Ως σύμμαχο που θα μπορούσε να βοηθήσει να «σηκωθεί η μπότα» των Βρυξελλών από το στήθος της Ουγγαρίας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπαν την αρχηγό της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), Αλις Βάιντελ, στο μοναστήρι των Καρμελιτών όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του. Πλησιάζοντας στις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου και ενώ μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων ακροδεξιών όπως η Μαρίν Λεπέν, τηρούσαν προσεκτικές αποστάσεις, ο Ορμπαν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό επισημαίνοντας ότι αυτό που σήμερα αντιπροσωπεύει η AfD είναι πολύ καλό για την Ουγγαρία. «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κάθε κόστος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μέσα» είπε από την πλευρά της η Βάιντελ. «Μπορούμε να το πετύχουμε περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της ΕΕ, διαλύοντας ολόκληρο το γραφειοκρατικό, ακριβό – και, κατά την άποψή μου, διεφθαρμένο – εποικοδόμημα».
Η επίσκεψη της Βάιντελ, το κόμμα της οποίας βρίσκεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση μετά τους συντηρητικούς – ακόμη κι αν είναι απίθανο να κυβερνήσει, αφού τα άλλα κόμματα έχουν δεσμευτεί να μη συνεργαστούν μαζί του –, δείχνει για πρώτη φορά, συμπίπτοντας από απόσταση και με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ότι δεν είναι πλέον χωρίς φίλους στο εξωτερικό. Στη Γερμανία, η AfD έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών για πιθανή εξτρεμιστική απειλή, κατηγορία που η AfD απορρίπτει κατηγορηματικά.
Παρόμοιες απόψεις
Ορμπαν και Βάιντελ μοιράζονται παρόμοιες απόψεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την πεποίθηση ότι η ΕΕ παίζει πολύ ισχυρό ρόλο στις υποθέσεις των χωρών-μελών της. Μιλούν όμως κοινή γλώσσα και για άλλα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής τους στον εξοπλισμό της Ουκρανίας για να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής. Καθόλου τυχαία, η Βάιντελ επαίνεσε την Ουγγαρία, η οποία εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο, για τις «ευαίσθητες» ενεργειακές της πολιτικές. Υπάρχουν όμως και βαθιές διαφορές. Η γερμανίδα πολιτικός έχει υποστηρίξει την οικονομική «ελευθερία» με τη μορφή χαμηλότερων φόρων και ενός μικρού κράτους, σε αντίθεση με το πιο παρεμβατικό οικονομικό μοντέλο του Ορμπαν. Επίσης η Βάιντελ, η οποία μεγαλώνει δύο παιδιά με τη σύζυγό της, λέει ότι η οικογενειακή ζωή είναι προσωπική υπόθεση και το κράτος δεν έχει λόγο, μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του Ορμπαν ότι ο γάμος πρέπει να γίνεται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Κατά τη συνάντησή τους έμειναν σε αυτά που τους ενώνουν. Η Ουγγαρία αντιπροσωπεύει «ένα σύμβολο για εμάς, για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, σύμβολο λογικής, σύμβολο κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Θα το ήθελα και για τη χώρα μας» είπε η Βάιντελ. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ουγγαρία είναι το προπύργιο κατά της παράνομης μετανάστευσης και αναλόγως η AfD δεν επιθυμεί πλέον παράνομους μετανάστες στη χώρα της». Και οι δύο ηγέτες επέκριναν σκληρά τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά απενεργοποιούν την ευρωπαϊκή οικονομία και πρέπει αμφότερες να απορριφθούν. «Είναι απολύτως σαφές ότι η AfD είναι το μέλλον της Γερμανίας» είπε ο Ορμπαν, εξαίροντας την πλατφόρμα του ακροδεξιού κόμματος από τη μετανάστευση μέχρι την οικονομία.
Η AfD της Βάιντελ και το Fidesz του Ορμπαν ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: tanea.gr