Τα 60 λεπτά του τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν και η συζήτηση για τους Meteor

Τα 60 λεπτά του τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν και η συζήτηση για τους Meteor

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Επί σχεδόν μία ώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έθεσαν επί τάπητος το σύνολο της ευρωπαϊκής και περιφερειακής ατζέντας, επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση Ελλάδας και Γαλλίας στα μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία.

Μία εβδομάδα μετά το…ραντεβού των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα της ασφάλειας και της αμυντικής θωράκισης των κρατών-μελών, Αθήνα και Παρίσι επιμένουν στην ανάγκη αυξημένης δημοσιονομικής ευελιξίας για τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για μία ικανοποιητική συνάντηση και για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, η οποία επιβεβαίωσε το βάθος της σχέσης. Μία σχέση, η οποία, όπως τονίζουν αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη διήμερη επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα, έχει ως σημείο αναφοράς τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν το Σεπτέμβριο του 2021.

“Τα Μέρη διαβουλεύονται σε τακτική βάση επί όλων των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας κοινού  ενδιαφέροντος, ιδίως στον πολιτικό τομέα, στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, εντός του πλαισίου των αμοιβαίων δεσμεύσεων ασφαλείας που έχουν αναληφθεί βάσει δεσμευτικών και για τα δύο συνθηκών και συμφωνιών και επιδιώκοντας την πλήρη εφαρμογή αυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξέλιξη του διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας και άμυνας, δημιουργεί και για τα δύο κράτη συμφέροντα ασφάλειας που συνδέονται στενά μεταξύ τους, ιδίως σε περίπτωση κρίσης, αύξησης των εντάσεων ή ένοπλης επίθεσης”, αναφέρει η συμφωνία των δύο χωρών. “Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η ατζέντα και οι συνομιλίες

Η ωριαία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά με πολλή ουσία. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν (σε ακόμα ένα τετ α τετ στη γαλλική πρωτεύουσα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των έξι ετών) πραγματοποίησαν μία συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ωστόσο η φράση-κλειδί βρίσκεται στην ανάγνωση μίας φράσης κυβερνητικών στελεχών.

“Τέθηκαν όλα τα ζητήματα”, ανέφεραν χαρακτηριστικά, με το πέρας των συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες. Και ακριβώς αυτή η φράση οδηγεί, με μεγάλη ακρίβεια, στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας το θέμα της πώλησης των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στην Άγκυρα. “Τα εν οίκω, μη εν δήμω”, ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών.

Το στοιχείο αποδραματοποίησης του σχετικού ζητήματος είναι εμφανές, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική πρωτεύουσα γνωρίζει ότι δε βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στο…χέρι της Γαλλίας η πραγματοποίηση ή μη της συγκεκριμένης κίνησης. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Παρίσι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες της Αθήνας αποκτά το δικό του ειδικό βάρος, ενώ χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. “Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη στήριξη της βιομηχανικής της βάσης, ενόψει της μελλοντικής Λευκής Βίβλου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση, όπως και στην ασφάλεια της Ελλάδας”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται ουσιαστικά όσο δεν ενισχύθηκε ποτέ κατά το παρελθόν. Και αμυντικά και διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα. Και κάθε της κίνηση κάθε συνάντηση κάθε παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών συγκλίνει σε αυτή την κατεύθυνση. Στην ενίσχυση της χώρας σε όλα τα επίπεδα”, σχολίασε, στην αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στο τετ α τετ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ τα ζητήματα της άμυνας ήταν αυτά που κυριάρχησαν. Αθήνα και Παρίσι προσέρχονται με την ίδια οπτική στη συζήτηση για την θωράκιση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιάνοντας το νήμα από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 3ης Φεβρουαρίου. Εκεί, δηλαδή, που η Αθήνα:

-Εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

-Πρότεινε αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα. Με βάση την ελληνική πρόταση, η εξαίρεση των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους θα πραγματοποιείται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μία τέτοια κίνηση θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ