Ζητήματα κυριαρχίας της χώρας μας δεν συνυφαίνονται με…

Ανέβασε τους τόνους το Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Την απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ, κύριε βουλευτά, για την ερώτησή σας, που μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στο ζήτημα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, για την ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου μας.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την ορολογία της UNESCO, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι μια δημόσια διαδικασία σύνθεσης, χωρικής και χρονικής, των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο. Και κατά τούτο αναφέρεται τόσο στην οικονομία που αναπτύσσεται στην θάλασσα, στους θαλάσσιους χωρικούς τομείς, όσο επίσης και στα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία αυτής της δραστηριότητας.

Πρόκειται για μία άσκηση, η οποία έχει εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό χαρακτήρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι η μεσογειακή χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Και κατά τούτο η άσκηση ενέχει σημαντικές δυσκολίες. Πράγματι, όπως ορθώς αναφέρατε, υπάρχει η υποχρέωση συμμόρφωσης προς την Οδηγία 89/2014. Έχει η χώρα μας υπάρξει υπερήμερη και για το λόγο αυτό υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία για την κατάρτιση, εκπόνηση, δημοσίευση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γεωπολιτική αναφορά.

Δεν έχει να κάνει με τα ζητήματα που αναπτύσσονται σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται με άλλες χώρες. Αφορά αμιγώς ζήτημα δικό μας τεχνικό. Στο αμέσως προσεχές μέλλον, η Ελλάδα θα εκπονήσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ήδη από κοινού συντονίζονται όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να κατατεθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός.

Θέλω, δε, να σας πω ότι, όπως αντιλαμβάνεστε, τα ζητήματα κυριαρχίας της χώρας μας έχουν λυθεί εδώ και εκατό χρόνια. Δεν συνυφαίνονται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χωροταξικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση φροντίζει, έτσι ώστε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, να ασκούνται αποτελεσματικά.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Αξιότιμε κύριε βουλευτά, γνωρίζω την ευαισθησία σας για το θέμα και τιμώ το γεγονός ότι καταθέτετε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που αφορούν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Πράγματι, πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία και σημαντική υποχρέωση της χώρας.

Θέλω πάντως να τονίσω ότι προεχόντως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός δεν αφορά κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε αλληλεπιδρά με τα δικαιώματα αυτά.

Εκείνο που κατ’ εξοχήν αφορά είναι η διάρθρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η οποία αναπτύσσεται στα θαλάσσια συμπλέγματα στη χώρα μας. Θέλω δε να τονίσω ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως αποποίηση, ούτε καν μεταφορά, της ευθύνης από Υπουργείο σε Υπουργείο.

Με κάθε υπευθυνότητα σας αναφέρω ότι η διαδικασία που αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό – που πράγματι έχει ένα πολύ υψηλό βαθμό συνθετότητας λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ακτογραμμών – είναι μία διαδικασία, η οποία έχει πολλαπλά στάδια. Και η οποία εκκινεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρόνου.

Ανεξαρτήτως της απόφασης, η οποία θα εκδοθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως. Να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζουμε ότι η θάλασσά μας είναι ο πλούτος και η δύναμή μας. Και γι’ αυτό τον λόγο θα φροντίσουμε – και δεσμεύομαι ενώπιόν σας – ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η διαδικασία αυτή θα εκκινήσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό εντός εύλογου χρόνου.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ