Δυσαρέσκεια πολιτών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και ανησυχία για τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου καταγράφει έρευνα της Greenpeace

LNG volos

Το 86% και 64% αντίστοιχα των συμμετεχόντων στην έρευνα της Greenpeace δηλώνουν ανησυχία και δυσαρέσκεια

Μια πρόσφατη έρευνα της Greenpeace, που διεξήχθη σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κορινθία και Μαγνησία), καταγράφει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ποιότητα του περιβάλλοντος στις περιοχές τους, ενώ παράλληλα εξετάζει και τις αντιδράσεις τους σχετικά με τις νέες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στη Μαγνησία, το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ποιότητα του περιβάλλοντος, με μόλις το 4% των κατοίκων να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Αυτή η πλειοψηφία, σύμφωνα με την Greenpeace, καταδεικνύει την ένταση της ανησυχίας για την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, την ώρα που η ανάπτυξη των υποδομών LNG προχωρά με ταχύ ρυθμό.

Αντίστοιχα, και στις υπόλοιπες περιοχές της έρευνας, τα ποσοστά ικανοποίησης από την ποιότητα του περιβάλλοντος παραμένουν χαμηλά. Στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, μόλις το 13% των κατοίκων είναι ικανοποιημένοι, ενώ στην Κορινθία το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 9%. Η πλειοψηφία των κατοίκων αυτών των περιοχών εκφράζουν δυσαρέσκεια ή ουδέτερη στάση απέναντι στην ποιότητα του περιβάλλοντος.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος φαίνεται να συνδυάζονται με το φόβο που, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, συνοδεύει τις νέες υποδομές LNG, γεγονός που αναδεικνύει τη δυσκολία των τοπικών κοινοτήτων να ισχυριστούν ότι οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας συμβαδίζουν με την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν γνωρίζουν ότι στην περιοχή τους σχεδιάζονται νέες υποδομές LNG, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των περιοχών αναφορικά με τη γνώση για αυτό. Στη Θεσσαλονίκη, μόλις το 19% γνωρίζει για τα σχέδια για νέες υποδομές LNG και ένα 28% απλά το έχει ακουστά, ενώ στην Κορινθία γνωρίζει μόλις το 36% και ένα 25% το έχει ακουστά. Αλεξανδρούπολη και Μαγνησία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό γνώσης (89% και 82% αντίστοιχα). Όσο μεγαλύτερη γνώση υπάρχει για τις εγκαταστάσεις LNG σε μία περιοχή, τόσο πιο αρνητική στάση φαίνεται να έχει το κοινό για αυτές. Στη Μαγνησία, πάνω από το 75% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική στάση προς τη νέα υποδομή LNG, ενώ στην Αλεξανδρούπολη πάνω από το 32% των ερωτηθέντων.

Ως σημαντικότερο μειονέκτημα των νέων υποδομών LNG και στις τέσσερις περιοχές δηλώνεται ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω ατυχήματος κι ακολουθεί η ρύπανση του ευρύτερου περιβάλλοντος. Οι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που οι υποδομές θα έχουν στην υγεία τους (35% των ερωτηθέντων στην Κορινθία, 34% στη Θεσσαλονίκη, 44% στην Αλεξανδρούπολη και 64% στον Βόλο). Συνολικά, οι αρνητικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων LNG θεωρούνται πιο σημαντικές από τις θετικές και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν βλέπουν τίποτα θετικό σε αυτό το έργο (65% για τη Μαγνησία και 37% για την Αλεξανδρούπολη).

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ