«Ο Ζελένσκι είναι ένας δικτάτορας»

«Ο Ζελένσκι είναι ένας δικτάτορας»

Σφοδρή επίθεση στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει εδώ και δύο ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απηχώντας τις ρωσικές απόψεις και αποδυναμώνοντας τη θέση του Κιέβου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα», προειδοποιώντας ότι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει μια ειρήνη, ειδάλλως δεν θα έχει καν χώρα.

Ο Τραμπ μίλησε ώρες αφότου ο Ζελένσκι απάντησε στην πρότασή του ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παγιδεύτηκε σε μια «ρωσική φούσκα παραπληροφόρησης». «Ενας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν πρόκειται να του μείνει καμία χώρα», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος συνάντησε χθες στο Κίεβο τον απεσταλμένο του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ανέφερε ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ να έχει «περισσότερη αλήθεια» για την Ουκρανία, μία μέρα αφότου ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία «δεν έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει» τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο ουκρανός ηγέτης είπε ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι το ποσοστό αποδοχής του ήταν μόλις 4% αποτελεί ρωσική παραπληροφόρηση και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασής του θα αποτύχει. Η τελευταία δημοσκόπηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, από τις αρχές Φεβρουαρίου, δείχνει ότι το 57% των Ουκρανών εμπιστεύεται τον Ζελένσκι.

Ομως η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον ουκρανό πρόεδρο έχει αρχίσει εδώ και ημέρες. Την Τρίτη επέκρινε τον Ζελένσκι λέγοντας ότι είναι «απογοητευμένος» που ο ουκρανός ηγέτης παραπονέθηκε ότι έμεινε εκτός συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Τραμπ φάνηκε επίσης να κατηγορεί το Κίεβο για τη ρωσική εισβολή, ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε «κάνει μια συμφωνία» για να αποτρέψει τον πόλεμο. ΗΠΑ και Ρωσία προετοιμάζουν συνάντηση Πούτιν και Τραμπ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

«Είμαι πολύ απογοητευμένος, ακούω ότι είναι αναστατωμένοι που δεν έχουν θέση στις συνομιλίες», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην ουκρανική ηγεσία.

«Σήμερα άκουσα, “α, καλά, δεν ήμασταν προσκεκλημένοι”. Λοιπόν, είσαι εκεί για τρία χρόνια… Δεν έπρεπε να το είχες ξεκινήσει ποτέ. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έστω και ένας μέτρια έμπειρος διαπραγματευτής θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μια διευθέτηση πριν από χρόνια «χωρίς την απώλεια πολλών εδαφών».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Ο αμερικανός πρόεδρος αύξησε την πίεση στον Ζελένσκι, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε επικρίνει τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για τον αποκλεισμό του Κιέβου, τονίζοντας πως πρέπει να είναι «δίκαιες» και να εμπλέκονται ευρωπαϊκές χώρες. «Γίνονται συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και  των ΗΠΑ. Για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», ανέφερε.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Αυτά τα σχόλια φαίνεται ότι εξόργισαν τον Τραμπ, ο οποίος, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αναγκάσει τον Ζελένσκι να διεξαγάγει νέες εκλογές στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, είπε: «Θέλουν μια θέση στο τραπέζι, αλλά θα μπορούσατε να πείτε… δεν θα έχει λόγο ο λαός της Ουκρανίας; Πάει πολύς καιρός από τότε που είχανε εκλογές».

Δεν είναι όμως μόνο ο Ζελένσκι που ανησυχεί. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στη Ρωσία στην επιδίωξή του για τη συμφωνία με την Ουκρανία που υποσχέθηκε να επισφραγίσει ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, εκείνος επέμεινε ότι ο μόνος του στόχος είναι η «ειρήνη» για να τερματιστεί ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πρεσβείες

Τη Δευτέρα στο Ριάντ, αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ρωσίας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες για να εξετάσουν την αποκατάσταση του προσωπικού στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον που έχουν αποδεκατιστεί από μια σειρά διπλωματικών απελάσεων. Η προσπάθεια στοχεύει στη χρήση αυτών των καναλιών για την υποστήριξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και για τη διερεύνηση τρόπων επανέναρξης της οικονομικής συνεργασίας.

Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε πιθανές κοινές ενεργειακές επιχειρήσεις. Σχετικά με το βασικό ζήτημα μιας μελλοντικής ειρηνευτικής αποστολής για την παρακολούθηση πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί κανέναν στρατό από μέλη του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία θέτει μείζον ζήτημα ασφάλειας. Ούτε η Ουκρανία ούτε τα ευρωπαϊκά έθνη προσκλήθηκαν στις συνομιλίες της Τρίτης στο Ριάντ, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλειστούν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν ξεκινήσουν σοβαρά.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητη για την Αγκυρα και πρότεινε την Τουρκία ως τον κατάλληλο τόπο για οποιεσδήποτε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ