Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό συρρικνώνεται η λίστα χειρουργείων στο ΕΣΥ. Από τον περασμένο Νοέμβριο που δόθηκε το έναυσμα για τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν γίνει περίπου 2.500 επεμβάσεις.
Οι χρόνιες παθογένειες των νοσοκομείων, όπως οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και οι ελλείψεις αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, φρενάρουν τη διαδικασία, όπως συνέβαινε και με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία τους προηγούμενους μήνες. Τα τελευταία σταμάτησαν όταν ξεκίνησαν τα δωρεάν χειρουργεία, και θα αρχίσουν να προγραμματίζονται και πάλι όταν σβηστούν τα 37.000 χειρουργικά περιστατικά, που θα καλύψει το Ταμείο Ανάκαμψης, από τη λίστα.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι το τέλος του 2025 η λίστα με τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά να μην έχει περίοδο αναμονής πάνω από τέσσερις μήνες – χρόνος που θεωρείται αποδεκτός για τον προγραμματισμό και τη διενέργεια μιας μη επείγουσας επέμβασης με βάση τα διεθνή στάνταρ. Υπενθυμίζεται ότι η ενιαία λίστα χειρουργείου με τα πάνω από 105.000 περιστατικά δεν περιλαμβάνει επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά.
To 70% των χειρουργείων που είναι ήδη σε αναμονή αφορούν 5 επεμβάσεις: καταρράκτης ματιών, αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος, ομφαλοκήλη και χολοκυστεκτομή.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον περασμένο Νοέμβριο η λίστα χειρουργείου περιλάμβανε περιστατικά που χρονολογούνταν ακόμη και από το 2017. Ο κύριος όγκος των περιστατικών αφορούσε το διάστημα από το 2021 και μετά. Τώρα τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν αλλάξει… ημερολογιακό έτος σε ό,τι αφορά τη λίστα, διενεργώντας επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί από το 2022 και το 2023. Ενώ σε ελάχιστα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων ο «Ευαγγελισμός», χειρουργούνται πλέον ασθενείς που μπήκαν στη λίστα το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Τηλέφωνα και ενημέρωση της λίστας
Στο υπουργείο Υγείας δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον αριθμό των επεμβάσεων που έχουν γίνει, δεδομένου ότι ήταν «νεκρό» το διάστημα από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου. Αλλά και με τα αντανακλαστικά των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την επικαιροποίηση της λίστας.
Στα νοσοκομεία τα τηλεφωνικά κέντρα έχουν… πάρει φωτιά. Έχοντας στα χέρια τους τη λίστα του νοσοκομείου και προτεραιοποιώντας τα περιστατικά από το παλαιότερο προς το νεότερο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι τηλεφωνούν στους χιλιάδες ασθενείς και τους ενημερώνουν ότι μπορεί να προγραμματιστεί το χειρουργείο τους. Ο προγραμματισμός γίνεται με ορίζοντα 7-10 ημερών. Υπάρχει, ωστόσο, ευελιξία στη διαδικασία. Αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία του χειρουργείου, σε διάστημα ενός μήνα μετά από αίτημα του ασθενή. Αν και μετά την αλλαγή, δεν πραγματοποιηθεί το χειρουργείο, τότε ο ασθενής διαγράφεται από τη λίστα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, οι πολίτες δηλώνουν εξαρχής ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον για το χειρουργείο, οπότε τίθενται εκτός λίστας. Σε κάποια νοσοκομεία έχει προκύψει εμπλοκή με χειρουργούς που έχουν μεγάλο αριθμό ασθενών εγεγγραμμένων στη λίστα. Για την αποσυμφόρηση της λίστας και την επίσπευση της επέμβασης οι υπάλληλοι δίνουν την επιλογή στους ασθενείς να χειρουργηθούν από άλλον γιατρό. Συνήθως αυτό δεν γίνεται δεκτό, με αποτέλεσμα η λίστα να παραμένει μακρά αλλά να αφορά συγκεκριμένη κλινική και συγκεκριμένο γιατρό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις, ορθοπεδικές, γυναικολογικές, ενδοκρινολογικές και άλλες. Πρόκειται, όπως λένε στελέχη νοσοκομείων, για έναν άτυπο δείκτη αξιολόγησης της κλινικής ή του γιατρού.
Τα νοσοκομεία με καλές επιδόσεις
Από τις πιο μεγάλες λίστες χειρουργείου, με πάνω από 2. 600 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, έχει το «Αττικόν». Από τον περασμένο Δεκέμβριο στο «Αττικόν» γίνονται κάθε εβδομάδα 10 με 12 απογευματινά χειρουργεία, με το δωρεάν πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά φεύγουν με ικανοποιητικό ρυθμό από τη λίστα. Πχ ΩΡΛ, καταρράκτης, ορθοπεδικά, γενικής χειρουργικής κα., δηλαδή μικρής ή μεσαίας βαρύτητας περιστατικά. Πηγές του νοσοκομείου εκτιμούν πως με αυτόν τον ρυθμό, το νοσοκομείο θα έχει «συρρικνώσει» τη λίστα ως το τέλος του 2026. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο νοσοκομείο γίνονται καθημερινά περίπου 8 χειρουργεία σε πρωινή βάση.
Ωστόσο, η λειτουργία των μισών χειρουργικών αιθουσών δυναμιτίζει τη λειτουργία του νοσοκομείου. Από τις 14 χειρουργικές αίθουσες στο «Αττικόν» λειτουργούν οι 7. Οι άλλες 7 είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, με τις προσκλήσεις για την κάλυψη θέσεων να πέφτουν στο κενό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία, ιδίως στη Θεσσαλονίκη. Το ΑΧΕΠΑ είναι μια ενδεικτική περίπτωση, με κλειστές τις μισές από τις 10 συνολικά χειρουργικές αίθουσες.
Στον «Ερυθρό Σταυρό», ένα νοσοκομείο με μεγάλη λίστα αναμονής, ο προγραμματισμός αποτελεί μια συνεχή πρόκληση. Όπως αναφέρουν στελέχη του νοσοκομείου, διενεργούνται επεμβάσεις ΩΡΛ, ορθοπεδικές, γενικές χειρουργικές. Η αναμονή όμως για άλλες επεμβάσεις πιο ειδικές, που αφορούν πχ μαστό, επινεφρίδια, θυρεοειδή, παραμένει μεγάλη.
Στο «Ασκληπιείο», ένα νοσοκομείο με ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις, η λίστα μικραίνει με αργό ρυθμό, καθώς δεν μπορούν να διενεργούνται πάνω από 6 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα.
Στον «Ευαγγελισμό», με το πλεονέκτημα που δίνουν τα νέα χειρουργεία και η σχετική επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, προγραμματίζονται τουλάχιστον 8 επεμβάσεις κάθε εβδομάδα. Στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου η λίστα έχει συρρικνωθεί.
Η διαχείριση της λίστας χειρουργείων ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και για τα νοσοκομεία Παίδων. Στο «Η Αγία Σοφία» η λίστα αριθμούσε πάνω από 2.500 περιστατικά, με αναμονή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μέσα σε τρεις μήνες η λίστα έχει περιοριστεί σε 1.700 περιστατικά, καθώς γίνονται έως και 25 την εβδομάδα. Μεγάλος όγκος των επεμβάσεων στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία είναι ειδικής αισθητικής φύσεως.
Διαβάστε επίσης
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Ποιοι πολίτες θα ωφεληθούν
Πόσοι ασθενείς έχουν πληρώσει απογευματινά χειρουργεία – Γιατί δεν προχωρούν οι 50.000 δωρεάν επεμβάσεις
Οι δωρεάν παροχές από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακουφίζουν την τσέπη μας
Πηγή: ygeiamou.gr