Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας

Resizer_17399446864061

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εγγεγραμμένα από την περασμένη Δευτέρα (17-2-2025) «Τα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας», μετά από πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Τουρισμού του Δήμου Βόλου.

 Η εγγραφή έγινε με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη ύστερα από την θετική εισήγηση της Επιτροπής, για την εγγραφή επτά νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο και πραγματοποιήθηκε με τον διακριτικό τίτλο «Κοινωνικές πρακτικές και παραδόσεις στα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας».

Το δελτίο καταγραφής θα δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, θα περιλαμβάνει φωτογραφική τεκμηρίωση, την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και την αναλυτική καταγραφή, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αντλήσουν τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν.

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από την «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με την έκδοση της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου για το 2022 «Ο πολιτισμός του τσίπουρου στη Νέα Ιωνία και τον ΒόλοΗ συνεισφορά των Μικρασιατών της Νέας Ιωνίας»  σε κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη και συν-επιμέλεια του Α. Καπανιάρη και του αείμνηστου Νίκου Τσούκα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Υπήρξε επίσης, παλιότερη καταγραφή του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας του Βόλου, μέσω της περιοδικής έκδοσης του περιοδικού «Εν Βόλω» με αφιέρωμα στις «Γεύσεις της Μαγνησίας» του αείμνηστου Γιάννη Κουτή και των Γιώργου Σουλακούδη και Ουρανίας Διδασκάλου όπου περιλαμβάνεται έρευνα για τα βολιώτικα τσιπουράδικα, συνεντεύξεις με παλιούς καταστηματάρχες τσιπουράδικων και μια ιστορική αναδρομή του ποτού.

Η επιστημονική επιμέλεια, η σύνταξη του δελτίου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και η επιμέλεια εντύπου σχετικά με τα τσιπουράδικα του Βόλου πραγματοποιήθηκε από τον Αλέξανδρο Καπανιάρη, Καθηγητή-Σύμβουλο Ε.Α.Π. και Οργανωτικό Γραμματέα του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός». Η έρευνα για το δελτίο βασίστηκε σε επιτόπια έρευνα και συνεργασία φορέων, πληροφορητών/τριών καθώς και σε σχετικές εκδόσεις που είχαν προηγηθεί.

Tα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, με ιστορία 100 ετών, εκτός από στοιχείο σύμφυτο με την τοπική κοινωνία, αποτελούν μια ζώσα παράδοση στον ενιαίο Δήμο Βόλου. Τα πρώτα παραδοσιακά τσιπουράδικα εμφανίστηκαν στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία μετά το 1922. Η έλευση των προσφύγων της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι, επιτάχυνε την εξέλιξη των τσιπουράδικων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αποτυπώνοντας έναν τρόπο ζωής, διατροφής, διασκέδασης και κοινωνικής συναναστροφής. Σήμερα  Βόλος-Νέα Ιωνία και τσιπουράδικα αποτελούν μια ταυτόσημη έννοια και τελικά ο πολιτισμός του τσίπουρου στη Μαγνησία μεταβάλλεται, συνεχίζει την πορεία του, ανατροφοδοτείται από τις μνήμες του παρελθόντος, διατηρώντας παραδόσεις που συνεχίζονται και εξελίσσονται μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μένη Λαζάρου Η Αντιδημαρχία Τουρισμού θα προσπαθήσει να αναδείξει περισσότερο το συγκεκριμένο τοπικό στοιχείο και η θετική εξέλιξη της αναγνώρισης των τσιπουράδικων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ως χαρακτηριστικό του προορισμού με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχουν αρκετά σχέδια ανάδειξης και προβολής αυτής της ταυτότητας. Η υλοποίηση περιοδικήςέκθεσης για τα τσιπουράδικα του τόπου, η ειδική οπτικοακουστική παραγωγή για την ιστορία αυτής της μεγάλης παράδοσης, αλλά και η αναβάθμιση του εντύπου για τα τσιπουράδικα που ήδη κυκλοφορεί με έμφαση στο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβάνοντας ψηφιακή εμπλουτισμένη μορφή, είναι μερικές δράσεις προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του στοιχείου.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ