Βατικανό: Κρίσιμές ώρες για τον Πάπα Φραγκίσκο – Ποιος είναι ο καρδινάλιος που έσπευσε κοντά του

Βατικανό: Κρίσιμές ώρες για τον Πάπα Φραγκίσκο - Ποιος είναι ο καρδινάλιος που έσπευσε κοντά του

Κρίσιμη συνεχίζει να είναι η κατάσταση του Πάπα Φραγκίσκου, αφού υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα», το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

Ο ποντίφικας είναι «πιο άρρωστος» από ό,τι ήταν την Παρασκευή και έχει λάβει μεταγγίσεις αίματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η κατάσταση του Αγίου Πατέρα παραμένει κρίσιμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Ο Πάπας δεν βρίσκεται εκτός κινδύνου» συμπλήρωνε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Πάπας εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου, αφού αντιμετώπιζε δυσκολίες στην αναπνοή για αρκετές ημέρες.

Είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε πνευμονικές λοιμώξεις λόγω της εμφάνισης πλευρίτιδας – μιας φλεγμονής γύρω από τους πνεύμονες – ως ενήλικας και της αφαίρεσης μέρους ενός από τους πνεύμονές του σε ηλικία 21 ετών.

Τα τελευταία νέα έχουν ανησυχήσει τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τα νέα για την κατάσταση του Πάπα.

Ο πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, επέστρεψε εσπευσμένα από την Αφρική, για να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία της υγείας του «Αγίου Πατέρα» των καθολικών.

Ποιος είναι ο Πιέτρο Παρολίν

Ο Πιέτρο Παρολίν βρίσκεται στο πλευρό του Πάπα Φραγκίσκου για 11 χρόνια και έχει γίνει το φαβορί μεταξύ των εταιρειών στοιχημάτων από τον περασμένο Νοέμβριο.

Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο και θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της κληρονομιάς του.

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν γεννήθηκε στο Σκιαβόν, στην επαρχία και επισκοπή της Βιτσέντζα στη Βόρεια Ιταλία, από έναν διευθυντή καταστήματος σιδηρικών και μια δασκάλα δημοτικού σχολείου, οι οποίοι ήταν καθολικοί. Όταν ο Πιέτρο ήταν μόλις δέκα ετών, ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, γεγονός που τον αποσταθεροποίησε για ένα διάστημα.

Επέβαλε στο Βατικανό μια από τις πιο αυστηρές εντολές εμβολιασμού στον κόσμο

Ένιωσε την κλήση για την ιεροσύνη σε πολύ μικρή ηλικία και εισήλθε στη σχολή της Βιτσέντζα όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών. Μετά τη χειροτονία του σε ιερέα το 1980, σε ηλικία είκοσι πέντε ετών, οι προϊστάμενοί του τον έστειλαν να σπουδάσει κανονικό δίκαιο στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε να εκπαιδεύεται για τη διπλωματική υπηρεσία του Βατικανού. Αφού ολοκλήρωσε τη διατριβή του για τη Σύνοδο των Επισκόπων, ξεκίνησε την επίσημη εργασία του ως διπλωμάτης το 1986.

Μετά από μια τριετή θητεία στη Νιγηρία, εργάστηκε στη Νουντσιατούρα (σ.σ. ονομάζεται κάθε αποστολή της Αγίας Έδρας) του Μεξικού και εκεί βοήθησε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας αυτής και της Αγίας Έδρας.

Επίσκοπος από τον Βενέδικτο

Το 1992, ανακλήθηκε στη Ρώμη και εκεί άρχισε να εργάζεται στο «Δεύτερο Τμήμα» της Γραμματείας του Κράτους υπό τον καρδινάλιο Angelo Sodano, τότε γραμματέα του Βατικανού. Ο Παρολίν τέθηκε επικεφαλής των διπλωματικών σχέσεων για την Ισπανία, την Ανδόρα, την Ιταλία και τον Άγιο Μαρίνο. Το 2000 συνεργάστηκε με τον τότε επίσκοπο Attilio Nicora για τα θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή της αναθεώρησης της Συμφωνίας του Λατερανού του 1984.

Μιλάει άπταιστα ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά, ενώ γνωρίζει επίσης άριστα αγγλικά. Από το 2002 έως το 2009, ο Παρολίν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών για τις σχέσεις με τα κράτη, μια σημαίνουσα αλλά χαμηλών τόνων θέση, στην οποία διηύθυνε τις σχέσεις με το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ και την Κίνα.

Το 2009 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ και διορίστηκε νούντσιος στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Παρολίν υφυπουργό Εξωτερικών το 2013 και, το 2014, τον διόρισε στο εσωτερικό «Συμβούλιο των Καρδιναλίων» του, το οποίο τον συμβουλεύει για την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.

Ο Πιέτρο Παρολίν

Ο Πιέτρο Παρολίν θεωρείται εδώ και καιρό από τους κοσμικούς διπλωμάτες ως αξιόπιστος και έμπιστος παπικός εκπρόσωπος στην παγκόσμια σκηνή, κάποιος που φαίνεται να βρίσκεται σε παρόμοια παπική πορεία με εκείνη του πρώην διπλωμάτη Πάπα Παύλου ΣΤ’.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης του Κόβιντ, ο καρδινάλιος ήταν πρόθυμος να διασφαλίσει αυτό που το Βατικανό θεωρούσε ως μια συμπονετική παγκόσμια αντίδραση, ενώ επέβαλε στο Βατικανό μια από τις πιο αυστηρές εντολές εμβολιασμού στον κόσμο.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη θέση του για την αντισύλληψη εξακολουθούν να υφίστανται. Έχει επίσης αναδειχθεί ως ένθερμος πολέμιος της παραδοσιακής λειτουργίας, θεωρώντας την αντίθετη προς ένα «νέο πρότυπο» για την Εκκλησία, ένα πρότυπο που είναι αποκεντρωμένο, πιο παγκόσμιο και συνοδικό. Θεωρεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εφαρμόζει πληρέστερα τη διδασκαλία της Συνόδου.

Χαίρει της εκτίμησης του Πάπα Φραγκίσκου

Για τους επικριτές του, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένας εκσυγχρονιστής προοδευτικός με παγκοσμιοποιημένο όραμα, ένας πραγματιστής που θα τοποθετήσει την ιδεολογία και τις διπλωματικές λύσεις πάνω από τις σκληρές αλήθειες της πίστης. Θεωρούν επίσης ότι ο Παρολίν είναι δάσκαλος της απαξιωμένης Ostpolitik της διπλωματίας της δεκαετίας του 1960, ειδικά όταν ασχολείται με την Κίνα.

Για τους υποστηρικτές του, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένας θαρραλέος ιδεαλιστής, ένας ένθερμος υποστηρικτής της ειρήνης και ένας μάστορας της διακριτικότητας και της διαιτησίας που δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να χαράξει ένα νέο μέλλον για την Εκκλησία στον εικοστό πρώτο αιώνα.

O Πιέτρο Παρολίν θεωρείται ως φυσικός διάδοχος του σημερινού Πάπα

Ακόμα σχετικά νέος, υπέστη μια σοβαρή περιπέτεια υγείας το 2014, αλλά θεωρείται ότι έχει αναρρώσει πλήρως.

Ο Παρολίν είναι ένας από τους λίγους ανώτερους αξιωματούχους της ιεραρχίας που μπορούν να καυχηθούν ότι παρέμειναν στη θέση τους σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ποντιφικού αξιώματος. Η σχέση του με τον Φραγκίσκο είχε τα σκαμπανεβάσματά της, αλλά ο Πάπας έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή του γι’ αυτόν και παραμένει έμπιστο μέλος του Συμβουλίου των Καρδιναλίων του από το 2014.

Περισσότερο διπλωμάτης παρά ιερέας

Ένα σημαντικό σημάδι κατά του Παρολίν είναι η έλλειψη ποιμαντικής εμπειρίας. Ενώ η πίστη του γαλουχήθηκε στην τοπική του ενορία ως νεαρός και υπηρέτησε ως παπαδάκι, η ιερατική του σταδιοδρομία ήταν αφιερωμένη στη διπλωματία και τη διοίκηση του Βατικανού και όχι στην ενοριακή διακονία.

Ως κάποιος που επιθυμεί να είναι κοντά στους φτωχούς και με εκκλησιαστικές και πολιτικές απόψεις παρόμοιες με του Φραγκίσκου, θεωρείται ως φυσικός διάδοχος του σημερινού Πάπα, αν οι εκλέκτορες καρδιναλίων ήθελαν μια φιγούρα συνέχειας, κάποιον που αναμένεται να συνεχίσει πολλές, αν όχι όλες, τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου, αλλά με έναν πιο ήσυχο, λεπτό και διπλωματικό τρόπο.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ