Η τιμωρία του Σίνερ, οι αντιδράσεις και οι υποθέσεις που συντάραξαν το παγκόσμιο τένις (vids+pics)

Η τιμωρία του Σίνερ, οι αντιδράσεις και οι υποθέσεις που συντάραξαν το παγκόσμιο τένις (vids+pics)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η υπόθεση του Γιάνικ Σίνερ, με την τενιστική κοινότητα να επικρίνει τον συμβιβασμό του Ιταλού με τον WADA. Ο Ιταλός τον Μάρτιο του 2023 (5 και 13/3) κατά τη διάρκεια του Indian Wells είχε βρεθεί θετικός σε δύο ελέγχους ντόπινγκ στην ουσία κλοστεβόλη: Ένα στεροειδές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μυϊκής μάζας.

Στην έρευνα που διεξήγαγε ο Διεθνής Οργανισμός Ακαιρεότητας του Τένις (ITIA), ο Γιάνικ Σίνερ αρνήθηκε ότι έκανε χρήση της συγκεκριμένης ουσίας και έδωσε τη δική του εκδοχή για τον τρόπο που μολύνθηκε από την κλοστεβόλη. Όπως ανέφερε ο Ιταλός, η ουσία μπήκε μέσα του από τον φυσιοθεραπευτή του, ο οποίος είχε κοπεί στο χέρι κατά τη διάρκεια του Indian Wells και είχε χρησιμοποιήσει ένα σπρέι που περιείχε την κλοστεβόλη.

Το συγκεκριμένο σπρέι δίνεται στην Ιταλία χωρίς ιατρική συνταγή και είναι ένα από τα σπρέι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους ανθρώπους στη γειτονική χώρα. Όταν λοιπόν ο φυσιοθεραπευτής του Γιάνικ Σίνερ του έκανε μασάζ χωρίς γάντια, η ουσία, όπως ανέφερε ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, μπήκε μέσα του και γι’ αυτό ανιχνεύθηκε στο αίμα του στα δύο τεστ ντόπινγκ, στα οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Η ανάρτηση που είχε κάνει τότε ο Ιταλός:

Το ανεξάρτητο δικαστήριο αποδέχθηκε την εξήγηση του Ιταλού και δεν τον τιμώρησε με αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά μόνο με αφαίρεση των 400 βαθμών που κέρδισε στο Indian Wells και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο αναλογεί στο ποσό που είχε πάρει από το αμερικάνικο τουρνουά. Ήτοι 325.000 δολάρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), όμως, άσκησε έφεση στο CAS για την υπόθεση του Ιταλού τενίστα, τονίζοντας στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι το συμπέρασμα απουσίας υπαιτιότητας ή αμέλειας δεν ήταν σωστό, όσον αφορά στους ισχύοντες κανόνες και κατά συνέπεια θα πρέπει να του επιβληθεί τιμωρία αποκλεισμού ενός έως δύο ετών.

Η ακρόαση στο CAS ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου, αλλά πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο Γιάνικ Σίνερ ήρθε σε συμβιβασμό με τον WADA για τρίμηνο αποκλεισμό. Οι προτεινόμενες αρχικά ποινές για 1 έως 2 έτη έγιναν μόλις τρεις μήνες τιμωρίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ιταλός τενίστας θα μείνει εκτός δράσης μέχρι τις αρχές Μαΐου. Ο 23χρονος θα χάσει μια σειρά από σημαντικά τουρνουά, αλλά θα είναι σε θέση να αγωνιστεί κανονικά στο δεύτερο Grand Slam του 2025: Το Ρολάν Γκαρός (25/5 – 8/6). Κορυφαίοι τενίστες αναφερόμενοι στον τρίμηνο αποκλεισμό του Γιάνικ Σίνερ έκαναν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά και εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους.

«Ο WADA βγήκε και είπε ότι θα ήταν μια τιμωρία 1-2 ετών. Προφανώς η ομάδα του Σίνερ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να πάρει την τιμωρία 3 μηνών. Κανένας χαμένος τίτλος, καμία απώλεια βαθμών. Ένοχος ή όχι, είναι μια λυπηρή μέρα για το τένις. Η δικαιοσύνη στο τένις δεν υπάρχει», ανέφερε ο Νικ Κύργιος.

«Δεν πιστεύω πια σε ένα καθαρό άθλημα», έγραψε από την πλευρά του στο «X» ο Σταν Βαβρίνκα. Ο επί σειρά ετών «Διόσκουρος» του Ρότζερ Φέντερερ και ένας από τους πιο έμπειρους και σημαντικούς τενίστες του τουρ.

«Μπορούμε να μιλάμε ώρες για το θέμα, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και ως πολιτικό. Ο καθενός έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του. Δεν πρόκειται να πω πολλά, αλλά ελπίζω ότι από εδώ και πέρα οποιοσδήποτε παίκτης να μπορεί να συζητάει με τον WADA και να υπερασπίζεται τον εαυτό του όπως ο Γιάνικ Σίνερ. Αν ο WADA βρει κάτι και ζητάει 2ετή αποκλεισμό, να μπορεί ο παίκτης να πει: “όχι, θέλω ένα μήνα.

Ελπίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και ότι οι παίκτες θα έχουν μπορούν να έχουν  καλύτερη νομική εκπροσώπηση στο μέλλον. Διαφορετικά, θα ήταν περίεργο. Δεν συζήτησε ο Γιάνικ με τον WADA, αλλά οι δικηγόροι του. Ελπίζω όμως ότι ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Θα είναι λάθος μήνυμα αν μόνο ο Γιάνικ Σίνερ μπορέσει τελικά να το κάνει αυτό, ενώ θα είναι πολύ καλό για το μέλλον αν μπορούν να το κάνουν όλοι», ανέφερε ο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Παράλληλα, υπήρξαν τενίστριες που εξέφρασαν τη δυσπιστία τους στους θεσμούς και στο σύστημα αντί ντόπινγκ.

«Φαίνεται λες και βγάζουν δικούς τους κανόνες. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δίκαιο για τους αθλητές, πως είναι δίκαιο για τους παίκτες, όταν υπάρχει τόση ασυνέπεια. Είτε είσαι καθαρός είτε όχι, οι διαδικασίες είναι εντελώς δυσλειτουργικές. Δε νομίζω πως οι παίκτες μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε το σύστημα και αυτό είναι φριχτό για το άθλημα», τόνισε μεταξύ η Τζέσικα Πεγκούλα.

«Απλά αρχίζεις να γίνεσαι πιο προσεκτικός. Για παράδειγμα, πριν δεν θα με ένοιαζε να αφήσω ένα ποτήρι με νερό και να πάω στο μπάνιο σε ένα εστιατόριο, τώρα δεν πρόκειται να ξαναπιώ από το ίδιο ποτήρι. Αρχίζεις να γίνεσαι πολύ επιφυλακτικός, γιατί αυτά τα πράγματα μπαίνουν στο κεφάλι σου. Αν κάποιος μπορεί απλά να χρησιμοποιεί μια κρέμα πάνω σου και να βγεις θετικός, τότε μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο και μάλιστα να μην σε πιστεύουν. Απλά φοβάσαι περισσότερο το σύστημα, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορώ να εμπιστευτώ το σύστημα», ανέφερε από την πλευρά της η Σαμπαλένκα.

Οι υποθέσεις που συντάραξαν το παγκόσμιο τένις

Ο Σίνερ δεν είναι ο πρώτος τενίστας κορυφαίου επιπέδου που βρίσκεται θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Στο παρελθόν έχει συμβεί το ίδιο με μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου τένις.

Το 1997 ο Αντρέ Αγκάσι είχε βρεθεί θετικός σε μεθαμφεταμίνη. Ο Αμερικανός τενίστας είχε ισχυριστεί ότι η απαγορευμένη ουσία είχε μπει στο αίμα του από κάποιο νοθευμένο ποτό.  Μια εξήγηση που έγινε αποδεκτή και του επιβλήθηκε ποινή μόλις τριών μηνών. To 2009 στην αυτοβιογραφία, πάντως, ο Αγκάσι αποκάλυψε ότι είχε πει ψέματα και παραδέχτηκε ότι εκείνη την περίοδο ήταν εθισμένος στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.

Το 2009 ο Ρισάρ Γκασκέ βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Ο Γάλλος αρνήθηκε την εσκεμμένη χρήση, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να είχε εκτεθεί στην ουσία όταν φίλησε μια γυναίκα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Μαϊάμι. Αρχικά η ITF και ο WADA ζητούσαν αποκλεισμό δύο ετών, αλλά ο Γκασκέ τιμωρήθηκε με αναστολή ενός έτους λόγω της μικρής ποσότητας κοκαΐνης που βρέθηκε και της άρνησής του για σκόπιμη χρήση. Λίγο αργότερα, μάλιστα, η ποινή του Γκασκέ μειώθηκε σε έξι εβδομάδες, μετά από επανεξέταση της υπόθεσης, που απέδειξε ότι η πρόσληψη της απαγορευμένης ουσίας έγινε ακούσια.

Το 2013 ο Μάριν Τσίλιτς βρέθηκε θετικός στην ουσία νικεθαμίδη: Ένα διεγερτικό που ενισχύει την αναπνευστική λειτουργία αυξάνοντας τη ροή του αίματος και την πρόσληψη οξυγόνου. Ο Κροάτης αρνήθηκε ότι πήρε σκόπιμα το φάρμακο, ισχυριζόμενος ότι ήταν σε ταμπλέτες γλυκόζης που αγοράστηκαν από φαρμακείο, ενώ αγωνιζόταν στη Γαλλία. Η ITF αποδέχτηκε εν μέρει την εξήγησή του και αντί να επιβάλει την τυπική διετή απαγόρευση, του επέβαλε αναστολή εννέα μηνών λόγω του χαμηλού επιπέδου του φαρμάκου που εντοπίστηκε και των συνθηκών γύρω από την υπόθεση. Ο Μάριν Τσίλιτς προσέφυγε στο CAS και κατάφερε να μειώσει την ποινή του στους τέσσερις μήνες.

Την ίδια χρονιά ο Βίκτορ Τροϊτσκι αρνήθηκε να υποβληθεί σε υποχρεωτική εξέταση αίματος που διέταξε η ITF, στο πλαίσιο του προγράμματος κατά του ντόπινγκ. Ο Σέρβος τενίστας υποστήριξε ότι εκείνη την εποχή ήταν άρρωστος και υπέφερε από φοβία με τις βελόνες. Αντί για αίμα, πρότεινε να δώσει ούρα, αλλά η ITF απέρριψε τους ισχυρισμούς του περί αρρώστιας και φοβίας για τις βελόνες και του επέβαλε ποινή απαγόρευσης 18 μηνών, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς κατά του ντόπινγκ. Ο Βίκτορ Τροϊτσκι προσέφυγε στο CAS και πέτυχε τη μείωση της ποινής στους 12 μήνες.

Το 2007 η Μαρτίνα Χίνγκις βρέθηκε θετική στην ουσία βενζοϋλεκγονίνη: Έναν μεταβολίτη της κοκαΐνης, που είχε ως αποτέλεσμα τον διετή αποκλεισμό της από το τένις. Μαζί της επιβλήθηκε πρόστιμο 120.000 δολαρίων. Η Χίνγκις αρνήθηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης, αλλά οι ισχυρισμοί της δεν έπεισαν τους ανθρώπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις.

Το 2016 η Μαρία Σαράποβα, άλλοτε Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA, βρέθηκε θετική στο μελδόνιο: Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων. Η Ρωσίδα το χρησιμοποιούσε για πάνω από 10 χρόνια για τη θεραπεία της γρίπης, των συμπτωμάτων του διαβήτη και της έλλειψης μαγνησίου. Η συγκεκριμένη ουσία είχε προτεθεί στον απαγορευμένο κατάλογο της ITF τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, λόγω των επιδράσεών του που ενισχύουν την απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης κυκλοφορίας του αίματος και της ταχύτερης ανάρρωσης. Η Σαράποβα ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το νέο της καθεστώς, αλλά η ITF της επέβαλε ποινή αποκλεισμού δύο ετών. Η Ρωσίδα προσέφυγε στο CAS και κατάφερε να μειώσει την ποινή της στους 15 μήνες.

Το 2022 η Σιμόνα Χάλεπ, που επίσης υπήρξε Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, βρέθηκε θετική στο Roxadustat: Ένα φάρμακο κατά της αναιμίας. Η Ρουμάνα ισχυρίστηκε ότι η μόλυνση προήλθε από ένα συμπλήρωμα και τέθηκε προσωρινά σε αναστολή εν αναμονή της ακρόασης.

Το 2023 η Σιμόνα Χάλεπ αντιμετώπισε δεύτερη κατηγορία ντόπινγκ, λόγω παρατυπιών στο βιολογικό της διαβατήριο. Η ίδια κατηγόρησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ακεραιότητας του Τένις ότι καθυστερεί τη διαδικασία και βλάπτει τη φήμη της. Τελικά τον Σεπτέμβριο του 2023 η Χάλεπ τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό, με αναδρομική ισχύ έως τον Οκτώβριο του 2022. Η Ρουμάνα άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο και μείωσε την ποινή στους εννέα μήνες. Το 2024 επέστρεψε στη δράση μέσω του Όπεν του Μαϊάμι, αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ