Η βρετανική κυβέρνηση θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και θα καταργήσει την απαίτηση για δικαστική άδεια σε κάθε υπόθεση, ανακοίνωσε την Τρίτη η εισηγήτρια του μέτρου, το οποίο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά ασθενείς σε τελικό στάδιο, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία πριν από τρεις μήνες. Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ελβετία,. Η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και κάποιες αμερικανικές πολιτείες.
Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν πάντως ότι η κατάργηση της απαίτησης για δικαστική άδεια αποδυναμώνει τις ασφαλιστικές δικλείδες που προστατεύουν τους ευάλωτους ασθενείς από τυχόν πιέσεις να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Σύμφωνα με την πρόταση, ασθενείς στην Αγγλία και την Ουαλία που διατηρούν τη νοητική διαύγειά τους και έχουν λιγότερο από έξι μήνες ζωής θα έχουν το δικαίωμα να τερματίζουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια, κατόπιν άδειας από δύο γιατρούς και έναν δικαστή.
Την πρόθεση να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ανακοίνωσε η εισηγήτριά του Κιμ Λίντμπιτερ των Εργατικών. Όπως είπε, αντί για έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάθε επιμέρους περίπτωση θα εξετάζεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ένας δικαστικός αντιπρόσωπος, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάζει τις υποθέσεις σε δεύτερο χρόνο και μόνο εφόσον χρειάζεται.
Η Λίντμπιτερ υποστήριξε ότι η νέα προσέγγιση προσφέρει «ένα επιπλέον στρώμα ασφάλειας» καθώς προβλέπει τη συμμετοχή ειδικών από διαφορετικές ειδικότητες.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ωστόσο το νομοσχέδιο θα μπορούσε τελικά να καταψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ή τη Βουλή των Λόρδων.
Πηγή: in.gr