Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για τα βίντεο και τα πορίσματα για την τραγωδία…

Κατατέθηκαν τα Προσαρτήματα στη Σύμβαση Χρηματοδότησης και στη...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τα νέα κύματα της στρατηγικής τους, ενόψει των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στην κοιλάδα των Τεμπών, διαμορφώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση δύο ετών από το…μαύρη 28η Φεβρουαρίου του 2023, η πολιτική σύγκρουση, η οποία μαίνεται με αμείωτη ένταση, μεταφέρεται το επόμενο διάστημα εντός της Βουλής. Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο θα αποτελέσει το επόμενο επεισόδιο, εν αναμονή της έκδοσης των πορισμάτων που θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Σε χρόνο παράλληλο, τα βλέμματα της κυβερνητικής έδρας, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι στραμμένα στο νέο βιντεοληπτικό υλικό η γνησιότητα του οποίου ελέγχεται, με τη γραμμή που έχουν χαράξει οι “γαλάζιοι”, μπροστά στο συνεχές σφυροκόπημα όλων των πτερύγων της Ολομέλειας να παραμένει αταλάντευτη και να συμπυκνώνεται στη φράση “όλα στο φως” ως απάντηση στις κατηγορίες για συγκάλυψη γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη.

Τα ορόσημα

Αυτό που γίνεται εμφανές τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι ότι εντός της κυβέρνησης βρίσκονται εν αναμονή της επιβεβαίωσης η μη της γνησιότητας των βίντεο που σχετίζονται με την πορεία της μοιραίας εμπορικής αμαξοστοιχίας. Μέχρι την αποκάλυψη πέριξ του συγκεκριμένου στοιχείου, “γαλάζια” στελέχη, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, αποκρούουν συντονισμένα τα αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η καθυστερημένη ανεύρεση και δημοσίευσή τους είναι…βολική για την κυβέρνηση. “Είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να φωνάζουμε γιατί δεν έχει βγει το υλικό αυτό εδώ και δύο χρόνια…”, έσπευσε να τονίσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. “Σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι εάν τα βίντεο έδειχναν το αντίθετο, θα είχαν ανέβει στα κεραμίδια, θα είχαν κάνει πέντε-έξι προτάσεις δυσπιστίας, δύο-τρία αιτήματα προ ημερησίας και δεν ξέρω κι εγώ πόσες προανακριτικές θα είχαν στήσει ως αυτόκλητοι δικαστές. Εμείς αυτό το οποίο λέμε και το οποίο λέγαμε σε όλα τα δεδομένα τα οποία έβγαιναν, είναι: Όλα στην Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη θα αξιολογήσει όλα αυτά τα οποία βρίσκουμε να δείχνουν τα βίντεο. Φαίνονται σημαντικά, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα τα αξιολογήσει. Το τι ισχύει και τι όχι θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη, εφόσον είναι γνήσια”, επεσήμανε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Με τη συζήτηση περί της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο να τοποθετείται χρονικά στην Ολομέλεια της Βουλής πέριξ της 24ης Φεβρουαρίου, άπαντες εντός της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένουν τα  δύο πορίσματα για την τραγωδία στα Τέμπη. Αυτό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αυτό του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. Το κυβερνητικό “ναι” στην κατατεθείσα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σηματοδοτεί ένα από τα βασικά σημεία του αφηγήματος, το οποίο θα εξελίσσεται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για την επιχείρηση αποδόμησης των καταγγελιών, οι οποίες πληθαίνουν, περί συγκάλυψης, αν και κατά κοινή ομολογία οι…Συμπληγάδες για την Ηρώδου Αττικού 19 βρίσκονται ακόμα μπροστά. Κι αυτό γιατί, τα αναμενόμενα πορίσματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων θεωρείται βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσουν ένα νέο κύμα έντονων συζητήσεων ή και αντιδράσεων, εν αναμονή της επετείου των δύο ετών από τη μαύρη βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Μία μαύρη επέτειος, η οποία αναμένεται ότι θα βγάλει και πάλι στην Αθήνα και στις πόλεις της περιφέρειας χιλιάδες πολιτών, με το σύνθημα για απαντήσεις και απόδοση Δικαιοσύνης να είναι διαχρονικό και, συνάμα, να ισχυροποιείται καθημερινά.

“Στο ερώτημα εάν τα κάναμε όλα σωστά, η απάντηση είναι όχι. Προφανώς δεν τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Δεν ανέχομαι, όμως, να ακούω ότι επιχειρείται κάποιου είδους συγκάλυψη. Δηλαδή, ότι έχουμε κάποιου είδους συμφέρον να μην τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας. Σας διαβεβαιώ ούτε τέτοια συγκάλυψη έχει γίνει, ούτε πρόθεση συγκάλυψης υπάρχει, ούτε και θα μπορούσε να γίνει. Το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε το σύνταγμα, άλλαξε το άρθρο 86 και αφαίρεσε την αποσβεστική προθεσμία. Είναι λογικό ο πρωθυπουργός που άλλαξε το σύνταγμα για να μπορούν οι υπουργοί να δικάζονται χωρίς παραγραφή, να είναι ο πρωθυπουργός που οργανώνει κάποια συγκάλυψη; Ταυτόχρονα και τα δύο μπορεί να ισχύουν;”, σημείωσε (Real fm) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ