Ραγδαία αλλαγή τοπίου στην Ουκρανία

Ραγδαία αλλαγή τοπίου στην Ουκρανία

Η δύσκολη ώρα για το μέλλον της Ουκρανίας φαίνεται ότι έχει φτάσει. Χθες, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μακρά τηλεφωνική συνομιλία για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. «Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις οι ομάδες μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. Οπως έγινε γνωστό αμέσως μετά μίλησε τηλεφωνικά επί μία ώρα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο και ενημέρωσε για τα όσα είπε με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο αμερικανός και ο ρώσος πρόεδρος συνομίλησαν επί μιάμιση ώρα. Ο Τραμπ σημείωσε ότι «και οι δύο θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια των θανάτων» στον πόλεμο, ενώ καυχήθηκε ότι ο Πούτιν αναφέρθηκε στο σύνθημα της εκστρατείας του για την «κοινή λογική». Πρόσθεσε ότι εκτός από την Ουκρανία, συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και άλλα θέματα. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στη χώρα του άλλου». Σύμφωνα με τον Τραμπ η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στη Σαουδική Αραβία.

Η τριάδα διαπραγματευτών

Επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας για τις διαπραγματεύσεις θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικλ Βαλτς και ο ειδικός απεσταλμένος στην Ουκρανία Στιβ Γουίτκοφ. Ο Τραμπ ευχαρίστηκε τον Πούτιν «για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με την απελευθέρωση του Μαρκ Φόγκελ, ενός υπέροχου ανθρώπου που δέχθηκα χθες στον Λευκό Οίκο». Ο αμερικανός δάσκαλος Φόγκελ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές από το 2021.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση Τραμπ. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ανήσυχη όπως και οι ευρωπαίοι ομόλογοί της, τόνισε πως «είναι σημαντικό η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και προετοιμασμένη για τις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα με τον Πούτιν, εμείς ήμασταν έτοιμοι για ειρήνη εδώ και τρία χρόνια». Σημείωσε δε πως «δεν μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Η Βρετανία στηρίζει την επιθυμία του προέδρου Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και η προτεραιότητα της χώρας είναι να βάλει την Ουκρανία στην ισχυότερη δυνατή θέση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ακόμη και στην περίπτωση που καθυστερήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Βαθιά ανησυχία

στην Ευρώπη

Είναι εμφανές ότι οι εξελίξεις ξεπερνούν την Ευρώπη. Λίγο πριν από τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ μιλώντας στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει πλέον ως «κύριο επίκεντρο την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει πια να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση της Ουκρανίας. Ο Χέγκσεθ ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν «το συντριπτικό μερίδιο» της μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και να αναγνωρίσουν ότι η αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας όπως ήταν πριν από το 2014 «δεν είναι ρεαλιστική». Ηταν η πιο ωμή δημόσια δήλωση μέχρι στιγμής σχετικά με την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στον πόλεμο που σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσει τρία χρόνια.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Ο νέος υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος μιας λύσης στον πόλεμο που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας. Οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει.  «Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Το να κυνηγήσουμε αυτόν τον απατηλό στόχο θα παρατείνει τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά», τόνισε. Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια ένοπλη εξέγερση κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Η Μόσχα ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας

Μιλώντας για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη στρατεύματα». «Εάν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικά στην Ουκρανία σε οποιοδήποτε σημείο, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Αρθρο 5», κατέληξε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας. «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν ανέχονται πλέον μια ανισόρροπη σχέση που ενθαρρύνει την εξάρτηση». Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε το σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ανταλλαγή των εδαφών που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός στο Κουρσκ με αυτά που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «η Ρωσία δεν θα εξετάσει ποτέ την ανταλλαγή κατεχόμενης ουκρανικής γης με τμήματα της περιοχής του Κουρσκ». Η απόρριψη της πρότασης του Ζελένσκι για ανταλλαγή εδαφών, συνοδεύθηκε και από μια νέα πυραυλική επίθεση στο Κίεβο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Κάγια Κάλας Η λύση των δύο κρατών Η Ευρώπη υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο…