Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ με τον Ρούμπιο

Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ με τον Ρούμπιο

Ως μια πρώτη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στη γεωπολιτική σκακιέρα διαβάζει η Αθήνα το γεγονός ότι το ραντεβού Γεραπετρίτη – Ρούμπιο «κλείδωσε» σε χρόνο τόσο σύντομο από την έναρξη της δεύτερης θητείας Τραμπ, με την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών να αποτελεί το πρώτο ευρωαμερικανικό τετ α τετ επί αμερικανικού εδάφους.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα καταγράφει αιτήματα από πλευράς ΕΕ, τα οποία θα επιχειρήσει να θέσει υπ’ όψιν του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, όταν – κατά τον αρχικό προγραμματισμό – θα συναντηθούν οι δύο ΥΠΕΞ.

Μιλώντας  στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά, έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η Αθήνα σε αυτή την πρώτη της επαφή με το νέο σύστημα αμερικανικής διοίκησης, το οποίο έχει δείξει εξαρχής ότι προτίθεται να προσεγγίσει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κάπως αλλιώς.

«Με μία φωνή»

«Χρειαζόμαστε ειρήνη μέσω της ισχύος», αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία διευθέτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την εμπλοκή και των Ευρωπαίων», σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει δημόσια τις σκέψεις του τόσο για τις συζητήσεις στο Ριάντ ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία όσο και για την πρωτοβουλία Μακρόν να συγκαλέσει σύνοδο για την Ουκρανία χωρίς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το σενάριο απάντησης σε επιβολή (μονομερώς) δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αν και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ έκανε λόγο και για πιθανό ορισμό ενός υψηλόβαθμου εκπροσώπου από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο των συνομιλιών Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία, καθώς, όπως επεσήμανε, θεωρεί απαραίτητο να μιλά η Ευρώπη «με μία φωνή».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Αξιοσημείωτο στο συγκεκριμένο μομέντουμ, μερικά μόνο 24ωρα από την πρώτη επίσημη ελληνοαμερικανική επαφή σε αυτή τη δεύτερη θητεία Τραμπ, ήταν και το σχόλιο του έλληνα Πρωθυπουργού για τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο περιέγραψε ως «έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο» που «έχει τον δικό του, μοναδικό τρόπο να εκφράζεται», συμφωνώντας, ταυτόχρονα, μαζί του στο ότι η Ευρώπη δεν ξοδεύει αρκετά για την άμυνα.

Στην ατζέντα

Πατώντας επί αυτών των δεδομένων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ξεδιπλώσει ενώπιον του Μάρκο Ρούμπιο την ατζέντα με τις ελληνικές προτεραιότητες, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ίδιο καλό επίπεδο με το πρόσφατο παρελθόν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ευρωατλαντικές σχέσεις, Ουκρανία και Μέση Ανατολή είναι τα βασικά ζητήματα επί των οποίων οι δύο ΥΠΕΞ θα ανταλλάξουν απόψεις, σε έναν χρονισμό όπου το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό, με τις ΗΠΑ να δείχνουν, προσώρας, πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν παίκτη απρόβλεπτο.

Για την Αθήνα, όσο ισχυροί και αν είναι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί, αναμφίβολα, αυτή η πρώτη συνάντηση δεν μπορεί παρά να κρίνεται ως μια εξαιρετικά σύνθετη άσκηση, αν και το γεγονός ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει μόλις ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών στη Μέση Ανατολή φτάνοντας ως την Ινδία αξιολογείται ως μια «καλή βάση» για την πρώτη συζήτησή του με τον Μάρκο Ρούμπιο.

Στον ΟΗΕ

Πριν από τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, ο έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει παρουσιάσει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, με όχημα το διεθνές δίκαιο, σε ομιλίες που θα πραγματοποιήσει σε συνεδριάσεις του ΟΗΕ (Δευτέρα και Τρίτη) τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Πέραν του Ρούμπιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον σειρά επαφών με γερουσιαστές, ομογενειακούς φορείς και προέδρους κρίσιμων για τα ελληνικά συμφέροντα επιτροπών, με στόχο την εγκαθίδρυση πολυεπίπεδων καναλιών επικοινωνίας μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής διοίκησης, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ενόψει της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα παρατηρείται και από πλευράς Λευκωσίας για την οριστικοποίηση ενός τετ α τετ Κόμπου – Ρούμπιο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα «κλειδωμένο» ταξίδι του κύπριου προέδρου και του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ, διάρκειας έξι ημερών (2-8 Απριλίου), όπου είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει και επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ