Ενα πιλοτικό πρόγραμμα επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα στοχεύει στην ανακοπή του ρεύματος «δευτερογενούς» μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Με τίτλο «Η Γερμανία επιθυμεί την ενίσχυση επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα», το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση με το πιλοτικό πρόγραμμα «αποσκοπεί στην ενθάρρυνση επιστροφής μεταναστών», των οποίων η αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας έχει ήδη εγκριθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των διατάξεων του ισχύοντος συστήματος «Δουβλίνο-III», η Γερμανία ζήτησε το πρώτο εξάμηνο του 2024 την επιστροφή 6.927 προσφύγων που έχουν λάβει ήδη άσυλο στην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά ενέκρινε την επιστροφή 66, εκ των οποίων επέστρεψαν οι 6 βάσει των διατάξεων, ενώ το 2023 είχαν επιστραφεί 3.
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επεξεργάζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων (BAMF) και έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος «Helios», που έληξε το περασμένο φθινόπωρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel», όσοι επιστρέφουν θα λαμβάνουν υποστήριξη από τις ελληνικές Αρχές μέσω ειδικού προγράμματος παροχής ενίσχυσης για στέγαση, σίτιση και κοινωνική συμβουλευτική, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα ένταξης προς εκμάθηση της γλώσσας και αναζήτησης εργασίας.
Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα επιδιωχθούν και υποχρεωτικές επιστροφές. Στόχος είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα άτομα που έχουν λάβει ήδη καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο έτη, η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 19-49 ετών και είναι ικανά προς εργασία. Η οργάνωση και χρηματοδότηση της αναχώρησης θα πραγματοποιηθεί από τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, ενώ τα έξοδα του προγράμματος στην Ελλάδα θα καλυφθούν αρχικά από κονδύλια της ΕΕ και στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση.
Για τις γερμανικές Αρχές είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μέσω του προγράμματος οι κατάλληλες συνθήκες από νομική άποψη για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν λάβει ήδη άσυλο στην Ελλάδα, καθώς δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν έχουν ακυρώσει την επιστροφή λόγω «κακών συνθηκών διαβίωσης» στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο του 2021 είχε υπογραφεί κοινή «δήλωση προθέσεων» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για πρόγραμμα της υπηρεσίας BAMF με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο, για τη χρηματοδότηση του οποίου η γερμανική κυβέρνηση είχε προσφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: tanea.gr