Του Γιώργου Λαμπίρη
Πρωτοβουλίες με σκοπό την παρακίνηση του κυβερνητικού επιτελείου, ούτως ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ασκηθούν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να περιοριστούν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στα κράτη – μέλη, αναπτύσσει η νέα διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, υπό τον Σταύρο Καφούνη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κύριος Καφούνης, το 2024 εισήλθαν στην Ευρώπη 4 δισεκατομμύρια δέματα από την Κίνα. “Τα συγκεκριμένα δέματα εισήλθαν στην Ευρώπη χωρίς να πληρώσουν δασμούς και ΦΠΑ, χωρίς την ειδική σήμανση που απαιτείται να έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά και χωρίς ISO. Εμείς δεν θέλουμε να επιβληθούν δασμοί στα κινέζικα προϊόντα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, παρά μόνο να ισχύσει για όλους ό,τι ισχύει για εμάς και τους Γερμανούς, να ισχύει και για τα κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Δέματα αξίας που δεν υπερβαίνουν τα 150 ευρώ
“Πρόκειται για προϊόντα που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που ζητάει το ευρωπαϊκό σύστημα. Είναι δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ”, συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι η Κομισιόν δια του αρμόδιου επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφστοβιτς, έχει εξαγγείλει την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. “Ωστόσο, η εξαγγελία του επιτρόπου για την αντιμετώπιση του θέματος τοποθετείται χρονικά στο 2027. Έως τότε, θα είναι πολύ αργά. Οι κανόνες πρέπει να θεσπιστούν τώρα. Πριν από λίγες ώρες, ο αρμόδιος επίτροπος έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα γινόταν συζήτηση για τους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ σε προϊόντα, όπως για παράδειγμα ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Επομένως, υπάρχει κάποιος που ασχολείται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με το τι συμβαίνει στο διεθνές εμπόριο και θα πρέπει να ασχοληθεί και με την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή κινεζικών προϊόντων”.
Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται έρευνα από την ΕΣΕΕ, όπου συλλέγονται τα στοιχεία που αφορούν στη διακίνηση ανεξέλεγκτων και μη φορολογημένων κινεζικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη έρευνα πρόκειται στη συνέχεια να τεθεί στη διάθεσή της κυβέρνησης, με τη Συνομοσπονδία να ασκεί πιέσεις προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση για το θέμα.
Απογοητευτική η εικόνα των χειμερινών εκπτώσεων
Μεταξύ άλλων, ο Σ. Καφούνης, αναφερόμενος στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, σημείωσε ότι ήταν απογοητευτικές για το σύνολο του εμπορικού κλάδου, κάτι που θα αποτυπωθεί και σε έρευνα που πρόκειται να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα η ΕΣΕΕ με τη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων εμπορικών συλλόγων της χώρας, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Η συγκεκριμένη έρευνα θα πραγματοποιηθεί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου.
Μία από τις δυσκολότερες περιόδους για το λιανεμπόριο
Τόνισε ότι το εμπόριο διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών. “Είδαμε τον τζίρο του λιανεμπορίου στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ο οποίος κινήθηκε έντονα ανοδικά και όλοι πανηγυρίζαμε. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, συρρικνώθηκε η ανοδική του διαδρομή, κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2023. Σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, όπου αναμένουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν περιμένουμε θετικά αποτελέσματα. Εάν αποδεχτούμε ότι το λιανεμπόριο, αφαιρώντας τον τζίρο καυσίμων, οχημάτων και τροφίμων, κινήθηκε το 2024 περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023 και συνυπολογίσουμε την αύξηση των ενοικίων και της ενέργειας, το γεγονός ότι δεν έγιναν αυξήσεις στη μισθοδοσία της μεγαλύτερης μερίδας των εργαζομένων, θα αντιληφθείτε γιατί κάνω λόγο για μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών για τον εμπορικό κόσμο. Ακρίβυναν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, χωρίς να αυξηθούν αντίστοιχα οι μισθοί. Επομένως, μπορείτε να αντιληφθείτε την εικόνα και την επίδραση που είχαν αυτά τα δεδομένα στις πωλήσεις του λιανεμπορίου”.
Πηγή: capital.gr