«Παράνομη και ανήθικη» χαρακτηρίζει την πρόταση του Τραμπ για τη Γάζα η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η οποία μίλησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών διεθνών εντύπων. Η ιταλίδα εισηγήτρια του ΟΗΕ προειδοποιεί για τις τραγικές επιπτώσεις της ιδέας αυτής στους Παλαιστίνιους, ενώ ανησυχεί για το «τέλος» του διεθνούς δικαίου.
Ποια η αντίδρασή σας στην ιδέα του Τραμπ για τη Γάζα και ποιος ο αντίκτυπός της στο ζήτημα της λύσης των δύο κρατών και γενικότερα στην παγκόσμια, βασισμένη σε κανόνες, τάξη;
Δεν θα συζητούσα πόσο γκροτέσκα και προσβλητικά είναι αυτά που συνεχίζει να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν δεν ήταν κάτι που διακινδύνευε να γίνει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ανησυχώ για τις νομικές συνέπειες αυτών που λέει. Είναι ανόητο όμως, είναι παράνομο και ανήθικο. Λέγεται, ενώ μια γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι αυτό που είπε περιλαμβάνει απέλαση, αναγκαστικό εκτοπισμό, επιθετικότητα, ενώ ανακοίνωσε την ιδέα του δίπλα στον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αντί ο αμερικανός πρόεδρος να καταδικάσει, το επιδοκιμάζει. Οι επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους, για τη Γάζα θα συνεχίσουν να είναι τραγικές. Τα λεγόμενα Τραμπ δεν πρόκειται να προκαλέσουν περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, αλλά ανησυχώ ακόμη περισσότερο για την πολυμερή τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, αυτό μπορεί να είναι το τέλος. Νιώθω σαν Κασσάνδρα. Θα κάνουν την εύθραυστη πολυμερή τάξη, που καταρρέει, ακόμη πιο εύθραυστη. Αυτό που συμβαίνει στους Παλαιστίνιους είναι αποτέλεσμα ατιμωρησίας. Οσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, έχει γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πρέπει να επιστρέψουμε στη λύση των δύο κρατών. Είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να μην εκλείψουν οι Παλαιστίνιοι.
Τι εργαλεία έχει στη διάθεσή του ο ΟΗΕ για να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και τι ρόλο μπορούν να παίξουν χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει εκλεγεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας;
Τα Ηνωμένα Εθνη είναι μια πλατφόρμα όπου τα κράτη έχουν συνενωθεί για να εξασφαλίσουν την αμοιβαία συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα, τον κοινό στόχο ανάπτυξης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά τα κράτη – μέλη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν μεγαλύτερη ευθύνη να υπενθυμίσουν ότι το διεθνές δίκαιο ορίζει την περίμετρο του τι επιτρέπεται και τι όχι στην πολιτική. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Θα πρέπει να χτυπά συναγερμός από τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ, και ιδίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία γίνεται ανεκτή ή προκαλείται ανοιχτά.
Τι περιμένετε καθώς η εκεχειρία δεν τηρείται και υπάρχει τελεσίγραφο από τον Νετανιάχου για την ανταλλαγή ομήρων προς τη Χαμάς;
Η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 300 Παλαιστίνιους από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, ορισμένους καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στον Βορρά. Ενα παιδί πυροβολήθηκε πάνω στο ποδήλατό του τις πρώτες ώρες της κατάπαυσης του πυρός. Τα πυρά στη Γάζα συνεχίστηκαν, εμποδίζοντας την επιστροφή των Παλαιστινίων στα συντρίμμια του Βορρά, μόνο τα δύο τρίτα της ανθρώπινης βοήθειας έχουν παραδοθεί, η παράδοση των τεντών είναι πολύ χαμηλότερη. Εάν δεν σταματήσει το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι θα εκλείψουν. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει θέσει ένα όριο συμμόρφωσης με τη συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔ) που λέει στο Ισραήλ ότι η κατοχή είναι παράνομη και πρέπει να αρθεί εντελώς και άνευ όρων, και έχει αναγνωρίσει την πιθανότητα γενοκτονίας στη Γάζα. Τα κράτη – μέλη έπρεπε να συμμορφωθούν με τα προσωρινά μέτρα του ΔΔ. Μέχρι και αν συμβεί αυτό θα δούμε περισσότερη ανομία.
Ποια σενάρια βλέπετε;
Ενα πιθανό σενάριο είναι ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ενδεχομένως, εάν διαπραχθεί περαιτέρω βία κατά των Παλαιστινίων, να υπάρξουν περισσότερες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και τα μέτρα εναντίον τους να γίνουν δρακόντεια, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις εκτός των ΗΠΑ. Το δεύτερο σενάριο είναι θετικό, ότι απομακρυνόμαστε από την άβυσσο, όπου γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικός ο έλεγχος επί των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Φανταστείτε τη χειραφέτηση από την πατρονία σε διεθνές επίπεδο. Τον Ιούνιο θα ετοιμάσω την επόμενη έκθεσή μου. Είναι καιρός να υπάρξει λογοδοσία για όλους έναντι των Παλαιστινίων, για κράτη, επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικό τομέα, προμηθευτές και άλλους.
Πηγή: tanea.gr