Στάθηκε τρία χρόνια όρθιος, διοικώντας μια χώρα που είχε δεχθεί εισβολή από έναν πανίσχυρο γείτονα με πυρηνικά όπλα. Ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες και μίλησε με συγκινητικό τρόπο σε διεθνείς οργανισμούς ζητώντας να μη σταματήσει η αλληλεγγύη στη χώρα του. Αλλά τώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βλέπει τον χρόνο να τελειώνει.
Ο αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Ζελένσκι αποκαλώντας τόν ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» και προειδοποιώντας τον «να κινηθεί γρήγορα» αν θέλει «να του μείνει χώρα». Μία μέρα νωρίτερα τον είχε κατηγορήσει ότι εκείνος «ξεκίνησε τον πόλεμο», με τον ουκρανό πρόεδρο να απαντά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι παγιδευμένος σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης».
Πριν καν συμπληρώσει έναν μήνα στη νέα του προεδρική θητεία, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική των ΗΠΑ για τον πόλεμο, τερματίζοντας την εκστρατεία απομόνωσης της Ρωσίας με ένα τηλεφώνημα στον Πούτιν και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων ΗΠΑ – Ρωσίας που έχουν παραγκωνίσει την Ουκρανία. Η κλιμάκωση της ρητορικής που ακολούθησε ενισχύει τις ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ότι η προσέγγιση του Τραμπ για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας θα μπορούσε να ωφελήσει μονομερώς τη Μόσχα.
Αλλωστε η Ρωσία, όπως και ο πρόεδρος Τραμπ, καλοβλέπει τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας κι έχει ξεχωριστή σημασία ότι στο έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν σε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου. Ο Ζελένσκι θα δεχόταν να παραχωρήσει σε αμερικανικές εταιρείες το δικαίωμα να εξορύξουν πολύτιμα ορυκτά από την Ουκρανία με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, αλλά η συμφωνία επί ενός προσχεδίου δεν επιτεύχθηκε.
Η Ουκρανία βασιζόταν στην «ενότητα της Ευρώπης και τον πραγματισμό της Αμερικής», είπε την Τετάρτη σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι, που τώρα βιώνει μια ιδιότυπη «μοναξιά». Γιατί ο ουκρανός πρόεδρος έχει και στο εσωτερικό ανοιχτές διαμάχες κι έχει κάνει μια σειρά από λάθη αναζωπυρώνοντας την κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί εξουσία. Τέτοια είναι η περίπτωση του υποστράτηγου Σερχί Νάγεφ που απομακρύνθηκε από την κοινή διοίκηση των ουκρανικών δυνάμεων πριν από περίπου έναν χρόνο και παρέμενε στις εφεδρείες του υπουργείου Αμυνας. Στις 10 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή Ουκράινσκα Πράβντα αναφέρθηκε στην ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και του προέδρου προσωπικά για την έλλειψη ετοιμότητας της Ουκρανίας απέναντι στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει: ο αντιστράτηγος έλαβε διαταγή να φύγει από το Κίεβο για να αναλάβει τη διοίκηση μιας απλής τακτικής ομάδας στην περιοχή του Ντονέτσκ. Το επεισόδιο ξύπνησε στους Ουκρανούς αναμνήσεις από την απομάκρυνση του Βάλερι Ζαλούζνι, τέως ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων – οι «FT» τον είχαν χαρακτηρίσει «σιδερένιο στρατηγό» -, που αποτελούσε αντικείμενο λατρείας στη χώρα. Ο Ζελένσκι, αντίθετα, έβλεπε πάντα σ’ αυτόν έναν πολιτικό αντίπαλο ή ακόμη κι έναν ανταγωνιστή προεδρικό υποψήφιο.
Κραδασμούς προκάλεσε στο Κίεβο και το διάταγμα που υπέγραψε πρόσφατα ο ουκρανός πρόεδρος με το οποίο επέβαλε κυρώσεις για εσχάτη προδοσία εναντίον του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2019, πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και τεσσάρων ολιγαρχών.
«Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στη φάση που διανύουμε θα ήταν να ξεκινήσουμε έναν εσωτερικό πολιτικό πόλεμο, σε μια εποχή που είναι τόσο σημαντικό να ενεργούμε ως ενιαία εθνική ομάδα στη διεθνή σκηνή», ανέφερε σε ανάρτησή της η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης ουκρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια Ολεξάντρα Ναβιτσούκ που ηγείται του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες. «Αυτό ακριβώς θέλει ο Πούτιν».
Παρά τις προβοκατόρικες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ότι ο Ζελένσκι απολαμβάνει μόλις το 4% της αποδοχής των Ουκρανών, ούτε οι πολίτες ούτε και οι πολιτικοί εκπρόσωποι αμφισβητούν τη νομιμότητα του προέδρου, του οποίου η θητεία έχει παραταθεί de facto από τον Μάιο του 2024, λόγω της αδυναμίας διεξαγωγής εκλογών. Ωστόσο η κριτική εντείνεται σε μια χώρα που έχει εξαντληθεί από τρία χρόνια πολέμου, όπου σχεδόν κάθε οικογένεια έχει έναν θάνατο μεταξύ των μελών, των αγαπημένων ή των φίλων της.
Συχνά τεταμένες είναι επίσης οι σχέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους δημοσιογράφους. «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και μπορεί να έχει τη δική του αντίληψη για την ομαδική εργασία», σημειώνει ο βουλευτής Μποϊντάν Γιαρεμένκο, μέλος του κόμματος Υπηρέτης του Λαού, που είχε ιδρύσει ο Ζελένσκι. «Το 2019 ήταν ένας άνθρωπος πάντα χαμογελαστός, θετικός, γεμάτος ενέργεια και μερικές φορές υπερβολική αισιοδοξία», επισημαίνει. Σήμερα, «είναι νευρικός, πολύ κουρασμένος και συχνά χάνει την υπομονή του. Είναι ένας άνθρωπος που κάηκε από τον πόλεμο», συνοψίζει ο Γιαρεμένκο.
Πηγή: tanea.gr