Μια ισχυρή συμμαχία έναντι του παιδικού καρκίνου έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες των δύο Νοσοκομείων Παίδων (Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού) και της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ), με μοναδικό στόχο να βγουν αλώβητοι οι μικροί ασθενείς από την περιπέτεια της υγείας τους. Και τα δεδομένα που προκύπτουν είναι ελπιδοφόρα, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους θεραπεύεται.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ογκολογική Μονάδα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, ετησίως και εντός των συνόρων καταγράφονται 350 νέες διαγνώσεις καρκίνου. Και παρότι τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως οι μικροί αυτοί ήρωες θεραπεύονται πλήρως σε ποσοστό 85% και πλέον, οι ειδικοί επιμένουν πως παραμένει ζητούμενο να μην καταγράφεται ούτε μία απώλεια.
Καινοτομία. «Το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο, το πρώτο και μοναδικό μέχρι και σήμερα για παιδιά και εφήβους, πιστό στην υπόσχεση που έδωσε στον ελληνικό λαό η ιδρύτριά του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έχει ανοιχτές τις πόρτες του για κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο της παιδικής ηλικίας» σημείωσε ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» Μανώλης Παπασάββας. Και πρόσθεσε ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 47.000 νοσηλείες, 209.100 ημερήσιες νοσηλείες, 1.500 μεταμοσχεύσεις, 20 κυτταρικές θεραπείες και 3 θεραπείες με γονιδιακή τροποποίηση.
Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς πως η Ογκολογική Μονάδα επενδύει στην καινοτομία, έχοντας χτίσει παράλληλα γέφυρες συνεργασίας με ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επεσήμανε ο παιδίατρος αιματολόγος – ογκολόγος και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας Ευγένιος Γουσέτης είναι ότι «έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 20 κυτταρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ανθεκτικών ιογενών λοιμώξεων μετά τη μεταμόσχευση με την παρασκευή και χορήγηση αντιγονοειδικών Τ- λεμφοκυττάρων, τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά τον παθογόνο ιό».
Επιπλέον, το 2023 άρχισε να εφαρμόζεται πρωτοποριακό κλινικό ερευνητικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία υποτροπών της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά και νεαρούς ενηλίκους ύστερα από μεταμόσχευση.
Οπως ο ίδιος επεσήμανε όμως κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, «ο πιο άμεσος στόχος είναι η πραγματοποίηση ασύμβατων μεταμοσχεύσεων, μέσω κυτταρικής επεξεργασίας των μοσχευμάτων, ώστε ασύμβατοι συγγενείς ή και μη-συγγενείς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ασθενείς, οι οποίοι δεν διαθέτουν συμβατό δότη στην οικογένεια». Επίσης, σε προτεραιότητα είναι και η επέκταση, την επόμενη πενταετία, «του προγράμματος της παραγωγής των θεραπειών μεCAR – κύτταρα και σε άλλα είδη παιδικού καρκίνου, όπως το νευροβλάστωμα, που πολλές φορές είναι ανθεκτικό στη συμβατική θεραπεία». Εν τω μεταξύ ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, υπεύθυνος Πανεπιστημιακής Αιματολογικής – Ογκολογικής Μονάδας, Αντώνης Καττάμης εστίασε στη διασύνδεση με κέντρα αριστείας του εξωτερικού (όπως το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ και το Princess Maxima Center – PMC στην Ολλανδία) αλλά και στην ολιστική φροντίδα που λαμβάνουν οι μικροί ασθενείς. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ άλλων εκεί λειτουργεί από το 2016 Διατομεακό Ιατρείο Παρακολούθησης Επιβιωσάντων Από Καρκίνο Στην Παιδική Ηλικία, προσφέροντας στήριξη και καθοδήγηση στους survivors». Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο «το μεγαλύτερο επίτευγμα της μονάδας τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένου εργαστηρίου “Μεταφραστικής Ερευνας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας”».
Κύμα δοτών. Ανεβαίνει η στάθμη της δεξαμενής των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, καθώς πλέον οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ανέρχονται σε 178.000. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών ξεκίνησε μόλις πριν από δέκα χρόνια, με την ίδρυση του Συλλόγου «Οραμα ελπίδας» και όπως διαπιστώνει κανείς το μήνυμα άγγιξε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Ετσι και ως θετικό συνεπακόλουθο κατά το ίδιο διάστημα, από αυτή τη «δεξαμενή προσφοράς» έχουν εντοπιστεί 422 συμβατοί δότες προσφέροντας τη δυνατότητα θεραπείας σε ισάριθμους ασθενείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επιστημονικός διευθυντής του Συλλόγου «Οραμα ελπίδας» Στέλιος Γραφάκος υπενθύμισε ότι «παλαιότερα τα μοσχεύματα για τους έλληνες ασθενείς ελλείψει δοτών προέρχονταν όλα από το εξωτερικό ενώ σήμερα το 40% των ελλήνων ασθενών μεταμοσχεύονται από έλληνα δότη, όπως και πολλοί ασθενείς του εξωτερικού».
Πηγή: tanea.gr