Η ακραία ζέστη της τελευταίας διετίας προμηνύει ότι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι ήδη νεκρός ή ετοιμοθάνατος, προειδοποιούν δύο νέες μελέτες.
Αν και θεωρητικά η ανθρωπότητα θα μπορούσε να προλάβει τα χειρότερα, η πιθανότητα να ληφθούν δραστικά μέτρα δείχνει πια μικρή -ειδικά μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.
Στη σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Παρίσι, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα,
Αν και ο στόχος των 1,5 βαθμών είναι περισσότερο συμβολικός, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πέρα από αυτό το όριο η ανθρωπότητα θα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε μια εποχή καυσώνων, πλημμυρών και ανόδου της στάθμης των ωκεανών.
Σερί ζέστης
Το 2023 και το 2014 καταγράφηκε το πρώτο σερί 12 μηνών κατά το οποίο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ξεπερνούσε κατά 1,5 βαθμούς τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ξεπεράστηκε ο στόχος του Παρισιού, καθώς το επίσημο όριο αφορά τον μέσο όρο ενός διαστήματος δεκαετιών.
Όλα όμως δείχνουν ότι πλησιάζουμε στην κατάρριψη του στόχου, εκτιμούν οι δύο νέες μελέτες στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
Η πρώτη μελέτη εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 60 με 80 τοις εκατό να έχουμε ήδη ξεπεράσει το όριο του Παρισιού.
![Το 2024 η Ελλάδα έζησε τους πιο παρατεταμένους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών (SOOC)](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/21_01_mg_54301411717835-1200x800.jpg)
Το 2024 η Ελλάδα έζησε τους πιο παρατεταμένους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών (SOOC)
Και αν ο πλανήτης φτάσει να ζήσει 18 συνεχόμενους μήνες πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών, θα είναι «πρακτικά βέβαιο» ότι ο στόχος του Παρισιού έχει χαθεί, δήλωσε στο CNN ο Άλεξ Κάνον της καναδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, συντάκτης της μελέτης.
Η δεύτερη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε προσομοιώσεις του παγκόσμιου κλίματος, εκτιμά ότι το πρώτο έτος που ξεπερνά το όριο των 1,5 βαθμών πρέπει να εντάσσεται στην πρώτη 20ετία κατά την οποία ο μέσος όρος θα ξεπεράσει τον στόχο.
Δεδομένου ότι το όριο ξεπεράστηκε το 2024, το πιθανότερο είναι ότι ο στόχος του Παρισιού θα κηρυχθεί νεκρός τις επόμενες δύο δεκαετίες, προκύπτει από την ανάλυση.
Στενά περιθώρια
Και οι μελέτες τονίζουν πάντως ότι η ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα θα μείωνε την πιθανότητα υπέρβασης του στόχου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
«Από πρακτική άποψη είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσουμε το κατώφλι των 1,5 βαθμών» σχολίασε στο CNN ο Ρίτσαρντ Άλεν, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες. «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να αποφύγουμε το ακόμα πιο επικίνδυνο όριο των 2 βαθμών» πρόσθεσε.
Ποιο δυσοίωνη είναι ωστόσο η εκτίμηση του κορυφαίου κλιματολόγου Τζέιμς Χάνσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ενός από τους πρώτους επιστήμονες που προειδοποίησαν για την κλιματική αλλαγή.
Ο Χάνσεν υποστηρίζει από πέρυσι ότι ο στόχος του Παρισιού είναι «νεκρός».
Μελέτη που συνυπέγραφε αυτό τον μήνα διαπίστωνε ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, εν μέρει λόγω της μείωσης της ναυτιλιακής ρύπανσης, η οποία ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία στο Διάστημα και ψύχει τον πλανήτη.
Ως αποτέλεσμα, εκτιμούσε η μελέτη, η παγκόσμια θέρμανση είναι πιθανό να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς εντός των επόμενων δεκαετιών.
Πηγή: in
Πηγή: tanea.gr