογική και επιστημονική επανάσταση για την πρόοδο, στην υπηρεσία της προόδου», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στη χθεσινή ομιλία του με την οποία έκλεισε τις εργασίες της πρώτης μέρας. Κάλεσε τους επενδυτές «να αγοράσουν ευρωπαϊκά» δείχνοντας «καλά αντανακλαστικά» και χαρακτηρίζοντας μεγάλη ευκαιρία την ευρωπαϊκή στρατηγική, την οποία παρουσιάζει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ούτως ή άλλως, η προθυμία να χαλιναγωγηθεί η τεχνητή νοημοσύνη περιορίστηκε σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους κορυφής στη Βρετανία και τη Νότια Κορέα. Από τη στιγμή όμως που ο νέος αμερικανός πρόεδρος έκανε εμφανή τη διάθεσή του να περάσει τα όποια όρια είχε θέσει ο προκάτοχός του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί και η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές εταιρείες στον τεχνολογικό τομέα.
«Να μη φοβόμαστε την καινοτομία»
Συμμετέχοντες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του οικοδεσπότη γάλλου προέδρου, ελπίζουν επίσης ότι θα υπάρξει ευελιξία στον νέο νόμο της ΕΕ για την AI ώστε να στηριχθούν οι εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την καινοτομία», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος έδωσε τον τόνο για τη σύνοδο κορυφής μέσω συνέντευξής του την Κυριακή στην εθνική τηλεόραση France 2. Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία, είπε, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέψει να ζούμε καλύτερα και «εναπόκειται σε εμάς να θέσουμε αυτή την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων».
Η σύνοδος κορυφής, με συμπροεδρεύοντες τον Εμανουέλ Μακρόν και τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στην οποία μετέχουν μεγάλα ονόματα όπως η Google, η Microsoft και η OpenAI, στοχεύει να επιταχύνει την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η υγεία και το περιβάλλον. Μάλιστα, υπό μία έννοια, θα χρησιμοποιηθεί ως η πλατφόρμα για την έναρξη μιας εταιρικής σχέσης «δημόσιου ενδιαφέροντος» που ονομάζεται Current AI, με αρχική επένδυση περίπου 400 εκατ. δολάρια (387 εκατ. ευρώ). Η πρωτοβουλία στοχεύει να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές ομάδες που θα παρέχουν πρόσβαση ανοιχτού κώδικα σε βάσεις δεδομένων, λογισμικό και άλλα εργαλεία για «αξιόπιστους» παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης.
Ο συνασπισμός των εταιρειών
Περισσότερες από 60 μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν χθες, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Παρισιού, τη δημιουργία συνασπισμού, που ονομάστηκε EU AI Champions Initiative, για την ενδυνάμωση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη με συντονισμό των ενεργειών της τεχνολογίας, της βιομηχανίας, του κεφαλαίου και των δημόσιων πολιτικών. Θα επιτρέψει την απελευθέρωση ολόκληρου του δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα της AI, κυρίως μέσω της απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου που περιβάλλει τη νέα αυτή τεχνολογία. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στην υιοθέτηση μιας πιο ελαφριάς προσέγγισης όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Διαφωνούντες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να αποδυναμωθούν οι ισχύουσες προστασίες, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τις θέσεις εργασίας που θα πληγούν από την εφαρμογή της AI.
Οι συμμετέχοντες
Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκοκίνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, πέραν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πολλοί εκπρόσωποι και ειδικοί απεσταλμένοι ηγετών, ερευνητές, σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη των κολοσσών της τεχνολογίας αλλά και εταιρειών κάθε μεγέθους, εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλλιτέχνες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών από όλο τον κόσμο.
Πηγή: tanea.gr