Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να εκτινάξει την παραγωγικότητα, να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας και να βαθύνει την ανισότητα.
Η ταχεία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει γοητεύσει τον κόσμο, προκαλώντας ενθουσιασμό και εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάζει τις οικονομίες με πολύπλοκους τρόπους. Αυτό που μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά είναι ότι θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε ένα σύνολο πολιτικών για να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.
Πολλές μελέτες έχουν προβλέψει την πιθανότητα οι θέσεις εργασίας να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να συμπληρώνει την ανθρώπινη εργασία. Η ανάλυση του ΔΝΤ καταγράφει και τις δύο αυτές δυνάμεις.
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: σχεδόν το 40% της παγκόσμιας απασχόλησης εκτίθεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Ιστορικά, ο αυτοματισμός και η τεχνολογία πληροφοριών έτειναν να επηρεάζουν τις καθημερινές εργασίες, αλλά ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζει την τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητά της να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Ως αποτέλεσμα, οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη – αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της – σε σύγκριση με τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στις προηγμένες οικονομίες, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισές δυνητικά επηρεαζόμενες θέσεις εργασίας μπορεί να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για τις άλλες θέσεις οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν.
Αντίθετα, στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η έκθεση σε τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι 40% και 26% αντίστοιχα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν λιγότερες άμεσες συνέπειες από την τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου εντός των χωρών. Ενδέχεται να δούμε πόλωση εντός εισοδηματικών κλιμακίων, με τους εργαζόμενους που μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη να βλέπουν αύξηση στην παραγωγικότητα και τους μισθούς τους – και εκείνους που δεν μπορούν να μείνουν πίσω. Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους πιο γρήγορα. Οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.
Οι προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην καινοτομία και την ολοκλήρωση της τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύσσοντας παράλληλα ισχυρά εποπτικά πλαίσια. Αυτή η προσέγγιση θα καλλιεργήσει ένα ασφαλές και υπεύθυνο περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών θεμελίων μέσω επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές και ψηφιακά ικανό εργατικό δυναμικό.
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης πλησιάζει και εξακολουθεί να είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι θα φέρει ευημερία για όλους.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog του ΔΝΤ.
Πηγή: tanea.gr