Δεκάδες Ρώσοι αντιφρονούντες κρατούνται έγκλειστοι σε ψυχιατρεία

Δεκάδες Ρώσοι αντιφρονούντες κρατούνται έγκλειστοι σε ψυχιατρεία

Δεκάδες Ρώσοι υποβάλλονται σε υποχρεωτική ψυχιατρική νοσηλεία λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters, μια τάση που φέρεται να έχει ενισχυθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η βάρβαρη πρακτική, σχολιάζει το πρακτορείο, θυμίζει μια μέθοδο καταστολής της Σοβιετικής Ένωσως, τη λεγόμενη «τιμωρητική ιατρική», η οποία εφαρμοζόταν σε μεγάλη κλίμακα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Παρόμοια περιστατικά στην σημερινή Κίνα αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του BBC.

Το ρεπορτάζ του Reuters βασίστηκε σε δεδομένα που παραχώρησε ένας ειδικός και δύο ρωσικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε δηλώσεις τρεις δικηγόρων και τα δικαστικά έγγραφα δύο ακτιβιστριών που εστάλησαν για νοσηλεία στη Σιβηρία.

Οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες έπειτα από μερικές εβδομάδες, περιέγραψαν όμως την εμπειρία τους ως τραυματική.

Το νεαρότερο πρόσωπο που εστάλη στο ψυχιατρείο έπειτα από διαμαρτυρίες κατά του πολέμου έκλεισε τα 20 του χρόνια στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα

Η Γεκατερίνα Φατιάνοβα, 37 ετών, εισήχθη τον περασμένο Απρόλιο στο ψυχιατρικό νοσοκομείο KKPND No.1 στη γενέτειρά της το Κρασνόιαρσκ. Λ

ίγο νωρίτερα είχε κατηγορηθεί για απαξίωση του ρωσικού στρατού λόγω άρθρου που δημοσίευσε στην μικρή αντιπολιτευόμενη εφημερίδα που εξέδιδε στον ελεύθερο χρόνο της. Το άρθρο, το οποίο είχε δεν είχε γραφτεί από την ίδια, απέδιδε ιμπεριαλιστικά κίνητρα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κατά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό της h Φατιάνοβα υποβλήθηκε σε επώδυνες και αχρείαστες διαδικασίες, ανάμεσά τους γυναικολογικές εξετάσεις, σύμφωνα με επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλε στις αρχές.

Η Φατιάνοβα πήρε εξιτήριο στα τέλη Μαΐου αφότου οι γιατροί έκριναν με έγγραφο που είδε το Reuters ότι δεν πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

«Πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος που με έστειλαν εκεί ήταν η ηθική καταστολή και η απομόνωση από την κοινωνία, πιθανώς ως τιμωρία για την ενεργή πολιτική μου θέση» δήλωσε.

Ο Ρόμπερτ βαν Βόρεν, ολλανδός καθηγητής και ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας την «κατάχρηση» της ψυχιατρικής στη Ρωσία, δήλωσε ότι από την έναρξη της εισβολής καταγράφει περίπου 23 τέτοια περιστατικά ανά έτος, από περίπου 5 ανά έτος πριν από το 2021.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το Κρεμλίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ το νοσοκομείο KKPND No.1 δεν απάντησε στα ερωτήματα του Reuters.

Μνήμες ΕΣΣΔ

Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, χιλιάδες αντιφρονούντες εστάλησαν για αναγκαστική νοσηλεία με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να είναι ψυχικά διαταραγμένοι για να αμφισβητούν το κομμουνιστικό κόμμα.

Πιο γνωστές είναι οι περιπτώσεις του αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι και του νομπελίστα ποιητή Γιόζεφ Μπρόντσκι.

Pάνω από 20.000 Ρώσοι έχουν συλληφθεί για την αντιπολεμική στάση τους μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η καταναγκαστική νοσηλεία σε ψυχιατρεία είναι σήμερα σπάνιο φαινόμενο και περιορίζεται κυρίως σε περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων, δήλωσε ο Ντάινιους Πούρας, λιθουανός ψυχίατρος που έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Εισηγητής του OHE για το δικαίωμα στην υγεία.

Η χρήση της πρακτικής στη Ρωσία υπονομεύει την ψυχιατρική, ενώ οι ψυχίατροι του δημοσίου συχνά καταθέτουν στα δικαστήρια αυτό που εξυπηρετεί το κράτος, δήλωσε.

Στη Ρωσία, η καταναγκαστική νοσηλεία «εφαρμόζεται και πάλι για πολιτικούς λόγους, όπως συνέβαινε στη Σοβιετική Ένωση» είπε ο Πούρας.

Η ρωσική οργάνωση Memorial ανέφερε πως έχει αναγνωρίσει 48 άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία αυτή την περίοδο για πολιτικούς λόγους. Οι 46 είναι έγκλειστοι και δύο λαμβάνουν ψυχιατρική φροντίδα στη φυλακή.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το νεαρότερο πρόσωπο που εστάλη στο ψυχιατρείο έπειτα από διαμαρτυρίες κατά του πολέμου έκλεισε τα 20 του χρόνια στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Το δικαστήριο διέταξε τη νοσηλεία του όταν ο νεαρός ζήτησε άδεια για αντιπολεμική διαδήλωση.

Μια άλλη περίπτωση είναι ο Άλμπερτ Γκούρτζιαν, ο οποίος σύμφωνα με την Memorial παραμένει έγκλειστος από το 2017 λόγω αναρτήσεών του στο Διαδίκτυο κατά του ρωσικού δικαστικού συστήματος.

Πολύ περισσότεροι Ρώσοι, πάνω από 20.000, έχουν συλληφθεί για την αντιπολεμική στάση τους μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση OVD-Info. Σε 1.155 περιπτώσεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Για την Φατιάνοβα, τη δημοσιογράφο στο Κρασνόιαρσκ, η περιπέτεια δεν έληξε μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο τον Μάιο.

Τον Δεκέμβριο, καταδικάστηκε για το άρθρο της εφημερίδας της σε δύο χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι θα ζει σε κοιτώνα και θα αναλαμβάνει εργασίες όπως το μάζεμα των σκουπιδιών.

Η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τέλος του containment

Το τέλος του containment

Το containment, δηλαδή η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δυτική Ευρώπη, αποτελούσε το κεντρικό δόγμα της…