Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στις Κυκλάδες έχει προκαλέσει μεταβολές και στην καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, η παραμόρφωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της έντονης διέγερσης της περιοχής.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά η καλντέρα έχει μετακινηθεί και καθ’ ύψος, αλλά και οριζοντίως.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά» σημείωσε ο κ. Γκανάς.
Λόγω της ανόδου του μάγματος
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό» τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας ότι είναι μία σημαντική μεταβολή, την οποία πρέπει να παρακολουθούν οι επιστήμονες.
«Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ».
«Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε ο κ. Γκανάς.
Τι συμβαίνει με το ρήγμα της Αμοργού
Παράλληλα, ο κ. Γκανάς αναφέρθηκε και στο ρήγμα της Αμοργού, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έδωσε το συγκεκριμένο ρήγμα ήταν στις 9 Ιουλίου 1956, όταν έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Πηγή: in.gr