Στην τελική ευθεία των εκλογών σε δύο εβδομάδες στη Γερμανία οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, είχαν χθες το βράδυ τη μεγάλη τηλεοπτική τους αναμέτρηση στα δύο δημόσια κανάλια ARD και ZDF. Επί 90 λεπτά οι δύο αντίπαλοι αναμετρήθηκαν στις ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων Σάντρα Μάισμπεργκερ (ARD) και Μάιμπριτ Ιλνερ (ZDF) για την οικονομία, τη μετανάστευση, την εσωτερική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική.
Για τον καγκελάριο Σολτς ήταν η μεγάλη ευκαιρία να γυρίσει το παιχνίδι, καθώς η απόσταση που τον χωρίζει από τον Χριστιανοδημοκράτη αντίπαλό του Φρίντριχ Μερτς είναι τεράστια και ένα 35% των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστο.
Ο Σολτς ήταν από την αρχή επιθετικός και έμεινε δηκτικός σε όλη τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον Μερτς. Τον κατηγόρησε για τη σύμπλευση με το ακροδεξιό AfD στο Μπούντεσταγκ, παρά τη δέσμευσή του τον Νοέμβριο ότι δεν θα συνεργαστεί. «Εσπασε το ταμπού» που ίσχυε για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, είπε ο Σολτς, παρά τη διαβεβαίωση του Μερτς ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το AfD ούτε θα αποδεχτεί ανοχή του κόμματος αυτού σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση για το Μεταναστευτικό. Ο Σολτς κατηγόρησε τον Μερτς ότι το κόμμα του μπλοκάρει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την επικύρωση του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου για να κάνει ένα «σόου» στο Μεταναστευτικό. Προειδοποίησε ότι οι προτάσεις του Μερτς για κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία θα προκαλέσουν «ευρωπαϊκή κρίση» και θα ακυρωθούν στα ευρωπαϊκά και γερμανικά δικαστήρια.
«Πώς μπορεί να είναι τόσο ανόητος» να θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του νέου Συστήματος Ασύλου μετά τη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Σολτς. Ο αντίλογος του Μερτς ήταν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ασύλου στα μέσα του 2026, παραπέμποντας σε μέτρα που παίρνουν χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία, Δανία.
Την κακή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας ο Σολτς την απέδωσε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία: «Δεν τον ξεκίνησα εγώ, αλλά ο Πούτιν». Ο Σολτς τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους», τονίζοντας ότι η Γερμανία «μπορεί να το αντέξει». Για πρώτη φορά άφησε και ο Μερτς ανοιχτό το ενδεχόμενο «συζήτησης, αλλά όχι ως πρώτο».
Ο Μερτς περιμένει από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Είναι ένας «πολύ επικίνδυνος πόλεμος που δεν πρέπει να κλιμακωθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», είπε ο Σολτς. Ζητούμενο σήμερα δεν είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά «οι εγγυήσεις στην Ουκρανία έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας».
Ο Τραμπ είναι «σταθμισμένα αστάθμητος», είπε ο Μερτς. «Αυτό δεν γίνεται», είπε από την πλευρά του ο Σολτς σχετικά με τις απειλές του Τραμπ για τη Γροιλανδία. Οι δασμοί με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ την ΕΕ είναι «εργαλείο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε», είπε ο Μερτς, απειλώντας με αντίστοιχη απάντηση της Ευρώπης. «Μπορούμε να απαντήσουμε άμεσα, η εμπορική πολιτική είναι υπόθεση της ΕΕ», είπε ο Σολτς.
Πηγή: tanea.gr