ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.13
Του Τάσου Δασόπουλου
Nέα φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο:
-Μειώνεται, από 15%, σε 5%, ο φορολογικός συντελεστής για τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων. Το κίνητρο επεκτείνεται στους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος.
-Επεκτείνονται τα κίνητρα των angel investors αλλά και τα κίνητρα για επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά. -παρέχεται έκπτωση δαπανών για εισαγωγή ΜμΕ στο ΧΑ. Οι επιλέξιμες δαπανές θα είναι προσαυξημένες κατά 100%, ενώ το ποσό της προσαύξησης δεν θα υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Το μέτρο θα έχει διάρκεια 3 ετών, ώστε οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να επισπεύδουν σχετικά τις διαδικασίες
-Παρέχεται έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα είναι προσαυξημένες κατά 100%. Το ποσό δεν θα υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ. Το μέτρο θα έχει διάρκεια τριών ετών.
Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το νιομοσχέδιο θεσπίζει:
-Διευκόλυνση μεταφοράς κινητών αξιών από τη ρυθμιζόμενη αγορά στην εναλλακτική αγορά. Διευκόλυνση όσων θέλουν να μείνουν σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ, αλλά δεν πληρούν τους κανόνες της αγοράς αξιών.
-Αύξηση του ποσού από 5 σε 8 εκατ. ευρώ για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού.
-Ρυθμίζεται το πλαίσιο σε ό,τι αφορά ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά. Κατεβαίνει η απαρτία από τα 2/3 στο 50,1% για την αλλαγή των όρων στα ομολογιακά.
-Επεκτείνεται σε περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες το καθεστώς εκποίησης δικαιούχων μετόχων που δεν έχουν εμφανιστεί.
-Επεκτείνεται ο θεσμός των omnibus accounts.
-Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ. Καταργούνται περιττοί περιορισμοί ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Δίνεται δυνατότητα εκμετάλλευσης δομών ΑΠΕ για ιδιόχρηση από τις ΑΕΕΑΠ, συγκεντρώνονται όλες οι διατάξεις σε ένα κεφάλαιο για να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και αίρονται υποχρεώσεις που εξίσωναν τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοοικονομικές εταιρείες.
-Προωθούνται τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα. Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές, καθορίζεται το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, προωθείται πλαίσιο ποινών για το θέμα και ρυθμίζεται το θέμα της προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια.
Μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας της Κεφαλαιαγοράς
Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της διαφάνειας της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με το νομοσχέδιο :
1. Θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Συγκεκριμένα προβλέπεται να εκδοθούν:
α. Εγχειρίδιο Λειτουργικών Διαδικασιών και αυτόματης εφαρμογής πρωτοκόλλων
β. Εγχειρίδιο ελέγχου των καταγγελιών που υποβάλλονται στην Επιτροπή
γ. Εγχειρίδιο επιτόπιων ελέγχων σε εποπτευόμενους φορείς
δ. Κατευθυντήριες γραμμές για τον υπολογισμό των προστίμων και την επιβολή κυρώσεων, με σταθερές και διαφανείς διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας
ε. Κώδικας Δεοντολογίας που θα ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των μελών και του προσωπικού
στ. Εγχειρίδιο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών προσωπικού, με αξιολόγηση εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων η οποία θα βασίζεται σε ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.
Όλα τα παραπάνω θα εγκρίνονται με Υπουργική Απόφαση.
2. Παρέχεται η δυνατότητα στους εποπτικούς μηχανισμούς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος) να διενεργούν ελέγχους στους εποπτευόμενους φορείς με μυστικούς πελάτες (“mystery shopping”). Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα εποπτικά εργαλεία, ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Επ. Κεφαλαιαγοράς και της ΤτΕ λειτουργώντας ως πελάτες θα ελέγχουν επιτόπου την συμπεριφορά των εταιρειών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς την τήρηση της νομοθεσίας.
Κρυπτονομίσματα
Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου χ αφορά την ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων η ειδική γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κ. Θεώνη Αλαμπάση τόνισε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζονται μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα crypto στοιχεία: Aπό τις 30/12/2024 εφαρμόζεται ο κανονισμός για την αγορά των crypto. Η Επ. Κεφαλαιαγοράς και η ΤτΕ, θα έχουν την αρμοδιότητα και της αδειοδότησης αλλά και των κυρώσεων για παραβιάσεις της νομοθεσίας. Για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα, ως κύρωση μπορεί να είναι είτε μια δημόσια ανακοίνωση, είτε εντολή για παύση της παράτυπης συμπεριφοράς, είτε χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 700.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 5 εκατ. ευρώ για τα νομικά.
Παράλληλα και δεδομένου ότι τα crypto εξυπηρετούν το ξέπλυμα χρήματος, θεσπίζεται ο λεγόμενος “travel rule”: Πλέον, όταν τα ανώνυμα σε ένα wallet crypto περνάνε σε μια πλατφόρμα που θα τα μετατρέψει σε fiat currencies, η πλατφόρμα θα οφείλει να ζητάει στοιχεία. Άρα δεν θα είναι εύκολο να περνάνε στις πλατφόρμες, crypto που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές δραστηριότητες.
Η ειδική γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κ. Θεώνη Αλαμπάση τόνισε , εντός του 2025, θα έρθει νομοσχέδιο και για τη φορολόγηση των crypto.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται οι κοινοτικές Οδηγίες (ΕΕ) 2024/1174 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 όσον αφορά ορισμένες πτυχές της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου εξυγίανσης των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων).
Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλάβει και την πρόσφατες ρυθμίσεις για την περαιτέρω διευκόλυνση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών.
Πηγή: capital.gr