Τεχνητή νοημοσύνη: Οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την AI –

Anthropic: Τρεις συγγραφείς μηνύουν την εταιρεία ΑΙ για κατάχρηση πνευματικών δικαιωμάτων - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Παρά τον διακηρυγμένο στόχο της Γαλλίας για την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου σε διεθνές επίπεδο που θα επέτρεπε μία βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή και υπεύθυνη διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από την εκρηκτική ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, η Διεθνής Διάσκεψη για τη Δράση για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έλαβε χώρα στο Παρίσι κατά το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου τ.έ,  επικεντρώθηκε κυρίως στον ανταγωνισμό μεταξύ των τεχνολογικά πρωτοπόρων χωρών και στην επιφυλακτική στάση των τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι «γίγαντες» της τεχνολογίας GAFAM1, απέναντι στις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών για επιβολή δεσμευτικών κανόνων και ρυθμίσεων, αποφαίνεται ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

ΗΠΑ: Καμία ρύθμιση περιορισμού της τεχνητής νοημοσύνης

Από την αρχή της Συνόδου, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος J.D.Vance δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στον τομέα αυτό και δε θα αποδεχτούν ρυθμίσεις που θα περιορίζουν την καινοτομία.

Η επιβολή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων και ελέγχων, υπογράμμισε ο κ. Βανς, θα αποτελούσε τροχοπέδη στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μία τέτοια προοπτική δεν είναι αποδεκτή από τις ΗΠΑ, αλλά και τους αμερικανικούς κολοσσούς των GAFAM (Airbnb, Alibaba Group, AlphaBet, Amazon, Apple, Booking.com, LinkedIn, Meta, Microsoft, Netflix, Twitter, Uber, Yahoo), που αντιτίθενται -ως γνωστόν- στην Digital Services Act της Ε.Ε. και στο ασφυκτικό, όπως το χαρακτήρισαν, πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν να υπογράψουν την τελική διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν 58 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες.

Η εν λόγω διακήρυξη θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και της πνευματικής ιδιοκτησίας και το σεβασμό της αλήθειας στη ροή πληροφόρησης. Δεν εμπεριέχει, ωστόσο, αναφορά στους καταστροφικούς κινδύνους μίας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης τους οποίους μνημόνευε η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Λονδίνου του 2023.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη την αναγνώριση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο οφείλει να ευνοεί την καινοτομία και να μην εστιάζει μονομερώς στους κινδύνους που εγκυμονεί η αλματώδης ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Open AI: Η AI Act της ΕΕ δεν ευνοεί την καινοτομία

Ο εκπρόσωπος της OPEN A.I., Chris Lehane, παρατήρησε ότι η A.I. Act της Ε.Ε. δεν ευνοεί την καινοτομία και τις επενδύσεις στην Ευρώπη στον στρατηγικής σημασίας τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του γιγαντιαίου ομίλου ΜΕΤΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει τον ευρωπαϊκό κώδικα βέλτιστων πρακτικών, τον οποίο θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο. Το ζητούμενο, τόνισαν αρκετοί εκπρόσωποι των μεγάλων αμερικανικών ομίλων, είναι οι δημοκρατικές χώρες να κερδίσουν την κούρσα του τεχνολογικού ανταγωνισμού έναντι της Κίνας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων και όχι να εγκλωβιστούν σε περιοριστικές ρυθμίσεις που θα ακύρωναν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος και οικοδεσπότης, Emmanuel Macron, υπεράσπισε την ιδέα ενός «τρίτου δρόμου» που θα αποφεύγει το δίλημμα ρίσκο ή ευκαιρία και θα προωθεί ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα ευνοούν την καινοτομία αποφεύγοντας παράλληλα, ωστόσο, την ανάπτυξη δυνητικά επικίνδυνων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης με απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και την ανθρωπότητα. Επέμεινε, επίσης, σε μία συμπεριληπτική ανάπτυξη μίας ανοικτής τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών στο πλαίσιο ενός συστήματος πολυμερούς συνεργασίας.

Η Πρόεδρος της Ε.Ε., Ursula von der Leyen, τόνισε ότι η Ε.Ε. στοχεύει να ανακτήσει την πρωτοβουλία καλύπτοντας την υστέρησή της σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα μέσω ενός μαζικού προγράμματος επενδύσεων 200 δισ. ευρώ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, από τα οποία τα 150 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το συνασπισμό ευρωπαϊκών επιχειρήσεων E.U A.I. Champions και 50 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κρατών-μελών της.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ