Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η ιταλική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις της με την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής λογισμικού παρακολούθησης Paragon, μετά τις αναφορές ότι η μεταξύ τους σύμβαση διεκόπη λόγω αποκαλύψεων για πιθανή χρήση της κατασκοπευτικής τεχνολογίας προκειμένου να παρακολουθεί τα τηλέφωνα επικριτών της αντί ύποπτων εγκληματιών. «Το σκάνδαλο Paragon δεν μπορεί απλά να παραμεριστεί… Αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναφέροντας επίσης σε συνέντευξή του ότι «η Ιταλία της Μελόνι μοιάζει με μπανανία».
Αφού η εφαρμογή συνομιλίας WhatsApp της Meta αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το λογισμικό παρακολούθησης της Paragon είχε πλήξει πολλούς χρήστες της, τρεις Ιταλοί, ένας δημοσιογράφος και δύο ακτιβιστές που τηρούσαν επικριτική στάση έναντι της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ανακοίνωσαν ότι είχαν λάβει ειδοποίηση για το ότι τα τηλέφωνά τους είχαν χακαριστεί. Απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι επτά χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα είχαν γίνει στόχος του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, το οποίο προορίζεται για χρήση έναντι εγκληματιών. Αρνήθηκε ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή στην παράνομη παρακολούθηση και ζήτησε έρευνα.
Δεν πείστηκαν
Διαφορετική ήταν η ερμηνεία από τις εφημερίδες «Guardian» και «Haaretz» που ανέφεραν πως η Paragon διέκοψε τις σχέσεις της με την Ιταλία ακριβώς διότι φέρεται ότι δεν πείστηκε από τη διάψευση της κυβέρνησης. Ο Ματέο Ρέντσι επέμεινε ότι περαιτέρω εξηγήσεις πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν από την κυβέρνηση και τόνισε ότι δεν μπορεί να κανείς να χρησιμοποιεί τους θεσμούς για να κάνει πόλεμο.
Η Paragon, η οποία συνεργάζεται αποκλειστικά με κρατικές οντότητες, και ο ιδιοκτήτης της, ο επενδυτικός όμιλος της Φλόριντα AE Industrial Partners, δεν απάντησαν στις σχετικές αναφορές, το γραφείο της Μελόνι επανέλαβε τις δηλώσεις διάψευσης, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέκρυψε την αλήθεια.
«Η υπόθεση Paragon φαίνεται να είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Δεν μπορεί να θάψει το κεφάλι της στην άμμο ύστερα από αυτό» δήλωσε η Ελι Σλάιν, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο της ιταλικής αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε την Παρασκευή ότι για την κακή χρήση του λογισμικού παρακολούθησης μπορεί να ευθύνονται οι υπηρεσίες πληροφοριών. Στη συνέχεια όμως πήρε πίσω τα σχόλιά του αυτά, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε ακριβώς το περιστατικό και αναφερόταν σε άλλες πρόσφατες ειδήσεις που αφορούσαν κατασκοπευτικές υπηρεσίες.
Η ΜΚΟ της οποίας οι ακτιβιστές έλαβαν ειδοποιήσεις ότι έπεσαν θύματα παρακολούθησης ερευνά ήδη την υπόθεση με τη βοήθεια των δικηγόρων της, ενώ πολλαπλασιάζονται, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εκφράσεις αλληλεγγύης σε εκείνους που επλήγησαν. Ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Σάντρο Ρουότολο είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέπουμε τη διαφυγή ενός λίβυου στρατηγού που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (αναφερόμενος στην περίπτωση του Νατζέμ Αλμάσρι) και κατασκοπεύουμε αυτούς που παρέχουν πληροφορίες και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγή: tanea.gr