Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παίξε την Ιστορία: Σκηνικές περιπλανήσεις στην Αρχαιολογία».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η σύνδεση των εφήβων μαθητών με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και, μέσω της τέχνης του θεάτρου, η βιωματική προσέγγιση της σχέσης τους, ως σύγχρονοι άνθρωποι, με τους αρχαιολογικούς χώρους και τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2024, το ΚΘΒΕ εμψυχώνει αυτή τη σημαντική δράση, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και της θεατροπαιδαγωγού του ΚΘΒΕ. Επιπλέον, οι σχολικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να επισκεφθούν τους χώρους του Κρατικού Θέατρου, προκειμένου οι μαθητές να μοιραστούν δια ζώσης τις ιδέες τους και να συμμετέχουν σε θεατρικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιτέλεσης που προετοιμάζουν.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Γενικό Λύκειο Αρναίας «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», το Γενικό Λύκειο Ιερισσού, το Γενικό Λύκειο Πευκοχωρίου, το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου και το Ιόνιο Γυμνάσιο Νέας Φώκαιας. Θεατρικές ομάδες μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων, με την καθοδήγηση των συνεργατών εκπαιδευτικών τους και τη συμβουλευτική επιμέλεια της υπεύθυνης υλοποίησης των θεατρικών προγραμμάτων του ΚΘΒΕ, θεατροπαιδαγωγού Ματίνας Παγουλάτου, καλούνται να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν μια θεατρική «επιτέλεση» (performance), στους εξής αρχαιολογικούς χώρους:
1. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίων Σταγείρων, στην Ολυμπιάδα,
2. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίων Ολύνθου, στην Όλυνθο,
3. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίου Ιερού Άμμωνα Δία, στην Καλλιθέα.
Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα των θεατρικών εργαστηρίων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης εκπαιδευτική συνάντηση ομάδας μαθητών του ΓΕΛ Πολυγύρου, με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, Βασιλείας Ζωγραφάκη και Ευάγγελου Γκουγκουλή. Οι μαθητές συμμετείχαν σε θεατρικές ασκήσεις και μοιράστηκαν ιδέες σχετικά με την προετοιμασία του θεατρικού δρώμενου, το οποίο θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολύνθου.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί με τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, τον Μάιο του 2025.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr