Του Τάσου Δασόπουλου
Μέτριες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, συνέχιση της σύγκλισης της Ελλάδας με το μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά και φόβους για νέα άνοδο του πληθωρισμού μετέφεραν τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και στέλεχος της Κομισιόν, τόνισε από την Αθήνα ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας της Ε.Ε. δεν είναι πολύ ευχάριστες. Είπε συγκεκριμένα, ότι η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάκαμψη της Ε.Ε. δεν θα ξεπεράσει το 0,9% για φέτος και το 1,5% για το 2026. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτίμησε ότι θα έχει συνέπειες από την επιβράδυνση της Ε.Ε. Ωστόσο, θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική, με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης πάνω από το 2%. Υπογράμμισε επίσης ότι με ένα τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδα θα συνεχίζει να συγκλίνει με το μέσο όρο της Ε.Ε. ώστε να περιορίσει σταδιακά τη διαφορά των εισοδημάτων με την Ε.Ε. η οποία δημιουργήθηκε κατά την πολυετή οικονομική κρίση.
Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κοστέλο για την πορεία του πληθωρισμού. Είπε συγκεκριμένα, ότι το ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την διακοπή παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ε.Ε. γεννούν νέες πληθωριστικές προσδοκίες. Σημείωσε μάλιστα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν φανεί από τον περασμένο Νοέμβριο, με την απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Οι προσδοκίες αυτές ενισχύονται τώρα αφού οι αποθήκες της Ευρώπης έχουν πληρότητα κάτω από 50% και θα αναπληρωθούν με φυσικό αέριο σε τιμή υψηλότερη κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρσι. Για όλους αυτούς του λόγους, τόνισε ότι για το επόμενο διάστημα, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι ανοδική, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Η “ευαισθησία” του ελληνικού πληθωρισμού
Η πρόβλεψη για ανοδική τάση του πληθωρισμού στην Ε.Ε. έρχεται να βρει την Ελλάδα σε μια φάση κατά την οποία ο εθνικός πληθωρισμός βρίσκεται σε απόκλιση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης κυρίως λόγω μεγαλύτερων ανατιμήσεις στις υπηρεσίες και του υψηλότερου δομικού πληθωρισμού. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι η πρόβλεψη της Eurostat για τον Ιανουάριο , είναι ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,5% από 2,4% τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο 3,1% από 2,9% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η διαφορά του 0,5% για την Ελλάδα, οφείλεται εκτός από τις ατέλειες της εσωτερικής αγοράς και στην επίδραση των τιμών της ενέργειας, η άνοδος των οποίων επηρεάζει νωρίτερα απ’ ό,τι στην Ευρώπη, τις τιμές όλων των αγαθών και των υπηρεσιών. Μάλιστα, με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδας για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου φαίνεται να έχει μια επιβάρυνση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ στο έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων το οποίο έφτασε στο τέλος Δεκεμβρίου στα 7,62 δισ. ευρώ, από 7,15 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023. Τούτο, την στιγμή που ο προηγούμενος ήταν ένα χρόνος χαμηλών τιμών ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Πηγή: capital.gr