Τέμπη: Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τη “μητέρα των μαχών”

Τέμπη: Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τη "μητέρα των μαχών"

της Νίκης Ζορμπά
 
Εάν επαληθευτούν οι φιλοκυβερνητικές εκτιμήσεις, τότε η κορύφωση της ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό για την τραγωδία των Τεμπών θα σημειωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της μαύρης επετείου δύο χρόνων από τη φονική σύγκρουση. Εάν πάλι δικαιωθεί η αντιπολιτευτική θέαση των πραγμάτων, τα νέα συλλαλητήρια ανά την επικράτεια (και πέραν αυτής) για την τραγωδία δεν θα είναι παρά η αφετηρία για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. 
 
Ακονίζουν τα ξίφη τους δεξιά και αριστερά της Ν.Δ., με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί τον κύριο αντιπολιτευτικό φορέα, καίτοι με χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις. Η καθημερινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Μαξίμου-Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη προοιωνίζεται ένα εκρηκτικό κλίμα εντός Βουλής κυριότατα, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, μετά τις συγκεντρώσεις. 
 
ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για το αν προβληματίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημοσκοπική πενία και την περαιτέρω πτώση του μεσούντος του κακού πολιτικού χαμού και της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το συλλογικό τραύμα των Τεμπών, επιχειρεί σε όλους τους τόνους να απεμπλακεί από τη συζήτηση. Εξ ου και ο ίδιος και η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως η αντίδρασή τους και η στάση τους στην υπόθεση αυτή είναι αξιακού χαρακτήρα και δεν μπαίνει στο ζύγι ζημίας και κέρδους. 

Πίσω πάντως δεν κάνει το ΠΑΣΟΚ και δεν ορρωδεί προ της σφοδρής αντιπαράθεσης. Είναι εδραία η πεποίθηση πως υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης και “ενορχηστρωτής” είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μπλέχτηκαν στη διαδρομή των τελευταίων εβδομάδων οι “γραμμές” στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη, πως έχει “κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση”, αλλά αφενός η “Δικαιοσύνη” είναι κυρίαρχο αίτημα των πολιτών γενικώς, των συνθημάτων για τα Τέμπη ειδικώς και αφετέρου η καχυποψία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζεται απολύτως με τα δημοσκοπικά ευρήματα: οκτώ στους δέκα πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στον θεσμό. 

Υπάρχει ασφαλώς και η σχετική “γραμμή” προς απάντηση στις κυβερνητικές αιτιάσεις: Όταν εσείς εγκαλούσατε τη Δικαιοσύνη επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αποδεκτό; Κάνετε τα ίδια και χειρότερα με εκείνους. 

Στο διά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει με καγχασμό το “χαρτί” της αποσταθεροποίησης που τραβάει το Μαξίμου, ενόψει των συλλαλητηρίων.  Διαχωρίζει τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αριστερά του, παρότι για την περιλάλητη και προαναγγελθείσα από καιρό πρόταση μομφής είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί τη στήριξή τους. 

Το κατά ΠΑΣΟΚ εκλογικό δίλημμα, όπως το έθεσε ο πρόεδρός του, είναι: “Ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της αλαζονείας και της ασέβειας στον πολίτη, τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους ή θα έχουμε άλλη κυβέρνηση, προοδευτική, σύγχρονη, που θα φτιάξει ισχυρή δημόσια παιδεία, ισχυρή δημόσια υγεία, κανόνες στην αγορά, για να τελειώσει η αισχροκέρδεια των ισχυρών και δικαιοσύνη και θεσμούς, για να γίνουμε ένα κανονικό σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος”.

Αυτή θα είναι και η “απάντηση” στο πρωθυπουργικό δίλημμα που αναμένεται να τεθεί στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις μετά τα συλλαλητήρια: Σταθερότητα και πρόοδος με κυβέρνηση Ν.Δ. ή νέες περιπέτειες. 
 
ΣΥΡΙΖΑ
 
Στην Κουμουνδούρου δεν αποφεύγουν τις αψιμαχίες και τα καρφιά για τη στάση του ΠΑΣΟΚ –άρα δεν είναι… εντελώς μονομέτωπος απέναντι στην κυβέρνηση ο αγώνας– αλλά η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί και να μη “δικαιώσει” το κυβερνητικό αφήγημα περί τοξικότητας και να μην υπαναχωρήσει από τις επιθετικές θέσεις του για το Μαξίμου, τον πρωθυπουργό και τη Δικαιοσύνη. 

Η κόντρα του Σ. Φάμελλου με την ηγεσία του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Χθες (Παρασκευή) η Κουμουνδούρου επιτέθηκε  με γραπτή της ανακοίνωση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με ευθείες αιχμές πως αποτελεί “βραχίονα της κυβέρνησης:  “Οι αντιδράσεις για τις δημόσιες παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, με έσχατη αυτή της κ. Αδειλίνη εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, είναι γενικευμένες: από τους συγγενείς των θυμάτων μέχρι τον νομικό κόσμο και τις πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, όταν λειτουργεί επιλεκτικά ως βραχίονας της κυβέρνησης, πλήττει το κύρος του θεσμού και υποβαθμίζει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης”. 

Και η Κουμουνδούρου, αντίστοιχα με το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιεί παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ως έπραξε και στην κατακλείδα της προαναφερθείσας ανακοίνωσής της: “Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Φλωρίδης, που χαρακτήριζε “για τα μπάζα” όσους ζητούν δικαιοσύνη, έχει κάποια θέση για τις παρεμβάσεις της δικαστικής εξουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας;”. 
 
Σε πρώτο πλάνο η Κωνσταντοπούλου
 
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα Τέμπη διαδραματίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προς επίρρωση και του δημοσκοπικού άλματος που κατόρθωσε το κόμμα της. 

Πρόγευση για το τι ακολουθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δόθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν στη Βουλή ξιφούλκησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη:

“Σας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη; Όχι βέβαια, γιατί αν σας ενδιέφερε θα αφήνατε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Και δεν θα πηγαίνατε από το ένα ΜΜΕ στο άλλο, για να παριστάνετε την εισαγγελέα κουνώντας μας το δάχτυλο και βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα”, την εγκάλεσε ο Π. Μαρινάκης και η ίδια ξεσπάθωσε και εναντίον της Δικαιοσύνης: “Με βλέπετε ως εισαγγελέα, γιατί αισθάνεστε κατηγορούμενοι και θα έπρεπε να είστε κατηγορούμενοι και ενώπιον του εισαγγελέα (…) Μας λέτε ότι δεν αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ποια Δικαιοσύνη; Την κυρία Αδειλίνη και κυρία Κλάπα, που κάνουν επιθέσεις σε γονείς και στη συνάδελφό τους; Για ποια Δικαιοσύνη μιλάτε;”.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”


 
 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ