Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η αγορά εργασίας και το ισοζύγιο τρεχουσών…

Η αξιολόγηση που φέρνει την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων

Του Τάσου Δασόπουλου 

Η ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία καθώς και η νέα πολιτική της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα, θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τη συνοχή και τα Προγράμματα του ΤΑΑ Ραφαέλε Φίτο.

Ως γνωστόν, μέσα στο χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο, τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ενώ θα μπει στην τελική φάση η μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Παράλληλα, έχουν εκπονηθεί μια σειρά ενισχύσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα προωθούνται κίνητρα για την ευκολότερη είσοδο στο χρηματιστήριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στον Ιταλό αξιωματούχο κατά τη συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, μαζί με τους φόρους που μειώθηκαν από το 2019 και τα σχέδια για την περαιτέρω μείωση φόρων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ωστόσο, ο Ιταλός αξιωματούχος αναμένεται να αναφερθεί και σε μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα μειώσουν περαιτέρω την ανεργία στην Ελλάδα -η οποία παραμένει η δεύτερη υψηλότερη της Ευρώπης-, θα μειώσουν ταχύτερα το χρέος αλλά και των περαιτέρω αλλαγών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μηδενίσει κάποια στιγμή η Ελλάδα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Φυσικά, στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενημερωθεί και για τη γενικότερη πορεία υλοποίησης του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει να μάθει για τον σχεδιασμό μέχρι και τα μέσα του 2026, οπότε και ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τούτο, με δεδομένο ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το σχέδιο της Επιτροπής για τη διάθεση των δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ από τα 650 δισ. που συμφωνήθηκαν για το πρόγραμμα στα κράτη μέλη που το αντέχουν δημοσιονομικά, ώστε με τη μεσολάβηση και της ΕΤΕπ, το ΤΑΑ να μπορεί εμμέσως να υλοποιεί έργα και μετά τα μέσα του 2026. Τούτο βέβαια μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν υπάρξει κεντρική συμφωνία σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ.

Νέα πολιτική για την ανταγωνιστικότητα 

Ο κ. Φίτο θα ενημερώσει και για τις νέες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής από την ΕΕ με τη μερική απελευθέρωση των πόρων του Ταμείου συνοχής, με στόχο την ταχύτερη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η νέα πολιτική προβλέπει την ανακατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη χρηματοδότηση των στόχων της “πυξίδας ανταγωνιστικότητας”, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα και βασίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι. Βασικός στόχος είναι να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις και παράλληλα να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι, ώστε η Ευρώπη να κλείσει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ και την Κίνα και να προχωρήσει την αυτάρκεια σε ενέργεια, ορυκτούς πόρους, άμυνα και ασφάλεια.

Στο φλέγον θέμα της χρηματοδότησης της νέας αυτής προσπάθειας, η Κομισιόν από την αρχή υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την άντληση πόρων μέσων κοινού δανεισμού, δηλαδή μέσω ευρωομολόγων. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Live η συνέντευξη του Κ. Χατζηδάκη

Live η συνέντευξη του Κ. Χατζηδάκη

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για…