Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων που απειλούν την ασφάλεια και το οικονομικό και ιδεολογικό μοντέλο της, προειδοποιεί η νέα Έκθεση Ασφάλειας του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται αύξηση των αμυντικών επενδύσεων και ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με άλλες χώρες.
Η ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Ασφάλειας του Μονάχου, διαπιστώνει ότι οι συνέπειες ενός πολωμένου κόσμου αποτελούν πρόκληση για το όραμα της Ευρώπης.
Αμυντικό κενό
Στο μείζον θέμα της ασφάλειας, η έκθεση σημειώνει ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει καταστρέψει τη συνεργατική αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης» και ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο «επιδεινώνει την κρίση».
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες
Η ρωσική εισβολή ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες για άμυνα. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ που ανήκουν και στο NATO πλέουν πληρούν την υποχρέωση να διαθέτουν τουλάχιστον το 2,5% του ΑΕΠ τους για άμυνα.
«Όμως οι αυξήσεις αυτές παραμένουν ανεπαρκείς, δεδομένων των ουκρανικών αναγκών και των προειδοποιήσεων της Εωσίας ότι θα επεκτείνει την πολεμική της προσπάθεια σε εδάφη του ΝΑΤΟ εντός πέντε έως οκτώ ετών» γράφει η έκθεση.
![O πόλεμος στην Ουκρανία πιέζει την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για άμυνα (Reuters)](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-06T141725Z_996362858_RC206W7G29WT_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-POKROVSK-1200x822.jpg)
O πόλεμος στην Ουκρανία πιέζει την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για άμυνα (Reuters)
Υπενθυμιζει επίσης ότι ο Τραμπ ζήτησε να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ. Ενθάρρυνε επίσης τη Ρωσία να κάνει «ό,τι θέλει» με τις χώρες της συμμαχίας που δεν πληρώνουν αρκετά.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό των αμυντικών βιομηχανιών της και να βαθύνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες όπως η Νορβηγία και η Βρετανία.
Όπως σημειώνει το Euronews, οι ηγέτες των «27» εξετάζουν αυτή την περίοδο το πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση και να κλείσουν ένα κενό εκτιμώμενου κόστους 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Μια πρόταση είναι η διεύρυνση του πεδίου αρμοδιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα και η χαλάρωση των κανόνων Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG) για τις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν έτσι να επενδύσουν περισσότερα σε αμυντικά προγράμματα. Μια άλλη λύση θα ήταν η έκδοση Ευρωομολόγων ή η χαλάρωση των δημοσιοοικονομικών στόχων ώστε να εξαιρούνται οι αμυντικές επενδύσεις από τις κρατικές δαπάνες.
Σύμφωνα με το Euronews, μια Λευκή Βίβλος με τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για τη χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών αναμένεται στις 19 Μαρτίου.
Δασμοί
Σύμφωνα με την έκθεση, η νέα γεωπολοτική πραγματικότητα εξασθενίζει επίσης το οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης, μια τάση που είναι πιθανό να ενισχυθεί από την επιστροφή του Τραμπ.
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί την ΕΕ με δασμούς και την Κυριακή ανακοίνωσε νέους δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα, μέτρο που αναμένεται να επηρεάσει και την Ευρώπη.
Η έκθεση προειδοποιεί ακόμα ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστεί συνέπειες από τους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι μπορεί να ενθαρρύνουν το Πεκίνο να εντείνει «την πρακτική του να γεμίζει την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνές, επιδοτούμενες εξαγωγές».
![H επιστροφή του Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία (Reuters)](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-01-30T165948Z_83483816_RC2GKCAJKGJL_RTRMADP_5_USA-CRASH-WASHINGTONDC-1200x806.jpg)
![H επιστροφή του Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία (Reuters)](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-01-30T165948Z_83483816_RC2GKCAJKGJL_RTRMADP_5_USA-CRASH-WASHINGTONDC-1200x806.jpg)
H επιστροφή του Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία (Reuters)
Ακόμα, η τακτική αντιποίνων που ακολουθούν η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και η Μόσχα υπονομεύουν διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εκτιμά η έκθεση.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η ΕΕ πρέπει να αναζητήσει περισσότερους εμπορικούς εταίρους και να συνάψει συμφωνίες με χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται «επώδυνους συμβιβασμούς».
Άνοδος της ακροδεξιάς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται επίσης ότι αντιμετωπίζει ιδεολογικά προβλήματα που επιδεινώνονται από τις εξωτερικές συνθήκες.
Η ακροδεξιά είναι πλέον κυβέρνηση σε επτά χώρες-μέλη και έχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το φιλελεύθερο δημοκρατικό μοντέλο που εφαρμόζει η Ένωση από τη γέννησή της. Το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης έχει αποκτήσει σημαντική ισχύ στη Γαλλία, ενώ το ίδιο ισχύει στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγάλη οικονομία της ΕΕ, με το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ιδεολογικός κατακερματισμός απειλεί την ενότητα της Ευρώπης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος Άμυνας Άντριους Κουμπίλιους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας είναι μερικοί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Ασφάλειας του Μονάχου στις 14-16 Φεβρουαρίου.
Στη σύνοδο θα παραστούν επίσης ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πηγή: in.gr