Την πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου είχαν Ρωσία και Συρία, μετά την αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό, τον Δεκέμβριο του 2024. Τι μπορεί να σηματοδοτεί όμως μια τέτοια εξέλιξη μεταξύ των μέχρι χθες θανάσιμων εχθρών; Βρήκε ο Πούτιν τον νέο «Άσαντ» στο πρόσωπο που τον ανέτρεψε ή είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις;
Ο άλλοτε τζιχαντιστής μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη τους επαφή μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, τον οποίο υποστήριζε ο Ρώσος πρόεδρος.
Μια δήλωση από το Κρεμλίνο στο Telegram αναφέρει: «Ο Πούτιν ευχήθηκε επιτυχία στον αλ- Σαράα στην επίλυση των καθηκόντων που αντιμετωπίζει η νέα ηγεσία της χώρας.» Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε επίσης την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
«Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία με τον τρόπο που κάποιοι επιθυμούν»
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2024, μονάδες ένοπλης αντιπολίτευσης και τζιχαντιστές στη Συρία εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στα κυβερνητικά στρατεύματα στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ. Η Ρωσία παρενέβη στρατιωτικά για λογαριασμό του πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ από το 2015, πραγματοποιώντας επιδρομές για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του κατά την επίθεση των ανταρτών τον Νοέμβριο του 2024. Ωστόσο, ς των ανταρτών προς τη Δαμασκό στα τέλη του περασμένου έτους.
Ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος ηττήθηκε κατά κράτος και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.
Περασμένα ξεχασμένα
Αυτά φαίνεται όμως πως τώρα ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο Πούτιν εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει τη Συρία στην ανοικοδόμησή της και με ανθρωπιστική βοήθεια.
Μια μέρα πριν, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Χασάν αλ-Σαϊμπάνι είπε ότι η Δαμασκός έχει λάβει «θετικά» σημάδια από τη Μόσχα, αλλά τόνισε: «Υπάρχει μια ανοιχτή πληγή για τον συριακό λαό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα της σχέσης».
«Οποιοδήποτε είδος σεβασμού στην ελευθερία και την κυριαρχία μας θα αντιμετωπιστεί με αμοιβαίο σεβασμό και κάθε είδους παρέμβαση θα απορριφθεί», είπε ο Σαϊμπάνι.
«Οι πλευρές πραγματοποίησαν ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ρωσική πλευρά τόνισε τη θέση αρχής της για την υποστήριξη της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του συριακού κράτους», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε αυτό το πλαίσιο, οι πλευρές «τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής σειράς μέτρων προς το συμφέρον της εδραίωσης μιας βιώσιμης ομαλοποίησης των σχέσεων στη χώρα, την ενεργοποίηση του διασυριακού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των ηγετικών πολιτικών δυνάμεων και εθνοτικών πληθυσμιακών ομάδων».
Γιατί έχει σημασία
Μετά την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Ρωσία έχασε έναν σημαντικό παραδοσιακό σύμμαχο στην περιοχή, ενώ εντός της Συρίας διατηρούσε μια αεροπορική βάση στο Hmeimim και μια ναυτική βάση στο Ταρτούς, που βρίσκονται και οι δύο στις ακτές της Μεσογείου της Συρίας.
Έτσι, το Κρεμλίνο επιχειρεί να διατηρήσει με κάθε τρόπο τον έλεγχο των βάσεων του στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου 2025, ο Διευθυντής Τελωνείων του Ταρτούς, είχε πει στο Al-Watan ότι μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2019 με μια πρώην θυγατρική της Stroytransgaz για την εκ νέου ανάπτυξη του πολιτικού τμήματος του λιμένα του Ταρτούς ακυρώθηκε από την προσωρινή κυβέρνηση.
Σε δήλωση στην Kommersant, ο Αντόν Μαρντασόφ, από το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας είπε ότι πιστεύει ότι αυτό δεν υποδηλώνει αλλαγές για την ίδια τη ναυτική βάση.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επισκέφθηκε τη Δαμασκό στα τέλη του περασμένου μήνα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Ρώσου αξιωματούχου στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ. Συναντήθηκε με τον αλ Σαράα, καθώς και με τον Σαϊμπάνι. για αυτό που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε ως «ουσιαστικές συζητήσεις» για τις διμερείς σχέσεις.
Παραμορφωμένη λογική της Δύσης
Ο αλ Σαράα έχει εκφράσει την προθυμία του να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία παρά την άμεση στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας στον Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο αλ Σαράα είπε στην Al-Arabiya στα τέλη Δεκεμβρίου ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ρωσίας από τη Συρία «με τρόπο που υπονομεύει τη σχέση της με τη χώρα μας.» Αναφέρθηκε στη διαχείριση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μόσχα στη Συρία.
«Όλα τα όπλα της Συρίας είναι ρωσικής προέλευσης και πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής διαχειρίζονται Ρώσοι ειδικοί», είπε, «Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία με τον τρόπο που κάποιοι επιθυμούν».
Ωστόσο, οι νέες αρχές της Συρίας έχουν κινηθεί για να περιορίσουν την παρουσία της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, η μίσθωση του λιμανιού Ταρτούς από τη Ρωσία τερματίστηκε.
«Πιστεύουμε ότι ακόμη και αν η κατάσταση στη Συρία εξεταστεί με το πρίσμα της παραμορφωμένης λογικής της Δύσης, μετά τις θεμελιώδεις αλλαγές και την απομάκρυνση του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ εκεί, η συνεχιζόμενη πίεση των κυρώσεων στη Δαμασκό έχει χάσει κάθε νόημα», είπε Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Έτσι, τόσο οι Αμερικανοί που απέσυρα την επικήρυξη 10 εκ. δολαρίων για τον τζιχαντιστή αλ Σαράα, όσο και οι Ρώσοι που μέχρι χθες τον βομβάρδιζαν, επιβεβαιώνουν ότι οι αντιλήψεις προσαρμόζονται, αλλά όχι τα συμφέροντα. Μόνο που το come back των δεύτερων, ενδεχομένως να δείχνει πιο πετυχημένο.
Με πληροφορίες από Tass, Al Monitor
Πηγή: in.gr