Εμπόδιο στην προσφορά αίματος αποτελεί η κατά βάση πρωινή λειτουργία των τμημάτων αιμοδοσίας της χώρας μας λόγω έλλειψης προσωπικού – Λίγες οι περιπτώσεις απογευματινής λειτουργίας
Δυσκολία στους εργαζόμενους πολίτες δημιουργούν οι ελλείψεις προσωπικού στα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα το ωράριο να μην είναι «φιλικό» προς όσους θέλουν να προσφέρουν αίμα. Στην πλειοψηφία τους, οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων όπου συλλέγεται το αίμα λειτουργούν από νωρίς το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ώρες που οι περισσότεροι βρίσκονται στις εργασίες τους.
Ορισμένα τμήματα αιμοδοσίας στην Αττική έχουν διευρυμένο ωράριο, όμως είναι πολύ συγκεκριμένα, χωρίς να υπάρχει ποικιλία που να εξυπηρετεί τους πολίτες. Επιπλέον, η πληροφορία με αναλυτικά το ωράριο όλων των τμημάτων αιμοδοσίας δεν είναι κάπου συγκεντρωμένη και προσβάσιμη, με αποτέλεσμα κάποιος που επιθυμεί να δώσει αίμα και δεν είναι χρόνια αιμοδότης ώστε να ξέρει ακριβώς τις ώρες και τον τρόπο λειτουργίας της αιμοδοσίας που τον διευκολύνει, να πρέπει να επιδοθεί σε απανωτά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο του ΕΚΕΑ, Παναγιώτη Κατσίβελα, οι περισσότερες αιμοδοσίες λειτουργούν τις πρωινές ώρες καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό για απογευματινή λειτουργία τους. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) επιχειρεί να καλύψει το «κενό» αυτό με την αίθουσα Αιμοδοσίας που έχει στο Αιγάλεω (Λεωφόρος Θηβών 314), η οποία λειτουργεί από τις 2 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους. Επιπλέον, μία φορά το μήνα ο ΕΚΕΑ «βγαίνει» για συλλογή αίματος με κινητές μονάδες. Οι εξορμήσεις αυτές είναι κατά βάση απογευματινές ώρες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλος ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών.
Από έρευνα που πραγματοποίησε το ygeiamou.gr, η πλειοψηφία των τμημάτων αιμοδοσίας είναι ανοιχτά έως τις 14.00 το μεσημέρι. Υπάρχουν, όμως, και οι εξαιρέσεις. Τα νοσοκομεία «Γ.Γεννηματάς», «Ο Άγιος Σάββας» και ΚΑΤ έχουν ανοιχτές τις αιμοδοσίες τους έως τις 6 ή 6.30 το απόγευμα. Απογευματινή λειτουργία κάνουν, επίσης, το Κοργιανέλειο-Μπενάκειο ή «Ερυθρός Σταυρός», καθώς και το Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο «Ευαγγελισμός» κάποιες ημέρες της εβδομάδας λειτουργεί για αιμοδοσία έως τις 5.30 το απόγευμα. Επιπλέον, κάποια νοσοκομεία της Αττικής (για παράδειγμα το «Ιπποκράτειο» ή ο «Ευαγγελισμός») ανοίγουν για εθελοντές αιμοδότες και τα Σάββατα λίγες ώρες το πρωί. Ενδεχομένως να ανοίγουν απογευματινές ώρες και κάποια άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα στο Λεκανοπέδιο ή σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να αναζητούν στις ιστοσελίδες του κάθε νοσοκομείου το ακριβές ωράριο ή όπου δεν είναι αναρτημένο να καλούν στα τηλέφωνα των τμημάτων αιμοδοσίας για να πληροφορηθούν τις ώρες λειτουργίας ώστε να δουν εάν τους βολεύουν. Όλος αυτός ο κόπος είναι πλήρως αποθαρρυντικός για τους περισσότερους, ενώ η διαδικασία αιμοδοσίας θα έπρεπε να είναι ανεμπόδιστη. Στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΑ είναι αναρτημένος χάρτης με όλα τα τμήματα αιμοδοσίας ανά τη χώρα, χωρίς, όμως, να αναγράφει το ωράριό τους παρά μόνο τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
Γενικότερα, η συλλογή αίματος από τα νοσοκομεία και η διαχείριση του προσωπικού από τα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα, δημιουργεί εμπόδια και πολλά σημεία διαχείρισης για τη συλλογή του αίματος. Με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, έχει αλλάξει ο τρόπος επεξεργασίας του αίματος και όλο το αίμα που συλλέγεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής πηγαίνει για επεξεργασία και διαχείριση στο ΕΚΕΑ. Σταδιακά αυτό αναμένεται να επεκταθεί και στην Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, αυτή την περίοδο είναι ικανοποιητική η συλλογή εθελοντικού αίματος. Μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου για τον τρέχοντα μήνα είχαν συλλεχθεί 31.000 μονάδες αίματος. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών έχει αυξηθεί ελαφρώς, γεγονός που αποπνέει αισιοδοξία. Ενδεικτικά, το 2023 συγκεντρώθηκαν 13.630 μονάδες αίματος περισσότερες σε σχέση με το 2022. Πρόβλημα, βέβαια, παραμένουν οι καλοκαιρινοί μήνες, οι ημέρες εορτών και οι αργίες, κατά τις οποίες οι εθελοντές αιμοδότες βρίσκονται σε διακοπές. Για αυτό και το ΕΚΕΑ κάνει έκκληση για συνεχή προσφορά αίματος ώστε να υπάρχει απόθεμα για όλο το χρόνο.
Διαβάστε επίσης
Δωρεά αίματος: Τι έχει αλλάξει στο προφίλ του Έλληνα αιμοδότη – Αλλαγές και στη διαχείριση του αίματος στα νοσοκομεία
Εθελοντική αιμοδοσία: Αυξήθηκε δυναμικά το 2023 – Το νησί με τους πιο πρόθυμους αιμοδότες
Αιμοδοσία: Οι ανάγκες της χώρας μας είναι διαρκείς, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός
Πηγή: ygeiamou.gr