Το δυστύχημα των Τεμπών άφησε τη σκιά του και στη χθεσινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις δύο επιστολές της Μαρίας Καρυστιανού προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με τις οποίες ζητούσε εκ νέου εξηγήσεις για τη διαχείριση των συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή τον Αύγουστο. Αυτό το σημείο της υπόθεσης είναι ένα από τα βασικά στην κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η ψηφοφορία για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο μετατίθεται το νωρίτερο για τις 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και από δικαστικής πλευράς με στόχο τη θωράκιση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εν αναμονή των πορισμάτων που θα φέρουν και πολιτικές εξελίξεις (το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει την πρόταση δυσπιστίας για την οποία πίεζει να κατατεθεί άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ), κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν η μία την άλλη για συγκάλυψη και εργαλειοποίηση αντίστοιχα, σηκώνοντας ευρύτερα τους τόνους. «Κάνουν πρόταση δυσπιστίας. Οταν την κάνουν, γιατί μπερδεύτηκαν λίγο οι γραμμές (…). Το αίτημά τους καταλήγει σε εκλογές, αν ευδοκιμήσει. Εχετε ακούσει ποτέ κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει εκλογές χωρίς πρόγραμμα;» ανέφερε για το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Μαρινάκης (Σκάι). «Δεν υπάρχει κανένα game για να έχουμε game changers» ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάντζος για την πιθανότητα τα βίντεο της αμαξοστοιχίας, που ελέγχονται για τη γνησιότητά τους, τελικά να αλλάζουν τα δεδομένα. «Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι ο θάνατος 57 ανθρώπων. Κανένας – τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ – δεν έκανε κομματικό παιχνίδι πάνω σε αυτή την τραγωδία» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πολλαπλές παρεμβάσεις
Την ίδια ώρα, στις δικαστικές εξελίξεις για τα Τέμπη ήρθαν να προστεθούν πολλαπλές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του κύρους της Δικαιοσύνης, της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, αλλά και μια εισαγγελική έρευνα για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα φαινόμενα αυτοδικίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βάζουν στο στόχαστρο τον εφέτη ειδικό ανακριτή, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με του 57 νεκρούς, προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της Γεωργίας Αδειλίνη.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιους είδους επιθέσεις, οι οποίες προσβάλλουν την καρδιά της δημοκρατίας και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε φαινόμενα αυτοδικίας – «όχι μόνο υποδεικνύουν στην κοινωνία ως ενδεδειγμένη οδό απονομής της Δικαιοσύνης αυτή της επιστροφής στην αυτοδικία, στον Μεσαίωνα και στα λαϊκά δικαστήρια, αλλά προχωρούν και πιο πέρα. Καθυβρίζουν και λοιδορούν τους θεσμούς και όσους τους εκπροσωπούν, στοχοποιώντας τους τελευταίους με αναρτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτόν ζητεί τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αδικήματα όπως η διάπραξη εγκλημάτων βιαιοπραγίας μέσω Διαδικτύου και αν επιχειρείται, με τον τρόπο αυτόν, αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, κατά παράβαση του ποινικού νόμου.
Ρήξη με τους θεσμούς
Οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ. Μία ημέρα μετά τη δήλωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα για τη ρήξη με τους θεσμούς που «πλήττει καίρια τη δημοκρατία», η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επεσήμανε χθες ότι το αίτημα της κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών είναι καθήκον των δικαστών: «Το ανθρώπινο ποτάμι που κατέκλυσε τους δρόμους όλων των ελληνικών πόλεων πριν από λίγες ημέρες ζητώντας την αποκάλυψη της αλήθειας εκφράζει ενεργά ένα σταθερό κοινωνικό διακύβευμα να κάνουμε ελεύθερα και ανεξάρτητα το λειτούργημά μας χωρίς φόβο και αυτό για τη Δικαιοσύνη είναι δύναμη» επεσήμαναν από την ΕΔΕ. Διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, τους πολίτες ότι «η Δικαιοσύνη θα ανταποκριθεί στο δίκαιο κοινωνικό αίτημα για αποκάλυψη της αλήθειας, όχι γιατί ζει σε έναν ουτοπικό κόσμο που δεν υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα, όχι επειδή δεν υπάρχουν πολιτικές επιδιώξεις, όχι επειδή αυτή η υπόθεση δεν αντανακλά χρόνιες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος, αλλά ακριβώς γιατί θεσπίστηκε για να υπάρχει και να λειτουργεί πέρα από όλα αυτά».
Πηγή: tanea.gr