Του Τάσου Δασόπουλου
Το υπερπλεόνασμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο καταγράφει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό και με τα αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα, δείχνουν ότι τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου θα ξεπεράσει τελικά κατά πολύ, το 2,5% του ΑΕΠ που είναι η επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, θα είναι μια από τις βάσεις για τη διαπραγμάτευση του νέου πακέτου μείωσης φόρων, το οποίο θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ.
Δείγμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας το 2024, αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου, το οποίο έφτασε στα 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, προμηνύοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου μπορεί να προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ, σε επίπεδο γενικής Κυβέρνησης.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ για την περίοδο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου, κατέγραφαν πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ύψους 12.07 δισ. ευρώ, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο των 5,49 δισ. ευρώ που κατέγραφε για την ίδια περίοδο του 2023, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τους Ευρωπαϊκούς Στατιστικούς Κανόνες, διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα του 12μήνου για την Γενική Κυβέρνηση δεν είναι το τελικό, καθώς ως γνωστόν, απαιτήσεις και υποχρεώσεις κάθε χρονιάς κλείνουν στο τέλος του Φεβρουαρίου της επομένης.
Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό της δημοσιονομικής πορείας της χώρας για τον προηγούμενο χρόνο.
Ένα δεύτερο στοιχείο του υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος είναι και η πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία για τον πρώτο μήνα του χρόνου παρουσιάζουν υπέρβαση 409 εκατ. ευρώ. Τούτο δε συμβαίνει τον πρώτο χρόνο κατά τον οποίο, το μεγαλύτερο μέρος των τελών κυκλοφορίας αποπληρώθηκε στο τέλος 2024. Και αυτός ο λογαριασμός θα κλείσει στο τέλος του χρόνου, για να διαμορφωθεί η τελική υπέρβαση των εσόδων. Η τελική υπέρβαση των εσόδων, μαζί με το κλείσιμο και του λογαριασμού των δαπανών, θα διαμορφώσουν τελικά το αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος σχετικά πρόσφατα στο θέμα, είχε εκτιμήσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν μηδενίστηκε.
Οι μειώσεις φόρων
Η υπεραπόδοση της οικονομίας θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι έχουν φτάσει από χθες στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει άλλη μια μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να προϊδεάσει τους εταίρους μας για το πακέτο μείωσης των άμμεσων φόρων, το οποίο σχεδιάζει να ανακοινώσει στη φετινή ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.
Βασικό επιχείρημα είναι ότι τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή προσέγγισαν το 2024 τα 2 δισ. ευρώ και φέτος, αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Με ένα κεφάλαιο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ η Κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να ωφεληθεί η λεγόμενη μεσαία τάξη και να μειώσει τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία σε χιλιάδες περιπτώσεων οδηγούν σε άδική υψηλή φορολόγηση. Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί και θα συμφωνηθεί και με τις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, πάντα στην κατεύθυνση της μείωσης των άμεσων φόρων. Μια από τις ιδέες που εξετάζεται, είναι η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων.
Στην πρώτη διαπραγμάτευση που θα υπάρξει τις επόμενες μέρες με τους θεσμούς, θα τεθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς και οι εκτιμήσεις με τις οποίες θα χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα. Με την πιστοποίηση του κλεισίματος της προηγούμενης χρονιάς, τον Απρίλιο θα διαμορφωθεί ο δημοσιονομικός χώρος με βάση τον οποίο θα υπάρξουν οι νέες παρεμβάσεις.
Πηγή: capital.gr