Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που έγινε το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει στα βασικά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθoύν σύντομα. Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησαν πολλοί ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι παρ’ όλο που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοεί τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Γκάτσιου, το Capital.gr μετέδιδε:
Στη σκιά μίας διεθνούς εξίσωσης πολλών παραγόντων, που έχει ως σταθερά σημεία αναφοράς τη νέα εποχή στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα μηνύματα που εκπέμπει η ηγεσία Τραμπ στη γηραιά ήπειρο, οι Βρυξέλλες καλούνται να απαντήσουν στη μεγαλύτερη πρόκληση της μακρόχρονης πορείας τους. Έχοντας ως βάση τα δεδομένα που προκαλούν οι κινήσεις της Ουάσινγκτον στην επίλυση του ουκρανικού μετώπου, τα σήματα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο και τις αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν σε ενδοοικογενειακό ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ένωση, στον απόηχο της συνάντησης κορυφής που συγκάλεσε στο Παρίσι ο πρόεδρος Μακρόν, καλείται πλέον βίαια να αποκτήσει τον πολυπόθητο, αλλά πολλάκις αναβαλλόμενο κοινό βηματισμό της.
Οι ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι σαφείς. Και υπό το πρίσμα της διατάραξης, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, των διατλαντικών σχέσεων αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο σαφές είναι ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, γεωπολιτικές και οικονομικές, των καιρών. Η Ευρώπη περνάει στη δράση και προσανατολίζεται σε έναν τρόπο σκέψης για επείγουσα κατάσταση είναι το… τροχιοδεικτικό της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος. Μία ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε αύξηση της άμυνας στην Ευρώπη” έγραψε, στον προσωπικό της λογαριασμό σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής θεωρείται πιθανό, προκειμένου οι “27” να συζητήσουν στην… καρδιά της ενωμένης Ευρώπης το ρόλο της Ένωσης στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργεί η διακυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου, ενώ σήμερα και μετά το… ραντεβού στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς θα είναι, προφανώς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τα ζητήματα της ασφάλειας και της αμυντικής θωράκισης των κρατών-μελών, σε μία συγκυρία που όλο και περισσότεροι ηγέτες συγκλίνουν στην αναγκαιότητα όχι μόνο της αύξησης πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας για αυτές.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις
Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στην έκτακτη και μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την Αθήνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες, υπό το πρίσμα και του ρόλου της ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. “Πιστεύω στην ευρωατλαντική συνεργασία. Οφείλουμε να συνεργαστούμε στους πολλούς τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και να αναζητήσουμε λύσεις. Άλλωστε η επιβολή δασμών δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ΕΕ ούτε των ΗΠΑ. Η Ευρώπη, λοιπόν, θα αντιδράσει συλλογικά και ενιαία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της όπως και όποτε αυτό χρειαστεί. Προφανώς θα υπάρξουν επιπτώσεις, μικρότερες όμως για την Ελλάδα λόγω του μικρότερου όγκου και μεριδίου των εξαγωγών της” ανέφερε (στη συνέντευξή του στην Καθημερινή) ο κ. Μητσοτάκης. “Μιλώντας για κοινές προκλήσεις, θα υπογραμμίσω ότι Ευρώπη δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία. Έφτασε ο καιρός, θα έλεγα, της γεωπολιτικής της ενηλικίωσης. Και η ώρα να αναζητήσει τη δική της ιδιαίτερη θέση στον καινούργιο χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών” επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικά στελέχη, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, εκπέμπουν ακριβώς αυτό το μήνυμα. Ότι σε μία εποχή τεκτονικών γεωπολιτικών εξελίξεων και πολλαπλών αβεβαιοτήτων, η Ένωση θα πρέπει να ωριμάσει πολιτικά. “Η Ευρώπη ήταν σε λήθαργο. Και πλέον έχει έρθει η στιγμή να ενηλικιωθεί” σχολιάζουν παράγοντες. Εκτίμηση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι ότι οι σαρωτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτελούν ευκαιρία, προκειμένου να έρθει στο προσκήνιο μία ενιαία και συλλογική αντίδραση της Ένωσης. Και στο πλαίσιο αυτό, κομβικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα δε μπορούν να περιμένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. “Η Ελλάδα έπαιξε έναν ξεκάθαρο, ενεργό, εποικοδομητικό και ουσιαστικό ρόλο στην αναθεώρηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα… Να θυμηθούμε ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή άμυνα. Για την ανάπτυξη ενός θόλου για την ευρωπαϊκή αεράμυνα. Και όλα αυτά, όχι γιατί αναζητούμε κάποια δικαίωση, αλλά για να καταλάβουμε πόσο ισχυρή είναι πλέον η Ελλάδα επί της ουσίας και πόσο σημαντικές είναι οι πολιτικές, τις οποίες προσπαθεί να προωθήσει στην Ευρώπη, τη στιγμή που άλλες πολιτικές δυνάμεις επέμεναν σε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες στην πράξη φαίνεται ότι έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες” ανέφερε, στην αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Πηγή: capital.gr