Nvidia: Από κωπηλάτης, κορυφαίος μηχανικός και ιθύνων νους των τσιπ – Η απίθανη ιστορία του Τζόνα Αλμπέν –

Generative AI: Ανακοίνωση συνεργασίας της HPE με την Nvidia

Όλα ξεκίνησαν το 2022, όταν η Nvidia βρέθηκε μπροστά σε περιορισμούς που ήθελαν να επιβάλουν αμερικανοί αξιωματούχοι, σχετικά με το τι θα μπορούσε να πουλήσει η εταιρεία στην Κίνα, η οποία ήδη αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο των πωλήσεών της.

Για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της εκεί, ο διευθύνων σύμβουλος Τζένσεν Χουάνγκ ζήτησε τη βοήθεια του μηχανικού του, Ζόνα Μ. Αλμπέν για ένα νέο προϊόν. Εκείνος με τη σειρά του επισήμανε ότι δεν υπήρχε χρόνος να σχεδιάσει ένα εντελώς νέο τσιπ για τη συγκεκριμένη αγορά. Αντ’ αυτού, η απάντησή του ήταν να πάρει το κορυφαίο προϊόν της Nvidia εκείνη την εποχή και να μειώσει την απόδοσή του, ώστε να πληροί και τους κανόνες των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης της φυσικής καύσης τμημάτων του τσιπ. Δύο μήνες αργότερα, η Nvidia άρχισε να διαθέτει το τροποποιημένο τσιπ στην κινεζική αγορά.

Nvidia: Ο CEO συναντάται με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Στο κέντρο του νέου Ψυχρού πολέμου

Ο Αλμπέν, 51 ετών, ηγείται της μηχανικής του πιο καυτού προϊόντος στον κόσμο: τσιπ υπολογιστών για τεχνητή νοημοσύνη. «Η Nvidia δεν θα ήταν η Nvidia χωρίς τη συμβολή του», τόνισε στη WSJ ο Λέο Ταμ, πρώην επιστημονικός ερευνητής της εταιρείας. «Είναι τόσο σημαντικός για την εταιρεία όσο και ο Τζένσεν», πρόσθεσε, εκφράζοντας μια πεποίθηση που τοποθετεί τον Αλπμέν στο κέντρο του τεχνολογικού ψυχρού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η DeepSeek, προκαλούν τους ηγέτες της βιομηχανίας στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τσιπ της Nvidia που κατασκευάζονται για την Κίνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι γκρινιάζουν ότι τα τσιπ ξεπερνούν τα όρια των εξαγωγικών ελέγχων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες να εμποδίσουν την κινεζική πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς, την ίδια στιγμή που η Nvidia ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει το νόμο.

Ταυτόχρονα, ο Αμλμπέν έχει και ακόμη μια αποστολή: να διασφαλίσει ότι η Nvidia θα διατηρήσει το συντριπτικό της προβάδισμα στην τεχνητή νοημοσύνη, με τσιπ για πελάτες όπως η Alphabet και η Microsoft. Γιατί αυτό ήταν και το πλεονέκτημα που ανέβασε τη χρηματιστηριακή αξία της Nvidia πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

nvidia

O CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ

Εκτός κανόνων

Σύμφωνα με την WSJ, ο Αλμπέν εμφανίζεται να ξεπερνά τα όποια τεχνολογικά όρια, απηχώντας τον υπερ-ανταγωνιστικό χαρακτήρα του επί 28 χρόνια προϊσταμένου του, Τζένσεν Χουάνγκ.

Είναι ένα από τα δεκάδες στελέχη που αναφέρονται απευθείας στον Χουάνγκ, ωστόσο ηγείται περίπου 1.000 μηχανικών, ως ο επί μακρόν επικεφαλής της εταιρείας για τη μηχανική επεξεργασία γραφικών. Ακόμη και σε ένα γραφείο της Nvidia με μερικούς από τους πιο έξυπνους διδάκτορες, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ευφυΐα του Αλμπέν, ο οποίος σταμάτησε σε ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, αλλά εντρύφησε στη διαχείριση πληροφοριών.

Με την εμπειρία της κωπηλασίας

Πρόκειται για μια δεξιότητα που ο Αλμπέν πιστώνει στα χρόνια που πέρασε καθισμένος στην πρύμνη ενός σκάφους, φωνάζοντας εντολές σε οκτώ άντρες, ο καθένας διπλάσιος από το μέγεθός του.

Ενώ φοιτούσε στο Στάνφορντ τη δεκαετία του 1990, στο ρόλο του ως πηδαλιούχος, ο ίδιος οδηγούσε τις προπονήσεις σε ένα ρυάκι στο κοντινό Redwood City και κατεύθυνε τους κωπηλάτες πότε να κωπηλατούν πιο δυνατά κατά τη διάρκεια των αγώνων – σε μια τακτική που ώθησε τους συναθλητές του στα όριά τους, τουλάχιστον την πρώτη φορά που το δοκίμασε.

Οι κανόνες της κωπηλασίας ανέφεραν ότι οι πηδαλιούχοι που ζύγιζαν κάτω από 125 κιλά έπρεπε να συμπληρώνουν τη συνολική διαφορά μεταφέροντας σακούλες άμμου στη βάρκα. Αλλά ο Αλμπέν, που ζύγιζε 117 κιλά, δεν ήθελε να κουβαλάει ούτε γραμμάριο παραπάνω από το απαραίτητο, οπότε είχε καταφύγει στο εύρημα της πόσης 8 λίτρων νερών πριν από κάθε πρωινό αγώνα. NVIDIANVIDIA

Στην «καρδιά» της Nvidia

Ο Αλμπέν, ο οποίος μεγάλωσε στο Schenectady της Νέας Υόρκης, μετέφερε την εμπειρία του από το Στάνφορντ στην Nvidia το 1997. Έκανε γρήγορα εντύπωση. «Σε 20 χρόνια περιμένω να δουλεύω για τον Τζόνα», έλεγε τότε ο Χουάνγκ.

Και πράγματι, συνεργάτες του νεαρού τότε μηχανικού, υπογράμμιζαν πως ο Αλμπέν βρισκόταν στα καλύτερά του όταν προέκυπταν τεχνικές προκλήσεις και προβλήματα που απαιτούσαν προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.

Η προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες εκτιμάται εξάλλου και από τον ίδιο τον Χουάνγκ, πρώην αθλητή του πινγκ πονγκ και παιδί- θαύμα που παρακολούθησε συνέδρια απλά για να μάθει. Η θεωρία του είναι τα στελέχη της εταιρείας πρέπει να βυθιστούν στην έρευνα αιχμής για να καταλάβουν πού κινείται η αγορά.

Άποψη που βρίσκει σύμφωνο τον Αλμπέν, σύμφωνα και με ένα podcast της εταιρείας το 2020 στο οποίο του ζητούσαν να περιγράψει τη δουλειά του. «Είναι απλό», είχε σχολιάσει, «προσπαθώ να καταλάβω πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον».

Το επόμενο τσιπ

Μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τρία χρόνια για την ανάπτυξη του επόμενου πρωτοποριακού τσιπ της Nvidia. Ο κορυφαίος μηχανικός της εταιρείας επισήμανε ότι έκανε την καλύτερη δυνατή εικασία για το τι θα ήθελαν οι πελάτες, μιλώντας συχνά με τους εσωτερικούς ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia.

Τα τσιπ της εταιρείας σχεδιάστηκαν αρχικά για τη δημιουργία γραφικών σε βιντεοπαιχνίδια και άλλα προγράμματα. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όμως, η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι αυτού του είδους τα τσιπ ήταν επίσης ιδανικά για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και την επίλυση νέων προβλημάτων – κάτι που εξέπληξε ακόμη και τον Αλμπέν.

Όπως αναφέρει η WSJ, στο podcast εξήγησε πώς θυμήθηκε την στιγμή που συνειδητοποίησε ότι τα τσιπ που σχεδίαζε, είχαν περισσότερες δυνατότητες από ό,τι είχε φανταστεί ποτέ, διαβάζοντας μια δημοσίευση για έναν ερευνητή που χρησιμοποιούσε μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο μυρίζει η ανθρώπινη μύτη.

«Κι όμως δεν υπήρχε κανένας πωλητής της Nvidia που να είχε καλέσει ποτέ αυτόν τον ερευνητή για να να προσπαθήσει να του πουλήσει ένα τσιπ μόνο γι’ αυτό», δήλωσε ο Αλμπέν στο podcast. «Κι αυτό, το αλλάξαμε», κατέληξε ο ανώτερος αντιπρόεδρος και δεξί χέρι του Χουάνγκ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ