Του Στάθη Βασιλόπουλου
Στον “αστερισμό” της Τεχνητής Νοημοσύνης κινείται το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει μια σειρά από νέες εφαρμογές, με “αιχμή του δόρατος” τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με μελέτες, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα και να προσδώσει σημαντικά οφέλη, όπως είναι η μείωση του όγκου της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της διαφάνειας και αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσιών υπαλλήλων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινωνία της Πληροφορίας, ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, “τρέχει” αυτή την περίοδο μια σειρά από διαγωνιστικές διαδικασίες με στόχο την ενσωμάτωση εργαλείων ΑΙ στους μηχανισμούς του κράτους μέσα από την υλοποίηση νέων έργων Πληροφορικής.
Από τους διαγωνισμούς που ξεχωρίζουν είναι αυτός που έχει προκηρυχθεί και περιλαμβάνει την ανάπτυξη δράσεων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, με συνολικό προϋπολογισμό, ο οποίος φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου είναι η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, ώστε να μειωθούν οι ανθρωποώρες που δαπανώνται σε εργασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Έτερο σημαντικό έργο είναι αυτό το οποίο προβλέπει τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση, επεξεργασία και αξιοποίηση των δεδομένων πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Αιγίς”, για την αναβάθμιση της πρόληψης και έγκαιρης προετοιμασίας της χώρας απέναντι σε ακραία φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Βασικός στόχος που επιδιώκεται με την υλοποίηση του παραπάνω έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων, την οργάνωση όλων των διαθέσιμων πόρων και τη διαχείριση όλων των συμβάντων, έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα υψηλής ποιότητας και ακρίβειας. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε, εσχάτως, στην ένωση εταιρειών “Qualco – EY” έναντι 14,9 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμη έργο προς υλοποίηση – μικρότερου προϋπολογισμού αλλά όμως σημαντικού στη “μάχη” κατά της διαφθοράς – είναι και αυτό για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη του ψηφιακού έργου των επιθεωρητών – ελεγκτών της Αρχής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του έργου, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μέσω της εφαρμογής προηγμένων τεχνικών και εργαλείων που επιτρέπουν την πιο αποτελεσματικό εντοπισμό και πρόληψη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι εταιρείες Cosmos Business Systems, Q&R και το σχήμα “Ιndigital – Dataverse”.
H αρχή με τον ψηφιακό βοηθό “mAigov” και τα έργα που ακολούθησαν
Ο ψηφιακός βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης, “mAigov”, υπήρξε η πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργήθηκε για να απλοποιήσει την επικοινωνία των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Πριν από λίγους μήνες έγιναν τα “αποκαλυπτήρια” ενός ακόμη εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο για το νομικό έλεγχο των συμβολαιογραφικών πράξεων. Στα πρώτα μεγάλα έργα ΑΙ που έκαναν “πρεμιέρα” στο Ελληνικό Δημόσιο συγκαταλέγονται οι εικονικοί βοηθοί των Προξενικών Αρχών του υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη διεκπεραίωση αιτημάτων χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών. Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούνται και στο έργο για την ψηφιοποίηση του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, οδηγώντας σε εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και ελαχιστοποιώντας παράλληλα το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων. Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί το έργο “Ανάπτυξη και λειτουργία εργαλείου για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης Δημοσίου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης (Creation of an AI-based strategic workforce planning tool)”, που αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης του Δημοσίου τομέα.
Πηγή: capital.gr