ΥΠΠΟ: Ολοκλήρωση μελέτης για την αντιπυρική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης

Αρχαιολογικός χώρος Μεσσήνης

Το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη θωράκιση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων από πυρκαγιά, σε συνδυασμό με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ολοκλήρωσε την εκπόνηση μελέτης πυροπροστασίας που αφορά στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στον αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με τη μελέτη, κατασκευάζεται μόνιμο πυροσβεστικό δίκτυο, με δεξαμενή και σύστημα διανομής, το οποίο να καλύπτει το σύνολο της περιμέτρου του καθώς και τμήματα του εσωτερικού του, δημιουργώντας ζώνες προστασίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί τον σημαντικότερο οργανωμένο και επισκέψιμο χώρο της Μεσσηνίας, με ένα μοναδικό σύνολο αναστηλωμένων μνημείων. Η Αρχαία Μεσσήνη και το αλώβητο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, την καθιστούν ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μνημείο υψίστης σημασίας για την πολιτιστική και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η προστασία, η αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου, αποτελεί προτεραιότητά μας, που στην πράξη εκφράζεται με τις επεμβάσεις αναβάθμισης όλων των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και της δημιουργίας νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, τη μελέτη του οποίου εκπονεί το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος δεν διαθέτει δίκτυο πυροπροστασίας. Για την αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης πυρκαγιάς είναι διαθέσιμοι μεμονωμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί, που πλέον -με τα έντονα φαινόμενα των τελευταίων ετών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- κρίνεται ότι δεν παρέχουν ικανοποιητική θωράκιση. Με τη νέα εγκατάσταση που προβλέπεται στην μόλις εγκριθείσα μελέτη πυροπροστασίας, εξασφαλίζεται η προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Κύριο μέλημά μας η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την άμεση δρομολόγηση του έργου».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει τις συλλογές των ευρημάτων από τις ανασκαφές του χώρου. Πρόκειται για διώροφο κτήριο που κτίστηκε την περίοδο 1968-1972 και ανακαινίστηκε μεταξύ των ετών 1992 και 1998. Το κτήριο διαθέτει μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας. Η εγκριθείσα μελέτη αφορά στο σύνολο του κτηρίου, την αποθήκη στο ισόγειο και την έκθεση στον 1ο όροφο. Το κτήριο του Μουσείου σήμερα διαθέτει μόνο μία έξοδο κινδύνου στη στάθμη που αναπτύσσεται η κύρια χρήση. Αυτό αντιμετωπίζεται με επιπλέον ενεργητικά μέτρα, συγκεκριμένα με εγκατάσταση χειροκίνητου συστήματος αναγγελίας πυρκαγιάς και αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης σε όλους τους κλειστούς χώρους του Μουσείου. Προβλέπεται, επίσης, η εγκατάσταση φωτισμού καισήμανσης ασφαλείας σε οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου αλλά και η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων. Επιπλέον στο κτήριο και στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου εγκαθίσταται υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο με πυροσβεστικές φωλιές, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ