Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση το Μαξίμου

Κ. Μητσοτάκης: Η δημόσια υγεία αλλάζει

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μέσα σε ένα τοπίο ακραίας σύγκρουσης, που ανεβάζει ημέρα με την ημέρα τα ντεσιμπέλ της ανταλλαγής πυρών και κατηγοριών, με αφορμή την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δίνουν ραντεβού στην Ολομέλεια της Βουλής. Η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που προεξοφλείται ότι θα μετατραπεί σε μητέρα των μαχών και κορύφωση της χωρίς όρια αντιπαράθεσης, περιλαμβάνει, με βάση τις ανακοινώσεις, δύο σταθμούς: 

– Την Τρίτη 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση, μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τριαντόπουλο.

– Την Τετάρτη 5 Μαρτίου, και εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Μπρα-ντε-φερ

Θα έχουν προηγηθεί, βέβαια, κομβικά γεγονότα που αναμένεται να πολώσουν περαιτέρω το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τη σκυτάλη στο εντός του Κοινοβουλίου μπρα-ντε-φερ θα έχει παραδώσει η δημοσιοποίηση των πορισμάτων για τον προσδιορισμό των αιτιών της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία. Αλλά και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το δυστύχημα, που αναμένονται ακόμα πιο μαζικές σε σύγκριση με εκείνες της 26ης Ιανουαρίου.

Μέσα σε αυτό το συγκρουσιακό σκηνικό, η κυβερνητική έδρα επιχειρεί, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, να περάσει σε πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση. Το μήνυμα ότι θα πραγματοποιηθούν άπασες οι κινήσεις για να έρθουν “όλα στο φως” συνοδεύεται σταθερά από την επισήμανση ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις και ουδείς μπορεί να επιχειρεί την οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησής της, με τους “γαλάζιους” να βάζουν, σε χρόνο παράλληλο, όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης στο κάδρο της τοξικότητας. 

Η σταθερότητα

Οι ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Thessaloniki Summit, εναντίον των κομμάτων στα δεξιά και αριστερά κοινοβουλευτικά έδρανα αποτελούν, ουσιαστικά, τον προάγγελο μιας κυβερνητικής στρατηγικής η οποία προτάσσει:

– Την ταύτιση της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας, τον ακραίο λόγο, την τοξικότητα και τις θεωρίες συνωμοσίας ως απόρροια της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαίες οι ευθείες βολές εναντίον της Κουμουνδούρου για τους υπαινιγμούς που αυτή άφησε για κυβερνητική εμπλοκή στον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου, γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σοφίας Αποστολάκη. “Πρέπει να μπει ένα όριο στη χυδαιότητα. Το έχουμε ανάγκη ως χώρα και είναι και δικό μας χρέος. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλο στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς στοιχεία, και δεν θα αφήσουμε τίποτε αναπάντητο”, είναι η επισήμανση κυβερνητικών αξιωματούχων. 

– Την προβολή της πολιτικής σταθερότητας σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας και πολλαπλών αναταράξεων, η οποία αποτελεί “κλειδί” και αναγκαία συνθήκη για τη συνολική πορεία της χώρας. “Ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση που υπάρχει στη χώρα σήμερα; Εάν θέλουν, να έρθουν στη Βουλή. Να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε μια χώρα που έχει θεσμούς και έχει συνταγματική τάξη και η κυβέρνηση αυτή είναι εκλεγμένη κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 2027. Θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού όταν ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης”, είναι το σήμα του κ. Μητσοτάκη. 

– Το δίπτυχο “αναζήτηση της αλήθειας – εντοπισμός και τιμωρία των υπευθύνων”. “Το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό. Αλλά τη δικαιοσύνη την αποδίδει η Δικαιοσύνη, ούτε τα λαϊκά δικαστήρια ούτε τα τρολ του Διαδικτύου… Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τελικά και θα αξιολογήσει τι είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί. Ας την αφήσουμε, επιτέλους, απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της”, είναι η σταθερή κυβερνητική απόκριση.

Επίθεση στις “συκοφαντίες”

Τοποθετώντας εξακολουθητικά στο κάδρο της αποσταθεροποίησης σύσσωμη την αντιπολίτευση, κεντρικός στόχος της Ηρώδου Αττικού 19 είναι να απευθυνθεί σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που κινούνται, κατά κύριο λόγο, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και προτάσσουν την ανάγκη της σταθερότητας, εκφράζοντας ανησυχίες για τη ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον και τις τυχόν επιπτώσεις της εντός των συνόρων.

“Έχω ένα χρέος. Πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα. Θα τη φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες”, τονίζει ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολίτες που στάθηκαν, με την ψήφο τους τα προηγούμενα χρόνια, εναντίον της πόλωσης και του ακραίου λόγου. 

Η κυβερνητική έδρα είναι αποφασισμένη, μέσα στο επόμενο κρίσιμο δεκαπενθήμερο που ακολουθεί, να μην αφήνει αναπάντητη καμία κατηγορία που εξαπολύεται. Είτε αυτή προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση είτε από τη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου. Σε κάθε περίπτωση, για τους “γαλάζιους” το τελικό ραντεβού δίνεται εντός της Ολομέλειας.

“Περιμένω να πάμε στη Βουλή, να συζητήσουμε, να μιλήσουμε, να πέσουν οι μάσκες. Να αποδομήσουμε μία-μία όλες τις θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες διακινήθηκαν και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα στον ελληνικό λαό για το τι έχουμε κάνει, για το τι θα κάνουμε. Να μιλήσουμε ειλικρινά για τα όποια λάθη μπορεί να έχουν γίνει. Δεν έχω κρυφτεί ποτέ”, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης. 

Από την άλλη, η Ηρώδου Αττικού 19 έχει να αντιμετωπίσει τα δημοσκοπικά καμπανάκια που χτυπούν με κρότο στην κυβερνητική έδρα. Η ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η αποκαλούμενη και αντισυστημική ψήφος είναι το ένα μέτωπο, ενώ πεδίο έντονου προβληματισμού αποτελούν οι χαμηλές πτήσεις της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, αλλά και η μαύρη τρύπα στο πεδίο της αξιοπιστίας.

“Το ξέρουμε και το αντιμετωπίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει παραπλανηθεί από μια σειρά από ψέματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων Μέσων”, ήταν η σχετική αναφορά του κ. Μαρινάκη, που (αν μη τι άλλο) δείχνει και τις συμπληγάδες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τις θέσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζουν τον επόμενο κύκλο εμφάνισης κορυφαίων υπουργών σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις, ενώ στο προσκήνιο θα έρθουν (μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου) οι νέες περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στις περιφέρειες της χώρας.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ