Του Νίκου Ρουσάνογλου
Σε επενδύσεις αγοράς ακινήτων αξίας τουλάχιστον 2,32 δισ. ευρώ αντιστοιχούν οι 9.289 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2024 για τη χορήγηση αδειών διαμονής, μέσω του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης “Χρυσή Βίζα”, αποτελώντας κι ένα νέο ιστορικό υψηλό. Η κορύφωση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμα χρονιάς-ρεκόρ, το 2023, όταν είχαν υποβληθεί 8.477 αιτήσεις κι εξηγούνται λόγω της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε σε ό,τι αφορά το ελάχιστο όριο επένδυσης, που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2024 και μετά (800.000 ευρώ για το σύνολο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά, με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό 3.100 κατοίκων).
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Δεκέμβριο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποβλήθηκαν συνολικά 1.137 αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής, όταν στο σύνολο του 2020, λόγω και της πανδημίας, ο αριθμός δεν είχε ξεπεράσει τις 1.485 αιτήσεις. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Astons, ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για χορήγηση αδειών διαμονής στην Ελλάδα οφείλεται στους επενδυτές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να σημειωθεί ότι συγκαταλέγονται και αρκετοί ομογενείς, δεύτερης, ή ακόμα και τρίτης γενιάς, άνθρωποι που δεν έχουν καν επισκεφτεί την Ελλάδα. “Η Astons εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι υποδοχέας τουλάχιστον του 50% των αιτήσεων “Χρυσή Βίζα” από Αμερικανούς πολίτες, λόγω του ελκυστικού πλαισίου της “Χρυσή Βίζα”, που προσφέρει πενταετή διάρκεια για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ και η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε άνθηση και προσφέρει σημαντικές αποδόσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εταιρεία, η οποία είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών επενδυτικής μετανάστευσης διεθνώς.
Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη αυτή αύξηση των αιτήσεων, έχει και τις “παρενέργειές” της, καθώς οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αυτό όγκο κι έχουν συσσωρεύσει συνολικά 12.087 εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης αρχικής άδειας επενδυτή, αριθμός που είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον ετήσιο ρυθμό εγκρίσεων. Για παράδειγμα, το 2024, χορηγήθηκαν 4.536 άδειες, έναντι 4.231 το 2023. Επομένως, μόλις προχωρήσει ο τρέχον όγκος εκκρεμοτήτων, είναι πιθανό να αλλάξει και η “ανθρωπογεωγραφία” των επενδυτών, καθώς φαίνεται πως υπάρχει κάμψη του αριθμού των Κινέζων επενδυτών και αύξηση εκείνων από Τουρκία, Λίβανο, ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία.
Σύμφωνα με την Astons, παρά τις αλλαγές που ασφαλώς θα περιορίσουν τις νέες αιτήσεις, φαίνεται πως διατηρείται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμα και για την Αττική, όπου πλέον πολλοί δίνουν έμφαση στην αύξηση του αποθέματος των κατοικιών, που προέρχονται από αλλαγή χρήσης (π.χ. γραφεία, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες κτλ.), καθώς σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο όριο επένδυσης διατηρείται στις 250.000 ευρώ, από 800.000 ευρώ. Ένας ακόμα λόγος, που, κατά την Astons, θα συνεχιστεί η επενδυτική ζήτηση για την ελληνική αγορά, είναι το γεγονός ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να σταματήσει το αντίστοιχο δικό της πρόγραμμα Χρυσή Βίζα μέσω της αγοράς ακινήτων. Αυτό θα στρέψει το κοινό της Ισπανίας προς την Ελλάδα, που παρέχει παρόμοιο τρόπο ζωής και πιο προσιτά ακίνητα.
Πηγή: capital.gr