Ουκρανία: «Η Κίνα προσφέρεται να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου», λέει η WSJ

Ουκρανία: «Η Κίνα προσφέρεται να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου», λέει η WSJ

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν έσπασε τον «πάγο» μετά από πολλά χρόνια μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι επίκειται κατ΄ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μάλιστα ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρωσία και αντίστοιχα ο Πούτιν τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πιθανότερο είναι οι δυο τους να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία στο «όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Η αμερικανική Wall Street Journal τοποθετεί και την Κίνα – τον κορυφαίο αντίπαλο των ΗΠΑ – «στο παιχνίδι», καθώς σε ρεπορτάζ της σημειώνει ότι το Πεκίνο πρότεινε μέσω ενδιαμέσων να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής ΗΠΑ και Ρωσίας για να βοηθήσει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ με ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν», έγραψε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ήταν «ευγνώμων» για το τηλεφώνημα

Σύμφωνα με πηγές της WSJ, Κινέζοι αξιωματούχοι έριξαν αυτή την ιδέα στην ομάδα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου μέσω τρίτων. Η πρόταση προβλέπει τόσο ότι η Κίνα θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής, όσο και ότι θα έχει συμβολή στην προσπάθεια τήρησης της ειρήνης αν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε όταν το Reuters του ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί

Το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν διήρκησε για 90 λεπτά και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου εκλαμβάνονται από τα δυτικά ΜΜΕ ως «νίκη» του Πούτιν. Το ίδιο έσπευσε να σχολιάσει και ο πρώην πρόεδρος και συνεργάτης του ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, λέγοντας ότι το τηλεφώνημα απέδειξε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί».

«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μια κυρίαρχη χώρα και ένας απόλυτος κυβερνήτης του πλανήτη», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό το μάθημα θα πρέπει να το μάθουν οι αλαζονικές αμερικανικές ελίτ».

Ο Τραμπ απέκλεισε τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, συμφώνησε στην παραχώρηση εδαφών, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να ενισχύσει το Κίεβο με αποστολή δυνάμεων ή με στρατιωτική χρηματοδότηση, έδειξε την ΕΕ ως υπεύθυνη για την ασφάλεια της χώρας, αμφισβήτησε τη θέση του Ζελένσκι στην προεδρική καρέκλα και απέκλεισε ουσιαστικά τους Ουκρανούς από τις συζητήσεις για το μέλλον της χώρας.

Όταν ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι σχέσεις με τον Ζελένσκι απάντησε ότι δεν το θεωρεί πιθανόν αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Εφόσον βέβαια είναι εκεί (σσ στην ηγεσία της Ουκρανίας). Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν και εκλογές».

«Ξέρετε, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα καλά, για να το θέσω ήπια».

Ο Ζελένσκι ανάρτησε δήλωση στον λογαριασμό του στο Telegram επιβεβαιώνοντας ότι μίλησε με τον Τραμπ – δεύτερος μετά τον Πούτιν – και όπως είπε η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίτευξη ειρήνης, στις τεχνολογικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και στην ικανότητα των δύο εθνών να συνεργαστούν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ με ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν», έγραψε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ήταν «ευγνώμων» για το τηλεφώνημα. «Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη περισσότερο από τον καθένα. Καθορίζουμε τα κοινά μας βήματα με την Αμερική για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να εγγυηθούμε μια αξιόπιστη, διαρκή ειρήνη. Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, ας το κάνουμε».

Φυσικοί πόροι αντάλλαγμα για τα χρέη της Ουκρανίας

Πιέζοντας όμως περαιτέρω τον Ζελένσκι, ο Τραμπ σημείωσε αργότερα ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Κίεβο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει πηγές για την αποπληρωμή των χρημάτων που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

«Πηγαίνει εκεί για να φτιάξει ένα έγγραφο όπου θα μας διαβεβαιώσει ότι θα πάρουμε, με κάποια μορφή, πίσω αυτά τα χρήματα», είπε. «Διότι εμείς βάζουμε πολύ περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη και η Ευρώπη κινδυνεύει πολύ περισσότερο από εμάς».

Είπε ότι θα ζητήσουν φυσικούς πόρους όπως μέταλλα σπάνιων γαιών, πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να εξασφαλιστούν έναντι των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων της χρηματοδότησης.

Η δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ουκρανία είναι δεδομένη, καθώς μετά από τρία χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, ο βασικός σύμμαχός της που τροφοδότησε και κλιμάκωσε τον πόλεμο τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της σπρώχνοντάς τη σε συνθηκολόγηση.

Η νέα αμερικανική ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να εγκαταλείψει την Ουκρανία και το «πρόβλημα» γίνεται τώρα αποκλειστικά ευρωπαϊκό.

Τα κράτη της ΕΕ που στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου – με υπερβάλλοντα ζήλο πολλές φορές-  διακόπτοντας τις εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία και στηρίζοντας οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο βλέπουν τον απόλυτο σύμμαχο όχι μόνο να αγνοεί επιδεικτικά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες αλλά να τις καλεί να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ