Δίνοντας το στίγμα μιας καθαρά επιθετικής προσέγγισης με άξονα το America First ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς από το βήμα της συνόδου κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους να μην επιμείνουν σε μια «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της AI, η οποία θα μπορούσε να αποθαρρύνει την καινοτομία και να στραγγαλίσει έναν τομέα που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση. Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Βανς χρησιμοποίησε την ομιλία του για να περιγράψει ουσιαστικά το όραμά του για μια επερχόμενη εποχή αμερικανικής τεχνολογικής κυριαρχίας. Προέβλεψε δε ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της χρήσης τεχνολογίας αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής ή να συμπράξει με αυταρχικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ – σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα – που όχι μόνο δεν θα είναι επωφελής μακροπρόθεσμα αλλά μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία σε βάρος της.
Σε μια άλλη ένδειξη απόκλισης σχετικά με τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα πλαίσιο γεωπολιτικού ανταγωνισμού, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία δεν συγκαταλέγονται στις 61 χώρες που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Παρισιού «για μια Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική». Οι υπογράφουσες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία, πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που απαιτεί «παγκόσμιο διάλογο» και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς» ώστε η τεχνολογία αυτή να είναι περισσότερο προσβάσιμη.
Κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο. «Εχουμε ανάγκη αυτών των κανόνων για να προχωρήσει η AI» και «ανάγκη να συνεχίσουμε να προωθούμε μια διεθνή διακυβέρνηση της AI» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. Υπογράμμισε τη σημασία εδραίωσης της εμπιστοσύνης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, γιατί όπως είπε αν αυτή διαρραγεί θα «διαιρέσει τον κόσμο». Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση Βανς προς τους Ευρωπαίους με ταυτόχρονη διαβεβαίωση προς τους συμμετέχοντες ηγέτες και εκπροσώπους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενθαρρύνει αναπτυξιακές πολιτικές καθώς οι ΗΠΑ, όπως είπε, «είναι ηγέτης στην AI και εννοούν να παραμείνουν», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «θέλουν ή πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους». Ο Βανς εγκατέλειψε την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του χωρίς να ακούσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε αμέσως μετά από αυτόν, ή τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αργότερα συναντήθηκε χωριστά με τον καθέναν τους.
Η Φον ντερ Λάιεν απέρριψε οποιαδήποτε εκτίμηση που λέει ότι «η Ευρώπη έχει καθυστερήσει – ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη προχωρήσει» προσθέτοντας πάντως πως χρειάζεται τη δική της «διακριτική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη». Ανακοινώνοντας πως η ΕΕ θέλει να κινητοποιήσει 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην AI, τόνισε πως ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την ΕΕ είναι απαραίτητο και ότι «η ασφάλεια είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων». Μετά τη συνάντησή της με τον αμερικανό αντιπρόεδρο τον ευχαρίστησε για την καλή συζήτηση που είχαν για τις «κοινές προκλήσεις» και δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας.
Πηγή: tanea.gr