Σε εγρήγορση οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το φαινόμενο που προκαλούν οι σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
«Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία για αρκετές βδομάδες, ενδεχομένως και μερικούς μήνες. Δεν αποσβένονται τόσο εύκολα αυτού του τύπου οι σεισμικές δραστηριότητες», τόνισε (ΕΡΤ) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για την ακολουθία σεισμών.
«Το σύνολο των σεισμών αντιστοιχεί περίπου σε 20.000 και πλέον. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο φαινόμενο σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Ο κίνδυνος δεν μηδενίστηκε, όπως δεν είναι μηδενικός ο κίνδυνος σε όλη την Ελλάδα (…)», σημείωσε.
Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία και να κάνουν αναλύσεις
Το σενάριο των 6 Ρίχτερ παραμένει στο τραπέζι, αλλά παραμένει με πολύ μικρότερη πιθανότητα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Τα αυθαίρετα κτίσματα
Ταυτόχρονα, εξήγησε πως το φαινόμενο, ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης. «Ένα νησί το οποίο εκτινάχθηκε αναπτυξιακά τα τελευταία 20-30 χρόνια. Βίωσα όλη αυτή την ανάπτυξη της Σαντορίνης, την άναρχη ανάπτυξη, θα έλεγε κανείς. Και αναδείχθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα, κυρίως της αυθαίρετης δόμησης. Χθές το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα μισά κτίρια σχεδόν της Σαντορίνης είναι αυθαίρετα».
Όπως είπε υπάρχουν ευθύνες για το ζήτημα των αυθαίρετων και δεν καταλογίζονται ποτέ. «Όταν μια δίκη για ένα αυθαίρετο κάνει έξι, επτά και δέκα χρόνια μετά παραγράφεται… Η καλντέρα είναι ένα δημόσιο κτήμα που δεν μπορεί να έχει κάποιος νομή και κατοχή», υπενθύμισε.
Μιλώντας για τη μορφολογία της Σαντορίνης είπε πως, «οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, αλλά και οι φυσικές διεργασίες συμπλέκονται. Οι φυσικές διεργασίες ουσιαστικά κατασκεύασαν αυτό το περίφημο οικοδόμημα που λέγεται καλντέρα της Σαντορίνης. Αυτές είναι οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις. Όλα αυτά διαμόρφωσαν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης που είναι μοναδικό. Έχουμε τη μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο. Έχουμε τη μεγαλύτερη έκρηξη που έγινε πριν 3.500 χρόνια, το μοναδικό περιβάλλον που υπάρχει. Αυτές οι φυσικές διεργασίες εξελίσσονται σήμερα με την ανθρώπινη παρέμβαση σε φυσικά καταστροφικά φαινόμενα. Τα οποία δεν είναι καταστροφικά, η φύση λειτουργεί…».
Ωστόσο, όπως είπε, «μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους, αλλά δεν μπορούμε να τους εξαλείψουμε» και πρόσθεσε πως ο τουρίστας ή ο κάτοικος που μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή, ταυτόχρονα αποδέχεται και τις φυσικές διεργασίες.
Οι υποδομές της Σαντορίνης
Ο καθηγητής εξήγησε πως στόχος είναι «να μειώσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει με άμεσες παρεμβάσεις. Είναι ουσιαστικά αυτό που είπαμε στην επιτροπή και λόγω του σεισμού, να αδειάσουν οι πισίνες, οι οποίες βαφτίζονται κολυμβητικές δεξαμενές… ».
Όπως εξήγησε: «Στόχος και των δύο επιτροπών δεν είναι να πούμε ότι “έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, άρα περιμένουμε”. Στόχος είναι να πούμε ότι επανέρχεται η οικονομική και κοινωνική ζωή στον τόπο, με ασφάλεια».
Τέλος, ανέφερε πως, «οι υποδομές της Σαντορίνης είχαν εγκαταλειφθεί».
Πηγή: in.gr